Saturday, March 27, 2021

Olives

 Маслини и ползите от тях

МАСЛИНИ

Прекрасен продукт,полезен и здравословен
**Стандартните зелени маслини имат още няколко подтипа - гръцки Каламати, гръцки зелени, гръцки черни, гръцки пълнени и др. Това е изключително полезно хранително средство, което доставя на организма богата гама от омега-3-мастни киселини, растителни протеини и биофлавиноиди, които имат важно значение за нормалните метаболитни процеси в тялото. **
**Маслините са изключително ценен източник на витамини - А, В, Е, D, C, К. Витамин С е най-силният антиоксидант и активатор на имунните процеси. Витамините D и К са изключително полезни за костния растеж и развитие, ставния апарат от връзки, сухожилия и мускули. Отделно витамин К, известен на фармацевтичния пазар като фитоменадион, има важно значение в процесите на кръвосъсирване при хора с наследствени или придобити заболявания засягащи коагулационните пътеки в организма. Витамин А пък предпазва от хемералопия или кокоша слепота, което е нарушение в нощното зрение.
**
  1. Маслините съдържат резерв от хранителни вещества, които помагат на здравето
  2. Витамин Е в маслините поддържа кръвоносните съдове, пази и от махмурлук
  3. Маслините помагат за здравето на сърцето и артериите
  4. Маслините предпазват и от рак на гърдата и простатата
  5. Маслините намаляват риска от артрит
  6. Маслините подпомагат костното развитие
  7. Маслините свалят кръвното налягане

**Ползи за фигурата и външния вид

**Маслините са богати на мазнини. Те са мононенаситени и освен, че няма да развалят фигурата Ви, те всъщност ще Ви помогнат в борбата с килограмите. Няколко маслини към всяко хранене носят чувство за ситост и намаляват апетита.
Редовното консумиране на маслини ще окаже въздействие и върху външния Ви вид. Кожата Ви ще придобие по-здрав и сияен вид. Със зехтин пък можете да си направите чудесни маски за коса, с които ще я заздравите! Зехтинът е и прекрасен заместител на лосионите за тяло.

No comments: