Saturday, March 27, 2021

FQA

 Често задавани въпроси, заедно с техните отговори.

Често задавани въпроси и техните отговори ...
⚠️ Може ли лимон ?
- Не се консумира в режим сваляне
⚠️ Може ли тиква ?
- Не
⚠️ Може ли диня ?
- Не
⚠️ Какви брашна може да ползвам ?
- Никакви в режим отслабване !
⚠️ Може ли оцет от нар,балсамов или от малина?
- Не , само ябълков !
⚠️ С какво да си подсладя кафето ?
- С нищо ,подсладител не се използва в режим сваляне.
⚠️ Кога може да се пие бронирано кафе или чай ?
- Само сутрин и не по време на фаст .
⚠️ А какво е кетоза и респективно, какво е кетоацидоза ? -
⚠️ Какви плодове мога да ям ?
- Само ягоди,малини,боровинки и къпини до 30 гр не всеки ден в режим сваляне.
В режим задържане може по - голямо разнообразие от плодове, но в умерени количества, избягвайте грозде и банан!
⚠️ Може ли да се спазва режима от кърмачки ?
- Не и в стриктният вариант, намаляването на въглехидратите може да доведе до спиране на кърмата и други проблеми. https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2763939607168316
⚠️ Какви семки и ядки може да се консумират ?
- Само сурови тиквени семки и сурови ядки ( без фъстъци и слънчоглед ) до 30 гр не всеки ден.
⚠️ Може ли да се пържи и в какво ?
- Може да, в мазнини.. свинска,патешка мас, краве масло или ГХИ .За повече информация тук: https://m.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2983205268575081/
⚠️ Може ли да се хапват мюсли , трици с кисело мляко ?
-Не
⚠️ Може ли прясно мляко ?
- Не
⚠️ А кисело ?
- Може, висок % на масленост до 2 кофички седмично във всичките му варианти ,пример: ( в застройки ,като добавка на супа,айран,млечни салати с кисело мляко ,таратор и др. ) и се приема само с двете хранения за деня .
⚠️ Колко кафета и чай може да пием ?
- Колкото желаете стига да са чисти, бронирани само сутрин.Водата е с приоритет.
⚠️ Всякакво ли кафе може да се пие ?
- Най добре да избягвате разтворимите кафета.
-Защо?
- Защо не се препоръчва може да прочетпрочете тук : https://m.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2682300858665525/
чай ?
- Само билкови , без плодови, кореноплодни и на гранули !
⚠️ Колко вода и каква може да се пие?
- Обикновена вода, около 2-3л на ден .
Повече за нея тук:
https://www.bb-team.org/…/1006_kolko-e-vazhna-vodata-za…
⚠️ Газирана вода може ли да се пие ?
- Не, нищо газирано,дори и естествено газирана вода. Повече информация тук : https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2580060068889605
⚠️ Какъв алкохол може да пием ?
- Само сухо вино, една чашка много рядко.
⚠️ Може ли шоколад ?
- Да , 85% какао , чист без подсладители в режим сваляне 2-3 блокчета не всеки ден или при силна нужда.
Какаови зърна също може да използвате по същия начин.
⚠️ Може ли да ям месо всеки ден ?
- Не е желателно, трябва да има дни без месо, фастове както и рибни дни ,супи..разнообразие .Повече информация по темата тук: https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2841503642745245
⚠️ Какво месо може да ям ?
- Месото е добре да съдържа поне 30% собствени естествени мазнини, избягваме сухите меса, но все пак, когато ги консумираме нека бъде с кожата и добавяме една идея допълнително мазнина в процеса на приготвяне !
27.Кои луканки и пушени меса , риби може да се консумират ?
- Само домашно приготвените.
- Защо ?
- Защото в тях няма консерванти,захари,соя и разни емулатори.
⚠️ Има ли режима странични ефекти ?
- Разбира се, всеки режим или диета има,но почти никъде не се говори за тях. Вижте тук --- >
Най-често срещаните странични ефекти прочетете тук: [https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2636941499868128/]
Най- често срещаните странични ефекти/втора част/ вижте тук: [https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2636946603200951/]
Кето грип и кето обрив вижте тази информация от тук: [https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2636959079866370/]
⚠️ Без жлъчка съм,може ли да спазвам режима ?
- Да , не е невъзможно , вижте тук ---- > https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2194984477397168
⚠️ Какви витамини и добавки мога да приемам ?
- Такива от каквито имате нужда .Важно е в режим сваляне те да са без подсладител.Най-добре е консултация с лекар.Витамини и добавки не се пият безразборно.
⚠️ Риба в консерва може ли ?
- Да , само в собствен сос,но избягвайте консервите.
⚠️ Какъв зехтин може да се ползва ?
- Всякакъв студено пресован.
- Повече за него тук:
⚠️ Пчелен мед или други пчелни продукти ?
- Не
⚠️ Добре де къде е тоя режим ?
⚠️ Какви подправки са позволени ?
- Всички сушени подправки са режимни ( без готовите миксове, бульони, сосове пълни с химия ,Е -та и какво ли още не ).
⚠️ Слим паста ( Slim Pasta, Slim Noodles Slim Rice ) режимни ли са ?
- Не
⚠️ Охлюви може ли ?
- Да
⚠️ Кестени може ли да се консумират ?
- Не
⚠️ Къде се намира раздел Ръководства/Guides и информацията в него ?
⚠️ Къде се намира търсачката на групата и как да търся информация с нея ?
-Ще разберете как става ,тук: https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2978960942332847
⚠️ Къде да намеря рецепти за режим отслабване ?
⚠️ Къде да намеря рецепти за режим задържане ?
⚠️ Какъв лук и чесън да използвам ?
- Може да използвате : праз лук,пресен лук,пресен чесън (целите ,не само перата) и малка част от стария чесън, само за овкусяване на голямо количество храна .
⚠️ Хуск ( Индийски живовляк ) режимен ли е ?
- Да ,повече информация за него тук:
⚠️ Може ли да се пият лекарства,витамини и добавки по време на фаст ?
- Да,но може поради липсата на храна в този ден да доведат до стомашен дискомфорт.
⚠️ Мушмули може ли ?
- Не
⚠️ Фурми може ли ?
- Не
⚠️ Боли ме гърлото ,възможно ли да е кето грип или от режима ?
- Не
⚠️ Може ли да съчетаем режима със спорт ?
- Да
⚠️ Ябълков пектин режимен ли е ?
- Не
⚠️ Аспержи режимни ли са ?
-Да
⚠️ Бронираната напитка сутрин задължителна ли е ?
- Не
⚠️ Заквасената сметана режимна ли е?
- Да ,възможно най висок % на масленост, минимум 20 % .
⚠️ Как се спазва режима при деца ?
- Няма режим за деца ,но има детско примерно меню,което може да видите тук :
⚠️ Може ли сушени плодове,макар и режимни?
-Не, в тях има доста добавена захар и разни химии.
⚠️ Може ли да пием костни бульони ?
-Да,само по време на хранене.
⚠️ Може ли да смесваме храните в едно ядене ?
-Да,разбира се че може,режима не е разделно хранене.
⚠️ Киноа може ли да се консумира ?
-Не
⚠️ Може ли Чиа ?
-Не
⚠️ Сухо мляко ?
-Не
⚠️ Зеленчуков сок може ли да се използва ?
- Само домашен и от позволените зеленчуци,само с двете основни хранения за деня.
⚠️ Агаве може ли ?
-Не
⚠️ Просо ?
-Не
⚠️ Зимнина ?
- Да ,но с позволени продукти, без захар ,рафинирано олио и винен оцет .
⚠️ Може ли да консумираме кисело зеле ?
- Да
⚠️ Колко въглехидрати трябва да приемам в режим отслабване и как да ги смятам ?
- Въглехидратите са 20 гр. за деня в режим отслабване и се смятат ,като от въглехидратите на режимните храни се вадят фибрите, ако има такива и тогава се смята ..20 гр. за деня.... може да видите информация за храните и техния състав тук:
⚠️ Съвместима ли е хиперурикемия, подагра с ВМ-НВХ ?
- Може да прочетете информация за това тук :
⚠️ Има ли информация за холестерол?
⚠️ Каква е разликата на този режим с други кето режими и диети.
- Разликите ще разберете тук:
⚠️ Възможно ли е ако прекалявам с млечни продукти да спра да свалям килограми ?
- Да възможно е ,повече информация може да научите тук:
⚠️ Не свалям килограми защо?
- Вероятните причини за това може да са тук: https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2802022306693379
⚠️ Къде мога да прочета повече за режим задържане?
- тук:
⚠️ Какво е кето ''грип''
- За повече информация тук:
⚠️ Щом може кокосово масло, може ли кокосово мляко,кокосови стърготини и кокосова вода?
- Не и в режим сваляне на килограми.
⚠️ Къде мога да видя лунните фази ,дните в които са и часа на започване за България и за целия свят ?
- Това може да направите в раздел събития в групата или на следните адреси :
⚠️ Има ли нискобюджетно примерно меню ?
-Да ,примери може да видите тук:
⚠️ Какво е бронирано кафе ?
- Ще разберете като прочетете тук:
⚠️ Защо се препоръчва добре узряло козе сирене и с какво е полезно ?
- Това ще разберете тук:
⚠️ Има ли информация за диабет?
-Да има ,може да я намерите като изпишете''диабет'' в търсачката на групата.
още тук :
Инсулинова Резистентност /ИР/: https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/3003080739920867
⚠️ Има ли списъци с разрешени и забранени продукти ?
- Да има ,може да ги видите и свалите от тук :
⚠️ Какво да купя като за начало ?
- Може да разберете това на този линк:
⚠️ С кои заболявания е нужно да се съобразим и да се обърне внимание преди да започнем режим ?
- Първо ,моля, задължително се консултирайте с лекаря си относно режима. Тук можем да ви подкрепим и насочим, но не очаквайте медицинско мнение!
Информация по темата може да разберете тук :
⚠️ Има ли информация свързана с хашимото и болестите на щитовидната жлеза ?
- Да има може да напишете ключова дума в търсачката на групата и да прочетете мнения и дискусии по темата,а може и да последвате този линк :
⚠️ Олио от рапица студено пресовано режимно ли е?
- Не се препоръчва олио от рапица дори и студено пресовано.
⚠️ Кефир режимен продукт ли е ?
- Да
⚠️ Има ли информация за кето лентите ,за кетоните в урината и техните стойности ?
- Да може да получите информация за това тук:
⚠️ Какво кокосово масло да използвам?
- Само студено пресовано нерафинирано с аромат .
⚠️ Какво трябва да знаем, за да се претеглим правилно и нормално ли е килограмите да варират?
- Да нормално е да варират при всички ,като допълнение при жените това може да се случи преди и по време на цикъл или овулация.Как и кога да се теглите тук:
⚠️ Как да поръчам книгата на Атанас Узунов?
- Всеки, който желае да закупи някоя от книгите на Атанас Узунов в България и Чужбина, без значение къде ,може да го направи на този адрес:
Кето фантазии тук : https://www.forlife.bg/produkt/keto-fantazii
⚠️ Може ли да се консумира чайот – мексиканска краставица?
- Да
⚠️ Как може да се сгъсти ястие,без брашно?
- Пасирайте част от него отделно в друг съд и го върнете обратно ,може да сгъстите ястие и със застройка или заквасена или течна сметана.
⚠️ Колко часа трябва да са минали между 1-во и 2-ро хранене?
- Трябва да има 5-6 часа между 2 основни хранения за деня и поне 2 часа от последното преди да легнете.
⚠️ Кондензирано мляко може ли да се използва в режим сваляне ,неподсладено ?
- Не
⚠️ Пъдпъдъчи яйца може ли да се консумират?
- Да, повече информация тук: https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2616486735246938
⚠️ Рулцата от раци режимни ли са ?
- Не
- Защо е така може да разберете тук:
⚠️ Може ли в режим сваляне дъвчене на дъвка ?
- Да ,само медицинска дъвка : сакъз (мастикс)
⚠️ Може ли тиква,пъпеш,диня,праскови,кайсии,череши и т.н.
- Не, само плодовете изброени в режим отслабване, докато свалим ненужните килограми, в режим задържане има повече възможности
⚠️ Може ли Елда?
- Не и в режим отслабване⚠
⚠️ Може ли да се върна към старият си начин на хранене,след като сваля ненужните килограми?
- Не, има режим задържане който се првръща в начин на живот, здравословно хранене. Връщане към старите навици означава връщане на килограмите и болестите. Именно тези навици са ни докарали до там да търсим варианти за отслабване и подобряване на здравословният стату.
⚠️ Трудно ми е да се реша,какво да правя?
- Какво желаете да постигнете и как, зависи само от вас, имате всичката необходима информация, по - важното в този режим е, че се постига здравословен и балансиран начин на живот, искате ли да сте здрави или ще продължавате да тровите организма си?
- ето още една гледна точка : https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2858208854408057
⚠️ Кога да си направя изследвания?
- Изследвания се правят преди режима и след 6 месеца стриктен режим!
⚠️ Холестерола ми е висок ?
- Мита за високия холестерол отдавна бе разбит, но важно е от какво е високия холестерол, вижте в този линк:
⚠️ Писах ви на лично?!!😎
- В тази група и този конкретен пост имате всичката необходима информация, администрацията на групата не са лични консултанти, това са хора с личен живот, които отделят от времето си за да помагат в групата, моля ориентирайте се към правилните публикации, където можете да зададете въпрос или към търсачката на групата за да намерите повече информация.
⚠️ Може ли подсладител в режим отслабване?
- Не
⚠️ Какво брашно мога да ползвам в режим отслабване?
- Никакво, в режим отслабване не се ползват брашна, може хуск при приготвяне на хлебчета или облачен хляб,лесно ще намерите рецепта в гугъл.
⚠️ Какво е АВТОФАГИЯ?
- Способността за саморегенерация на организма, на клетъчно ниво,повече прочетете тук: https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2719304858298458
⚠️ Как да премина на режим задържане?
- Към режим задържане се преминава плавно и полека,вижте тази информация,която включва и списък с храни с ниско ГИ подходящи за него: https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2792828824279394
⚠️ Как да спазвам режима, ако работя на смени?

Моето мнение относно "Увисналата кожа":
Здравейте сладурковци.Гледам последните дни хората все питат за „увисналата кожа“.Дам доста хора си задават въпроса ... след като отслабна дали ще ми увисне много кожата ? Леле какво ще правя .... ще дойде ли края на света.Аз да ви кажа честно бих предпочел да съм увиснал , ако знам че ще бъда здрав и енергичен /или здравето за вас не е на първо място ?/, но това си е мое мнение .Знам че го обичате кратко,точно и ясно еми да потегляме тогава !
Всеки от нас трябва да осъзнае и да разбере , че има определени фактори , от които зависи колко бързо и колко добре /като сантиметри/ ще се прибере кожата Ви.
На първо място поставяме гена ! Дам знам че е банално , но неможем да избягаме от това което ни е заложено при раждането  всеки с късмета си както се казва.Освен него разбира се има и други условия , от които зависи крайния ефект.Едно от тях е колко бързо сте разпънали тази кожа / в смисъл за колко време сте качили килограмите които са ви причинили сегашното положение/.Ако сте го направили за нула време /определени болести или състояния са ви довели до това положение/, шансовете са високи да изпитате големи затруднения да върнете кожата в нормалното и състояние от преди това след като отслабнете.Друг фактор , който е много важен е колко време сте били с това наднормено тегло?Ако например при забраменяване качите килограми и сте с тях само няколко месеца ,след това шансовете при отслабване -кожата ви да се възстанови както си е била са много големи и доста вероятни.Обаче ако сте били с тези килограми в продължение на години ... тогава може да не сте от късметлиите с гена и шансовете ви са минимални кожата ви да се прибере и да стане нормална.Да не забравяме и възрастта.Колкото годинките ни са повече – толкова еластичността ни е по-малка и следователно ... ясен е крайния ефект.Не на последно място трябва да споменем също колко килограма е загубичл човек .Едно е да свалиш 10-15кг друго си е да свалиш 40-80кг / лол та това си е един човек/.Преди да прецените дали наистина имате увиснала кожа трябва да достигнете достатъчен процент мазнини за да сте напълно сигурни , че това не са излишни мазнинки , а наистина кожа.Примъжете този процент варира от 12%-16%, а при жените е 20-23%.Ако наистина сте достигнали нужните проценти и сте сигурни че това е чиста кожа без тлъстичко тогава за вас имам някой и друг съвет , с който можете да се опитате да си помогнете и да се стегнете.Най-доброто , което можете да направите за себе си е това да започнете да тренирате за покачване на мускулна маса.След като сте загуби доста килограми не трябва да забравяте , че процент от тях са били и мускули.Ако под кожата ви има малки мускули , то тогава тя ще седи отпусната и безформена.Фастовете и автофагията играят също огромна роля , защото при нея тялото ни изяжда лошия протеин / увисналата кожа е лош протеин :/Можете да си помогнете като взимате добавки преди и след отслабването:това са витамин Ц,Цинк,Колаген и Омега3.Един от най-баналните , но и най-важни съвети това е Вода+Вода+Вода 🙂 пийте бе хора не се притеснявайте .Имам една молба към вас , моля ви , не си давайте паричките за всякакви мазила,сапуни и измислени кремчета – никое от тях няма да ви помогне..... Пазете кожата си от изсъхване,особено сега лятото ако ходите по басеини – знаете пълни са с хлорин /той изсушава и поврежда кожата/... веднага след като излезете си вземете душ .Цигарите и алкохола са едни от най-големите врагове на кожата ни.Те я правят в пъти по нееластична .... изводите са ясни нали След като сте опитали наистина абсолютно всичко от изброеното по горе ви остават само едно единствено нещо – това е пластичната операция, но преди да решите да я направите дайте време също така на тялото си да прибере кожата , някой неща не се случват просто за една нощ или с магическа пръчица.Запомнете едно от мен, по- добре с увиснала кожа отколкото с хиляди болести!Умната , живи и здрави

Тези съвети някога ми бяха дадени на мен и ми беше казано : искалш ли да успееш в това , в което си се захванал... не се отклонявай от тях!
*Съвет 1:Тренирай Ума си!
Тялото е просто една обвивка , в която се крие ума ни.Тялото ни прави точно това , което УМА ни изисква от него.Просто заповядай на тялото си да се промени и то иска или не ще ти се подчини, но естествено някой от вас ще кажат : колко пъти да му казвам , то не ме слуша.Не те слуша ли това са пълни глупости,но знаеш ли какво? Неможеш да ме изненадаш и знаеш ли защо ?Защото аз съм сигурен че ума ти е слаб!Ти си слаб , нямаш истинската нагласа и желание да се изправиш срещу Ума си и преминавайки през страдание и болка в крайна сметйа да го ПОДЧИНИШ.Ума ти, е просто твоята кукла на конци , но за да почне да танцува този танц , който исаш ти, трябва да покажеш решителност,непоколебимост и наистина това което желаеш да го мислиш с цялото си сърце и душа.Не го ли мислиш на 100% просто млъкни и продължи така както си карал до сега!!!
*Съвет 2:Никога не приемай Немога за отговор!
Неизбежно е да срещнем хора в живота ни , които ще ни каажат няма смисъл да го правиш,защо го правиш,какъв е смисъла,губиш си времето и т.н.На тези хора мога да им кажа само : Да ходят там , откъдето са дошли и без това такива не ми трябват около мен.Това че те са се провалили и не са успели не значи че АЗ ще ги последваме!Аз самия съм си съдник на това кое е възможно и невъзможно,АЗ ще пробвам и ще преценя заслужава ли си или не!Ако вярвахме и се вслушвахме във всеки неудачник , който ни кажеше че нещо е безмислено и невъзможно,най-вероятно още щяхме да гоним мамути с пръчки 🙂 и да се чудим земята осмоъгълна ли е или е цилиндър 🙂!
*Съвет 3:Страданието и болката са неизбежни!
Ако искаш нещо в този живот наистина силно,болката и страданието са неизбежни.Избий си го от главата,че нещата се случват просто така и по вода.Щеш-не-щеш, ще трябва да се изправиш срещу тях да ги победиш и направиш свои най-добри приятели.Те ще са винаги до теб.... неизбежно е , но поне да са на твоя страна , а не срещу теб,защото тогава си обречен на провал!
*Съвет 4:Научи се да слушаш тялото си!
Нашите тела са уникални инженерни творения на Майката Природа.Ако не бяха такива ние най-вероятно нямаше да оцелеем и да същесвуваме сега , но ето ни 🙂 ние сме тук.Телата ни могат да извличат енергия от 2 напълно различни източника/въглехидрати,мазнини/- от теб зависи, кой ще си избереш и как ще живееш живота си!Опитай,виж как ще се почувства тялото ти и какво ще ти каже и покаже и тогава прецени не бързай в избора си!
*Съвет 5:Стани обсебен!
Да,да,да знам какво ще кажете всички 🙂 вредно е човек да бъде обсебен от каквото и да било!Но аз ще ви кажа една истина : попитайте който и да било успял - дали спортист , дали учен и т.н. дали са го постигнали просто ей така без да бъдат вманиачени от самата мисъл за успех и от желанието им да постигнат това което наистина искат ??? Отговорете си честно на този въпрос и тогава ми кажете дали да си обсебен от дадено/градивно/ нещо е чак такова зло ?Запомни искаш ли да го постигнеш : трябва да го сънуваш,трябва да си лягаш с мисълта за него,трябва да се храниш с идеята за него,дори когато дишаш трябва да го вдишваш, чак тогава ти ще успееш и ще постигнеш това към което се стремиш.
Всеки от нас се е провалял в живота си многократно , но всъщност това ни прави по-силни и по-мъдри.Само тези , които дръзнат да стигнат прекалено далеч,вероятно могат да разберат до къде наистина могат да стигнат!
Просто малко мотивация Лъвчета и Лъвици,бъдете живи и здрави и независимо какво правите и искате да постигнете го правете го с любов и желание,ако ли не просто не го правете!


НАРИЧАТ Я КЛЮЧА КЪМ ДЪЛГОЛЕТИЕТО!!!!
Режимът който спазваме има много ползи , но има една която неможеш да си я купиш с пари или някой да ти я подари ! ТИ и само ТИ трябва да се потрудиш за нея.Лично за мен това е най-безцения подарък , който човек може да си направи!!!! Подаръка се нарича АВТОФАГИЯ!
Дори и в здрав човешки организъм клетките постоянно се повреждат, което е нормален метаболитен процес.Остарявайки преживяваме много стресови ситуации,разболяваме се,получаваме различни инфекции и всичко това довежда до увреждане на клетките ни до някаква степен.
Ето къде автофагията играе главна роля:тя помага за почистването на увредените клетки в нашето тяло,също така премахва и остаряващите клетки , които не функционират вече , а просто седят в тъканите или органите.Причината поради която увредените и нефункциониращите клетки е толкова важно да бъдат унищожени и премахнати е защото те са основната причина за възпалителните процеси и куп различни заболявания.
Стерилност, инсулинова резистенстност, ракови заболявания, калорийни рестрикции и диети – всички те зависят от активирането на процес, наречен автофагия. Терминът е въведен през 1963г. от Кристиян дьо Дюв и се превежда като „самоизяждане”.Нобелова награда за медицина бе присъдена на японеца Йошинори Осуми, чиито изследвания акцентират върху автофагията като контролируем процес, влияещ на редица заболявания като Паркинсон, диабет, затлъстяване и др.Механизмите на автофагията са вече добре изучени: съвкупност от процеси, които събират, рециклират и преработват остарели или повредени клетъчни компоненти в нови молекули и структури, полезни за клетката. Нарушенията в този пречиствателен механизъм водят до натрупване на ненужни клетъчни фрагменти и „отпадъци”, загуба на ефективност за цялата клетка и стареене на тъканите.
Задълбоченото изследване на тези процеси повишава възможностите за манипулиране на автофагията от учените: възможно е забавяне на клетъчното стареене и поддържане на тъканите здрави и млади много по-дълго време.
Знам, че обичате всичко да е кратко точно и ясно,така че най-збито 🙂
Какъв е този звяр "Автофагия":
*Този безпощаден звяр изяжда и изтребва всички мързеливи и негодни твари в тялото ви :)))/унищожава повредените,остарелите и нефункциониращи клетки които се намират в тъканите и органите ни.
Кога се появява:
*Тя се намира във всичките ни клетки,но се задейства при определени обстоятелства-силен стрес,фастинг или гладуване!
Защо е толкова ценна!!!????? :
*Защото всички тези остарели,повредени и нефункциониращи клетки водят до най-различни инфекции и болести!/А само ТЯ ги унищожава 😕
Най-важните ползи от Автофагията:
*Осигурява на клетките молекулярни блокове за изграждане и ги зарежда с енергия!
*Преработва повредения/лошия/протеин!
*Регулира функциите на митохондриите на клетките!
*Прочиства повредения ендоплазмен ретикулум/ клетъчен органел, който се среща в еукариотните клетки,Той играе най-съществена роля в синтеза на протеините, триглицеридите, фосфолипидите, стероидите/и пероксизомите.
*Предпазва нервната ни система и увеличава разтежа на мозъчните и нервни клетки!
*Предпазва от сърдечни заболявания!
*Засилва имунната ни система като унищожава вътрешноклетъчните патогени/Патоген означава нещо, което причинява болест....Патогени са лошите* бактерии, вирусите, паразитите и някои видове гъбички./
*Защитава ни от лошите и токсични протеини , които са главните виновни за многобройните тъй наречени редки болести!
*Грижи се за стабилността на нашето ДНК!
*Предпазва от увреждане и гниене на здравите тъкани и органи!
*Бори се срещу раковите клетки,Невродегенеративните и всякакви заболявания!
Как се предизвиква Автофагията!
1.Практикуване на фастинг!
2.НВ и ВМ режим!
3.Движение и упражнения!
Искрено ваш отец Петров от сектата на по-здравите ..... хахахахах :)))))))))) /свят голям шашкъни много/!!!

Защо да ползваме естествени мазнини,а не Хидрогенирани !!!
Хидрогенираните мазнини са най-общо казано - онези мазнини, които се получават, когато обикновени растителни мазнини се нагреят до висока температура в присъствието на различни катализатори и водород.
В резултат на това обикновеното и иначе полезно кокосово масло или палмово масло вече не се намират в течно състояние на стайна температура, те са по-твърди и най-важното - вече са вредни за човешкия организъм. Един от най-известните представители на семейството на хидрогенираните мазнини е маргаринът.
Също така - олио,палмово масло,масло от рапица(дори и студено пресовано),масла без естествен аромат и вкус!
Вредни защо?
Тези мазнини вече преработени не се усвояват напълно от нашият организъм и една голяма част от тях се натрупва в нашата кръвоносна система под формата на плаки,липиди,мастни образувания,които от своя страна водят до затлъстяване,атеросклероза,инфаркти,инсулти,преддиабетно състояние,диабет,инсулинова резистентност и др.
Естествените мазнини от друга страна са най-общо казано - мазнини които се образуват по естествен път и се усвояват в организма ни по съвсем естествен начин,без да образуват натрупвания на плаки в кръвоносната система.
Обикновено мазнините, които поемаме със и от храната(естествени), биват наситени и ненаситени:
Наситените мазнини са от животински произход, в тяхната структура няма двойни връзки, затова те са твърди при стайна температура.
Обратното, ненаситенита мазнини имат двойни връзки в молекулите си и при стайна температура те са в течно състояние.
Такива са: Мас(всичките и разновидности),масло,ГХИ
Студено пресовани растителни масла със аромат - кокосово,зехтин,ленено,сусамово,шарлан,от гроздови семки,авокадово,бял трън и др.

Защо да ползваме естествените мазнини - ЗА ЗДРАВЕ!
*Как виждате своето бъдеще - пълни с енергия и здраве или на хапчета до живот - РЕШЕНИЕТО Е ВАШЕ!
Факт - ако смятате естествените мазнини за твърде скъп продукт, погледнете нещата от другата гледна точка,с тях се засищате много по-бързо с много по-малко количество и за много по-дълго време,инвестициите в здравето никога не могат да бъдат лоши!!!
За тези от вас които търсят научно обяснение или доказателство за горепосочените твърдения,отделете време и изгледайте следващите видеа,вярвам сами ще направите своите изводи:
Зърнени убийци 2 (за спортуващите): https://drive.google.com/.../1VuDAZqSqpiAcUTLQdXM.../view...
За мазнините и холестерола - Д-р Наташа Кембъл: https://www.youtube.com/watch?v=K79lUr_eQmE...
Истината за храните които купуваме и как ни разболяват те: https://www.facebook.com/watch/?v=1976941562521698


ДЕТОКС
Детокс период или Детокс ефект
Много от вас забелязват в началото на режима бързо и рязко свляне на килограми.
Това е така наречения детокс ефект който преминаваме през първия,а може и през втория месец в зависимост от това с колко некачествени храни сме се хранили преди това и колко всъщност са наднормените ни килограми.(малко наднормено тегло = по-бавно сваляне, изисква повече търпение)
През този преиод чистим задържана вода,боклуци,шлаки от организма.от тук идва рязкото сваляне на килограми,но същинското отслабване започва след това!
Важно е да знаем,че в нашите клетки освен тях са задържани и токсини които сме поемали във времето,за това и се получават странични ефекти,променя се микрофлората в нашият организъм,което води до известен дискомфорт,за тях можете да прочетете в следващите линкове:
Така нареченият период на адаптация в който освен,че чистим ,също така променяме метаболитното състояние на организма,от ползване на въглехидрати за енергия,преминаваме към ползване на мазнини за енергия или навлизаме във т.нар. състояние на КЕТОЗА.
Именно тук е разковничето на правилната адаптация - мазнините трябва да бъдат естествени животински или студено пресовани растителни,тях организма разпознава най-лесно и усвоява без проблем,мазнини които не са претърпяли допълнителна обработка.
Възможно най-чистите и полезни храни,правилно и балансирано подбрани,правят нашият организъм
  1. по-силен
  2. по-здрав
  3. по-устойчив на инфекции и заболявания
Както вече много пъти е споменавано в тази група хората които имат съпътстващи заболявания е редно да навлизат постепенно в режима,защото това внася допълнително стрес за него.За тези които приемат лекарства сутрин и е необходимо да консумират храна заради лекарствата естествено се препоръчва лека режимна закуска - яйца,зеленчук,сирене или кашкавал,маслини ,авокадо и т.н.Закуската да не е много обилна.С течение на времето,ще започне подобряване на здравословното състояние,намаляване дозите на лекарствата или тяхното прустановяване,но за това се иска стриктност и търпение,и се прави -
⚠️ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С КОНУЛТАЦИЯ НА НАБЛЮДАВЩ ВАШЕТО СЪСТОЯНИЕ ЛЕКАР СПЕЦИАЛИС,ЗАПОЗНАТ С ВАШАТА АНАМНЕЗА!!!⚠️
За да поддържаме добра умерена кетоза (защото златната среда е най-добре) ние приемаме межди 15 и 20 гр. въглехидрати от - зеленчуци и млечни със ограничен прием на плодове,ядки,вино,тахан,кисело мляко и др.,знаете ограничените продукти.Вдигаме приема на естествени мазнини до между 30% и 60% в порцията от храни богати на мазнини (авокадо,маслини и т.н.),не говорим за изливане на буркан мазнина в ястието което си приготвяме.
За правилно спазване на режима и поддържане на добра кетоза-съответно постигане на добър детокс ефект и добро физическо здраве - ПРЕГРЕШЕНИЯ не са желателни,защото:
  1. забавят детокс ефекта(вкарвайки в организма ни отново вредни вещества)
  2. изкарват от кетоза(преминаване отново през адаптация и странични ефекти)
  3. забавят отслабването(сърдим се,но на кого?🤔)
  4. могат да доведат до неприятни последици за нас и нашето ЗДРАВЕ
Водата е един от най-важните фактори както по време на детоксикация(чисти токсините) така и през целият режим и през целият ни съзнателен живот(организма трябва да се хидратира за да функционира правилно)
По 30 мл. на килограм телесно тегло е минималният прием на вода за нашият организъм,но не бива и да се прекалява,защото натоварва бъбреците,което също може да доведе до дискомфорт.Водата трябва да се приема през целия ден на малки количества,а не на веднъж.
Пример: 100 кг. човек - минимум 3 л. вода,но максимум до 4-4,5 л. за целия ден
Най-важното е всичко да се прави с баланс.
Така нареченият Уъш ефект(по време на който си мислим,че сме в застой),това е процес през който водата постепенно навлиза в клетките ни и малко по малко избутва мазнините от тях,докато клетката се запълни изцяло с вода,от там на сетне е въпрос на време тази вода да се освободи и съответно отново да видите разлика в килограмите,през това време обаче сантиматрите си вървят и отслабването е факт,малко по-бавно,но пък здравословно.Не се отчайвайте ако кантара не мърда,това далеч не означава,че нямате ефект от режима.Най-важното в случая е да имате ТЪРПЕНИЕ!!!
Отново искам да обърна внимание на състезателите!!!
Тук не бързаме да отслабваме и не се сравняваме по между си,всеки започва от различни килограми,с различни заболявания,различен метаболизъм,възраст,ГЕН и т.н.
Въпросът защо аз не свалям колкото вас е нерентабилен,всеки сваля според индивидуалните възможности на организма си!!!
Същото важи за увисналата кожа и пр.
За да сведем страничните ефекти до минимум се храним до насита,без да преяждаме със разнообразна и балансирана храна и пием достатчно вода.Просто и лесно.😉
Ако можем да съчетаем всичко това със спорт или леки и прости упражнения у дома е още по-добре,защото токсини чистим и през порите на кожата докато се потим.
Успех на всички които започват или са вече напреднали,на тези които са в задържане и на тези които се колебаят.Всичко е във вашите ръц


КОПРИВА
Природата ни е дарила с растение богато на витамини В1, витамин В2, витамин В3, витамин В5, витамин С,витамин К,бета-каротин,калций,желязо,магнезий,калий и др.
В кулинарията :
Копривата е много вкусна и полезна храна. С нея могат да се направят много ястия ,но не забравяйте,колкото по - кратка е топлинната обработка,толкова по-голямо количество от полезните вещества на копривата ще попаднат в организма ви .
Чай от коприва:
Чаят от коприва е световно признат с полезните си и лечебни свойства.
Копривата расте от пролетта до есента.
Възползвайте се често от полезните качества на това растение.

Интересни факти за карфиола!
Карфиол,една много подценявана,но много полезна храна!
Карфиолът е богат на витамини и минерали, сред които са витамин С и В, калий, холин и фолиева киселина.
  1. Бори се с възпалението - Карфиолът е изключително богат на антиоксиданти, понижаващи оксидативния стрес и свободните радикали. Сред тях са бета-криптоксантин, кверцетин, канелена киселина, кафеена киселина и ферулинова киселина. Порция карфиол включва също минимум 73% от препоръчителното дневно количество витамин С
  2. Намалява проблемите със сърцето и кръвоносната система - Възпаленията са свързани и с рискове от диабет, сърдечни заболявания, инсулт и болестта на Паркинсон и Алцхаймер. Благодарение на противовъзпалителните свойства на карфиола и витамин К и С, както и омега-3 мастни киселини, се поддържа здрава кръвоносната система. Това води и до намаляване нивото на кръвното налягане и лошия холестерол.
  3. Намалява развитието на ракови клетки - Карфиолът е ефективен за предотвратяване на рак на гърдата, черния дроб, дебелото черво, стомаха и белия дроб. Той притежава химио-превантивни свойства и глюкозинолати.
  4. Богат на витамин К - Карфиолът е отличен източник на витамин К, поддържащ здрави костите, което предотвратява загубата на костна минерална плътност, водеща до остеопороза.
  5. Подобрява здравето на мозъка - Карфиолът е източник и на холин и витамин В, който е от съществено значение за здравето на мозъка.
  6. Помага за отслабване - Карфиолът е с ниско съдържание на калории и честата му консумация не води до повишаване на теглото.
  7. Съдържа голямо количество фибри - Карфиолът е богат на фибри, важни за храносмилателно-чревния тракт. Фибрите стимулират добрите чревни бактерии, намаляващи възпалението в червата.
  8. Помага за балансиране на хормоните - Консумирането на диета, богата на пълноценни храни и пълни с антиоксиданти зеленчуци, като карфиол, е доказано, че подпомага баланса на хормоните частично чрез намаляване на нездравословните нива на естроген.
  9. Запазва здравето на очите - Сулфорафанът, намиращ се в карфиол, е показал, че предпазва уязвимите тъкани от областта на ретината от оксидативен стрес, който може да доведе до слепота, катаракта, дегенерация на макулата и др.
Карфиола в нашата кухня може да се ползва почти във всичко - надребнен като ориз,наситнен като блат за пица,супи,ястия,туршия и др.

Бронирано кафе,полезно!
Защо бронираното кафе е толкова полезно?!
То засилва метаболизма, дава енергия, предпазва от действието на свободните радикали и подсилва имунната система.
Кафето само по себе си стимулира метаболизма. Но с добавеното в него кокосово масло ефектът се удвоява. Причината са триглицеридите в съдържанието на кокосовото масло( студено пресовано), които правят кокосовата мазнина лесно усвоима от организма. Тялото ни директно я превръща в енергия и не я натрупва в подкожни мастни депа.Бронираното кафе ни помага да се чувстваме заситени, като същевременно подпомага обмяната и в дългосрочен план може да ни помогне да свалим килограми.

Суперсилата на лауриновата киселина

Това е основната мастна киселина в кокосовото масло (около 50% от състава му) и e една от основните съставки на майчиното мляко. Лауриновата киселина има мощно антимикробно, противогъбично и противовъзпалително действие.

Как се приготвя Бронирано кафе?
Към 220 мл. прясно приготвено, горещо еспресо прибавяте 1 - 2 с.л. кокосово масло и 1 - 2 с.л. краве масло, ГХИ или МСТ масло ( по - избор ).Дали ще сложите по една или по две лъжици от маслата,преценявате вие как ви пасва на вкуса.
Разбивате интензивно сместта с шейкър, фрапатор, миксер, пасатор, нутрибулет, кой каквото има под ръка и консумирате бързо, докато е топло.
Напитката е прекрасна и дори по - плътна на вкус от капучино.
Може да добавите щипка канела за аромат.


ФЕРМЕНТИРАЛИТЕ ХРАНИ
Ферментиралите храни преминават процес,при който естествените бактерии се хранят със захарта в тях - най-общо казано .Този процес не само запазва храната,но и повишава броя на полезните бактерии в нея, което я прави и алкална.При ферментацията ензимите и пробиотиците се увеличават и правят ферментиралите храни много полезни.
Кои храни са ферментрали ?
Някои от тях са :
1. Кисело мляко.
Когато избирате кисело мляко,четете етикетите и избирайте с възможно най-висока масленост и с жива закваска.В едно истинско кисело мляко не трябва да присъстват: нишесте,сухо мляко,сметана и др.
- Защо в този режим не се консумира прясно мляко ?
Една от причините е точно ферментацията.Киселото мляко е млечнокисел продукт, който се получава в резултат на протичането на млечнокисела ферментация в млякото.Ферментацията засяга и променя захаридите като лактозата.Киселото мляко съдържа редица бактерии,точно те преработват лактозата и създават специфичния ферментационен процес. Те преработват и променят и казеина до по-лесноусвоими съставки.Голяма част от хората губят способността си да консумират прясно мляко дори и пресни сирена и кашкавали още като деца. Причината е в неспособността да храносмилат голямото количесто лактоза в млякото.
Някои от вас могат да направят сравнение на захарите на прясно и кисело мляко.Впечатление прави по-високият дял на захарите в киселото мляко, обяснението тук е, че в това число вече се включва не само лактозата, а и други съставки от дейността на бактериите.
2. Зрели сирена и кашкавали.
Точно протичането на млечнокиселата ферментация е причината да консумирате само зрели сирена и кашкавали,които са много по-полезни.
3. Кисело зеле.
Киселото зеле е добър източник на желязо, манган, натрий, магнезий,калций,фибри, витамин А, C, K и витамини от групата В.Съдържанието на фибри и пробиотици в киселото зеле го правят един здравословен продукт.Киселото зеле е солено, внимавайте с количествата, които консумирате. Най-добрият вариант, е да си направите домашно, естествено ферментирало кисело зеле.
4 Ябълков оцет.
Ябълковият оцет e напълно натурален продукт ,съхранява всички ценни вещества на плодовете, от които е направен.Използва се като подправка за салати и ястия,сосове,маринати,както и като консервант.В съдържанието на ябълковият оцет се откриват различни съставки, множество ензими и важни минерали (калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор) микроелементи, както и витамини А, В1, В2, В6, С, Е и Р.
5. Туршии.
Ферментиралите зеленчуци освен, че са много вкусни, са богати на пробиотици.
В менюто на човек винаги трябва да има умереност и разнообразие.


Бекон или Осмянка
Истинският ''бекон'' се взима от коремната област на прасето.Често може да бъде намерен под същото име ,но направен от филе, плешка или друга част на животното ,но веднага ще забележите ,че състава му е основно месо и само тънка ивица сланина.
Избор на бекон:
В този режим ,а и дори да не сте на този режим ,винаги използвайте суров (пресен) бекон и след това вие го обработвайте по ваш вкус!
Ако използвате вакуумиран или пакетиран бекон със сигурност в състава му ще срещнете Е-та ,химикали,консерванти,добавена захар и др. гадости!
В кулинарията:
Беконът е продукт с висока калоричност и засища добре.Беконът може да се пържи,пече,вари,опушва,суши,комбинира с други по сухи меса ,комбинацията му със зеленчуци е нещо много вкусно.
Консумация:
Както с всички меса,ключът е в умереността ,не прекалявайте с нищо,човек трябва да се храни разнообразно и балансирано.
Ако имате забрана от вашия лекар да консумирате този продукт, или не го харесвате,не го използвайте !


Няколко начина за приготвяне на кафе.
1. Приготвяне на кафе в класическа кафеварка.
Кафето в метална кафеварка се сварява на слаб огън директно на котлона.Този метод е добре познат на всички и кафето винаги се получва с отлично качество.
2.Приготвяне на кафе в еспресо машина.
Домашните еспресо машини са изключително лесни за употреба и много от тях правят отлично кафе
3.Приготвяне на кафе в джезве.
Прави се в джезве от бронз или мед,като ситно смляно кафе и вода се варят заедно.Това е един добър избор за направата на кафе.
4.Приготвяне на кафе на стандартна филтърна машина.
Метод,с който ще приготвите бързо и лесно вашето кафе - много разпространен в Америка.
5.Приготвяне на кафе в кафемашина с капсули.
Кафемашините работещи с капсули ще направят приготвянето на любимата ви напитка бързо, лесно и с отличен вкус.
6.Приготвяне на бронирано кафе.
Бронираното кафе може да се направи от всички изброени начини на приготвяне на кафе по горе, като в него се добавя 1 - 2 супени лъжици студено пресовано кокосово масло или MCT oil и 1 - 2 с.л.краве масло или GHEE. По желание всичко се смесва в блендер.Количествата мазнини може и да са по малко от описаните !
В режимът на Атанас Узунов не е задължително да се пие бронирано кафе ,но ако се възползвате от него задължително се пие само сутрин и само по едно.
В този режим не се използват инстантни кафета ,както и инка.


    1. Как да ги пресметнем,като от общото количество въглехидрати на даден продукт изваждаме фибрите които се съдържат във тях и остават чистите въглехидрати на продукта.Както е показано на картинките по долу.
Преди да започнем някаква промяна не зависимо в храненето или външен вид,винаги е добре да знаем какво искаме и как да го постигнем.Това става с четене и правилна преценка.за да имате такава прочетете режима от този линк: https://www.facebook.com/.../permalink/2695963877299223/
Режим задържане за тези които имат малко за сваляне и тези които са постигнали целта си в този линк: https://www.facebook.com/.../permalink/2695964613965816/

Състав на храните и информация кой продукт, какво и колко съдържа можете да намерите в този линк: https://www.bb-team.org/hrani

Калулатор за въглехидрати - в този калкулатор въвеждайте продуктите един по един,в сурово състояние и грамаж какъвто ползвате Вие,за да може калкулатора да ви сметне правилно въглехидратите.

Ако впишете наименование на цяло ястие в готов вид,той няма как да ви го сметне: https://www.forlife.bg/calculator

Успех на всички които ще прочетат тази публикация.


Дръжкова Целина - Селъри
Името селъри в България идва от Английското наименование на т.нар. дръжкова целина.
Удобен момент да уточним, че има различни видове целина. За повече информация за двата вида може да поледвате този линк - https://sinor.bg/49359-Drazhkova-celina
Дръжкова целина ( селъри ) е вид ,който се отглежда заради дръжката и листната част.Селърито може да намерите целогодишно, макар че през летния сезон то е с най-приятен вкус.
Как да изберем дръжкова целина ( селъри ) ?
Избирайте стръкове, които са крехки и лесно се чупят при опит за огъване. Съответно трябва да са със светлозелен цвят без видими наранявания.
Как да съхраняваме Дръжкова Целина ( селъри ) ?
За да съхранявате селърито, поставете стръковете в затворен контейнер/кутия или ги увийте в прозрачно фолио, след което ги поставете в хладилник.
В кулинарията :
Хрупкавостта на зеленчука,както и приятния му аромат и вкус го превръщат в предпочитана добавка към салати,сосове,дори и в основни ястия.
В дръжковата целина ( селъри ) се откриват :
Витамин C,Витамин А,Фолиева киселина,Калций,Калий,Натрий,Магнезий,Голямо количество баластни вещества - или така наречените фибри.
Рецепта за салата от дръжкова целина ( селъри )
Необходими продукти :
Селъри 2 стръка
4-5 листа от зелена салата
5 бр. сварени пъдпъдъчи яйца
10 - 15 гр. маслини без костилки
2 бр. чери домат
4-5 листа от зелена салата
За дресинга:
1 чаена лъжица ябълков оцет
1-2 суп. лъжица домашна майонеза
хималайска сол на вкус
1 суп.лъжица студено пресован зехтин или друга студено пресована растителна мазнина.
Това е зеленчук с много полезни качества , възползвайте се от него.
Внимание !
Ако имате проблем с щитовидната жлеза или нещо друго,което ви кара да се притеснявате от консумацията на този зеленчук се консултирайте с лекар


Бронирано кафе ,чай !
(bulletproof coffee)
Интересна информация за кафето и чая с масла !
Предполага се ,че всичко е започнало в хималайския регион : Непал, Бутан, Индия и най-вече в Тибет.Пиенето на маслен чай е редовна част от живота на тибетците. Съществуват доказателства, че чаят с масло е използван в Тибет преди 10 век. Дори Dave Asprey ,който е създал така нареченото "Bulletproof Coffee" (Бронирано кафе) е взаимствал идеята за него след поход в Тибет.
На голяма надморска височина и ниски температури на Dave Asprey енергията му рязко започнала да спада,но когато местен жител му предложил чай с масло от тибетски вол, с малко сол вътре ,напитката веднага го ободрила.Dave Asprey предприел проучване и в крайна сметка заменя чая с кафе и добавя кокосово масло в рецептата.
Може да се възползвате и да създадете бронираната си напитка с истинско кафе (без инстантно и инка) или чай (без от корени,плодови и гранулиран)
Използвайте краве масло или гхи ,както и студено пресовано кокосово масло или пречистено такова наречено - Brain Octane Oil.
Може да пиете кафе или чай и само с едно от маслата.
Бронирана напитка се пие само сутрин и не е задължителна в режима

Алабаш
Заради формата и вида си много хора го мислят за кореноплоден зеленчук,но всъщност той расте над земята.В България са познати два вида алабаш с виолетово-синкава кора и алабаш със светлозелена кора.
При избирането на алабаш е хубаво да се търсят по малки или средни по размер зеленчуци,без петна по тях ,меки участъци или пукнатини.
Алабашът може да се съхранява на прохладно място,може да се съхранява и в хладилник в отделението за зеленчуци. Ако искате да имате под ръка по - дълго време алабаш, може да го замразите във фризера.
В кулинарията :
Алабашът може да се консумира суров,също така може да се комбинира с други зеленчуци,меса,риби,сосове,всичко е въпрос на вкус.Консумацията му в задушен или сварен вид е изключително приятна и съвсем успешно може да замени картофа в менюто ви.Алабашът е страхотна добавка към много ястия и супи,мусаки,запеканки,дори може да направите руска салата с него ,защото той успешно ще замени картофа в нея.Зеленчука може да се пече и да се пържи,но вероятността да останете разочаровини след последния вид термична обработка (пържене) е голяма. Алабашът се бели преди консумация !
Ако листата на алабаша са свежи,твърди и зелени, могат да бъдат използвани в кулинарията и сготвени.Листата на алабаша изобилстват от витамини и в тях наличието на полезни нутриенти е дори по-високо от тези,които се съдържат в зеленчука.
Съдържание:
Алабашът е източник на витамин С, високо съдържание на дитиолиони - фитонутриенти, открити в кръстоцветните зеленчуци, които стимулират производството на важния детоксикиращ ензим глутатион.Алабашът може да се похвали и с наличието на витамин A1, фолиева киселина,витамините B1, B2, B6 и др.
Внимание!
Алабашът съдържа гоитрогени /вещества, които е възможно да пречат на производството на хормони на щитовидната жлеза, както и усвояването на йод от организма. Затова консумацията на алабаш най - вече в суров вид трябва да се избягва от хора, страдащи от заболявания на щитовидната жлеза.Ако имате проблеми с щитовидната жлеза или някакви други съмнения относно здравословното си състояние при консумация на алабаш,задължително се консултирайте с лекар.
Алабашът се появява най- често през есента и зимата и ако нямате проблем с консумацията му се възползвайте от този вкусен зеленчук !
Може да се консумира в режим сваляне на килограми !

Ябълков оцет
Ябълковият оцет e напълно натурален продукт ,съхранява всички ценни вещества на плодовете, от които е направен.Използва се като подправка за салати и ястия,сосове,маринати,както и като консервант.
В съдържанието на ябълковият оцет се откриват различни съставки, множество ензими и важни минерали (калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор) микроелементи, както и витамини А, В1, В2, В6, С, Е и Р.
Използвал се е в продължение на много години и още се използва в народната медицина.Възможни благоприятни последици от консумацията на ябълков оцет:
Проучвания са показали, че има антиоксиданти като провитамин А, както и много необходими за нормалното функциониране на тялото ензими.Ферментацията му е виновна за многобройните ползи за здравето.Ябълковият оцет е в състояние да понижи холестерола, да поддържа нивата на кръвната захар стабилни ,да облекчава киселини,успешно повишава чувствителността към инсулин,подпомага детоксикацията на черния дроб, пречиства кръвта, почиства лимфните възли,повишава имунитета.Може да унищожава микробите, които атакуват гърлото и устата, също така повишава и метаболизма.Намалява високите нива на пикочна киселина в тялото както и помага за намаляването на болките в ставите и възпалението при подагра.
Ябълковият оцет не замества лекарствата ,които са ви предписани от лекар при проблем със здравето.
Важно е да знаете, че като всяко друго нещо и с ябълковия оцет не бива да се прекалява. Консумирането на големи количества може да доведе до някои негативни ефекти върху здравето.Най-често срещаните странични ефекти от ябълков оцет са: ерозия на зъбния емайл, изгаряне на гърлото и др.Използвайте го умерено също така,ако здравословното ви състояне не позволява използването на оцет или е забранен от лекар го изключете от менюто си.


Защо рулцата от раци се наричат така, след като в тях няма такова месо
Защо рулцата от раци се наричат така, след като в тях няма такова месо
В САЩ и Англия рачешките рулца са известни като „seafood sticks”, Ocean Sticks, Sea Legs или ако се изписват като рачешки рулца, то поне е обозначено, че са имитация – „Imitation Crab Sticks”. У нас обаче са известни като рачешки рулца, макар и в тях на практика да няма никакво рачешко месо.
По дефиниция рачешките рулца са форма на популярното японско камабоко (kamaboko), което се прави от филе от бяла риба или т.нар сурими. Сурими всъщност представлява замразено и смляно рибно филе, от което са извлечени излишната влага, мазнините и ферментите. Най-често то се произвежда от филе от бяла риба, но масовото производство прибягва до риба треска или риба хек. Едва около 30-40% от състава на рачешките рулца е с рибно съдържание, а останалите 60-70% се дължат на подобрители, оцветители, соя и т.н.
Най-често по-висококачествените рулца се ароматизират с екстракт от месото на тихоокеански раци, а червената обвивка се постига с помощта на натурални оцветители. Обикновено на опаковката на продукта е обозначено дали съдържа натурални или изкуствени оцветители. Рачешките рулца имат солено-сладникав вкус и наподобяват този на задушени раци.
Състав на рулца от раци
сурими 32% (месо от риба), сорбитол Е420, полифосфат Е452), вода, пшенично нишесте, царевично нишесте, растително масло, сол, захар, аромат от рак, яйчен белтък, яйчен жълтък, овкусител: мононатриевглутамат Е621, оцветители Е120, Е160 с и др. Възможно е да се срещнат и E635, E631, E627. С други думи, по-голямата част от рачешките рулца са направени от пшенична скорбяла, захар и соя или соев протеин. Розовият цвят на апетитните пръчки, чиято цел е да наподоби рачешкото месо също не е постигнат благодарение на използването на рачешко месо или рачешки субпродукти, а се дължи на веществото кохинил или кармин. За постигане на белия цвят пък в рачешките рулца се използва калциев карбонат или с други думи, тебешир.
На практика в рачешките рулца няма нито грам месо от раци.
Не са режимни


Какво съдържат ''натуралните'' сокове?
Това е смесица от плодова захар останала от унищожения плод с унищожени фибри, витамини и всички полезни вещества.Натъпкана с консерванти, изкуствено създадени овкусители, оцветители, ароматизатори,витамини, допълнително се добавя и захар или често други подсладители ,като глюкозо-фруктозен сироп.Дори на някои изстискани сокове добавят и фибри за уж по - здравословен ефект след като са унищожили естествените им такива.
Замислете се !
Как е възможно сок от ябълки или портокал да има трайност по 1 година, и как е възможно всяка кутия сок да има абсолютно същия вкус, аромат,цвят и консистенция ?
Домашно приготвен ''натурален'' сок !
Правенето на фреш (изстискване на плодове) = захар!
Това ще остане в чашата ви след като похабите плода! Всичките полезни фибри се отделят от него и остава чаша плодова захар (фруктоза)!
Полезните фибри в плода са похабени ,а чистата плодова захар отива във вашето тяло !
ПЛОД СЕ ЯДЕ ЦЯЛ ИЛИ ПАСИРАН !
Когато изядете цял плод захарния ''удар'' е наполовина омекотен ,защото той влиза в организма ви заедно с така полезните фибри.
Източници няма да посочвам ,информация може да намерите много лесно по този въпрос.
Намерете време и изгледайте тези два филма :
✔️ Ах, Тази Захар / That Sugar Film !
✔️ Натъпкани / Fed Up !

Авокадо
☑️Авокадото е уникален вид плод.Повечето плодове са богати основно на въглехидрат,авокадото обаче съдържа голямо количество полезни мазнини и най-вече олеинова киселина (мононенаситена мастна киселина) и само 1.83 гр. въглехидрат на 100 гр. Богато е на фибри и на Витамин К,Витамин С,Витамин B5,Витамин В6,Витамин Е,Калий,Фолат.В авокадото ще откриете още и малки количества магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор, витамин А, B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B3 (ниацин).
☑️Възможни благоприятни последици от консумацията на авокадо са :
☑️Значително НАМАЛЯВАНЕ нивата на общия холестерол.
☑️Редуциране на триглицеридите.
☑️Понижаване нивата на LDL така наречения (лош) холестерол.
☑️Повишаване нивата на HDL така наречения (добър) холестерол.
☑️Авокадото не замества лекарствата ,които са ви предписани от лекар при проблем със здравето.
☑️Както и при всичко останало в живота не прекалявайте и с приема на авокадо.
☑️Хранете се разнообразно и здравословно.
☑️Има хора алергични към този плод както и хора ,които тепърва започват с приема на авокадо и не подозират ,че е възможно да имат алергия към него.Случаите на алергични реакции са възможни и симптоматиката на проявите е подобна на реакцията с други храни.
☑️Много доктори ограничават приема на авокадо при бременност и дори забраняват приема му при кърмачки.
☑Тази тема има доста разногласия , и ако сте от тези групи се консултирайте с лекар за да премахнете всякаво притеснение относно авокадото и неговия прием.
☑️Бъдете отговорни към здравето си.
☑️Преди да се насладите на вкуса на авокадо, трябва да знаете, че авокадото е най - добре да се консумира в суров вид. Ако се подложи на по - дълга термична обработка, е възможно да започе да горчи.
☑️Авокадото представлява плодa на авокадовото дърво Persea americana. Благодарение на своята висока хранителна стойност, богата текстура и неутрален вкус се съчетава идеално с почти всички видове меса и риби , влиза в състава на много екзотични салати, зелени салати или салата с домати ,чудесна добавка е към сосове и майонеза.
☑️Авокадото е богато на антиоксиданти и минерални вещества, то се превръща в един полезен и режимен плод.


Студено пресованото масло(олио)от авокадо притежава всички хранителни характеристики на плода, то е добър източник на антиоксиданти и витамини. То се извлича чрез студено пресоване на месестата част на авокадото.Авокадото се определя като една от най-здравословните храни в света и това не е случайно. Плодът му е изключително богат на витамини, минерали и антиоксиданти, които са необходими за изграждането на един здрав организъм. Студено пресованото масло(олио)от авокадо съдържа висока концентрация на бета-ситостерол, много повече от други масла,богато е на витамини А, D, Е и К.Маслото от авокадо е с разнообразно приложение, може да се използва за овкусяване на салати, за приготвяне на маринати, при задушаване на зеленчуци. Маслото от авокадо определено може да се мери с качествата на зехтина.Хубаво е ако имаме възможност да се запознаем със сравнително по-непопулярното масло от авокадо, което носи много ползи за здравето.
Точка на горене около - 250°C - 270°С
Как да го използваме - подходящо е за висока топлинна обработка, тъй като има висока точка на горене; салатен дресинг и др .
Не забравяйте ,че чрез топлинна обработка ароматът и вкусовите качества на студено пресованите масла (олиа) се развалят и че унищожавате голяма част от полезните им качества.


Свинската мас
Свинската мас се добива от свинска сланина. За целта първоначално се почиства от кожата на животното, измива се добре и се нарязва на кубчета. Наситненият продукт се поставя в дълбока тенджера да къкри на слаб огън ,докато останат само хрупкави пръжки ,най-общо казано.Много рецепти препоръчват употребата на студено пресован зехтин,но той всъщност не е най- добрия избор за високотемпературна обработка.
Свинската мас е стабилна при високи температури.
Точката и на горене е около - 182°C
Как да я използваме ? - пържене, печене.
Когато става въпрос за определяне на стабилността на мазнинините:
Наситените мазнини имат единични връзки между въглеродните молекули от веригата на мастните киселини и следователно са най-устойчиви на топлина.Това е така, защото единичните връзки, когато става дума за въглеродната верига на мастните киселини, са относително трудни за разбиване.
Мононенаситените мазнини имат една двойна връзка, заместваща единичната връзка във въглеродната верига. Двойните връзки в мастните киселини са нестабилни и могат да се разпаднат при топлина.
Полиненаситените мазнини са най-нестабилни, защото имат многобройни двойни връзки във въглеродната верига. Когато двойните връзки в моно- или полиненаситените мазнини се разпаднат, мастната киселина претърпява процес, наречен окисление. А окислените мазнини водят до появата на свободни радикали, които пък са една от възможните причини за появата на възпалителни процеси в организма.
Свинската мас е полезен източник на холестерол и е била широко използвана в миналото.
Нивата на холестерол са своеобразно лечебно средство в човешкото тяло, нивата се покачват през периоди на стрес или при наличието на възпаление.
- Защо ?
-Защото ! Холестеролът е абсолютно необходим за живота. Организмът обаче няма да увеличава неговото производство, ако не изпитва действително остра нужда от него или заплаха.
Проучванията показват, че консумацията на холестерол няма причинно-следствена връзка с нивата на холестерола в кръвта, тъй като организмът сам произвежда необходимото му количество холестерол. От друга страна приемането на холестерол чрез висококачествени мазнини облекчава организма от бремето да го произвежда сам. Натуралният холестерол в пълноценните храни, сред които се нарежда и сланината (свинската мас), подпомага справянето с възпалителните процеси и производството на хормони.
Наситеният прием на мазнини повишава т.нар. HDL-холестерол, който е свързан с намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Заболяванията на съвременната цивилизация, сред които са сърдечно-съдовите и диабетът, както и много други скочиха до небето, след като животинските мазнини бяха заменени от индустриално произведените растителни рафинирани масла и маргарина.Както и нежеланието на хората да пият вода !
Ако имате висок холестерол се обърнете към лекар специалист.
Маста е здравословна, трайна,многофункционална и икономична за ползване, което от своя страна носи ползи и за семейния бюджет.
Обаче както и с всичко останало в живота не прекалявайте и с маста. В менюто на човек трябва да има умереност и разнообразие дори и в полезните мазнини ,които използва в ежедневието си.
Изтоник на част от информацията е : Framingham Heart Study
Kои са - Framingham Heart Study https://en.wikipedia.org/wiki/Framingham_Heart_Study



Патешка Мас
Много от нас не са наясно за ползите от патешката мазнина за нашето здраве. Тя съдържа наситени мастни киселини,мононенаситени и полиненаситени мазнини,високо съдържание на линолова киселина - омега-6 и омега-3 мастни киселини. Този състав на патешката мазнина я доближава по-скоро до зехтина, отколкото до другите животински мазнини.
Патешката мазнина ce ycвoявa мнoгo лecнo oт opгaнизмa и ce paзгpaждa мнoгo пo-бъpзo oт другите животински мазнини в организма.
Няма да продължавам да обяснявам колко е полезна и вкусна патешката мазнина,сами ще разберете като я опитате!
Точка на горене -– 190°C
-Как да използваме ? - пържене, печене.
Може да я намерите в големите вериги магазини ,био магазини,патешки ферми,малки магазини или онлайн. Може да си направите и сами с патешки изрезки.
Както и с всичко останало в живота не прекалявайте и с патешката мас . В менюто на човек трябва да има умереност и разнообразие дори и с полезните мазнини ,които използва в ежедневието си.


Газираната вода се изключва в този режим т.е. не е режимна.
- Защо ????
Дали газираната вода има вреди или пък ползи за човешкия организъм - това е тема с много неизвестни.Потърсете източници !
Причините поради ,които не се използва в този режим са :
Газираната вода няма да ви хидратира достатъчно и не защото няма това свойство ,а защото ще се почувствате издути (чувство за ситост) след приема на такава и ще намалите ежедневния прием на обикновена вода ,който е много важен.
Японско изследване - може да го прочетете тук : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23327968?fbclid=IwAR22zeCE5FfsxXC2RCGPXtD5PF_fidW8S8w55jVThGsAN3DcjKO_vnRONvQ доказва, че заради отделяния газ (най - общо казано), газираната вода (содата) ви кара да се чувствате по-заситени и съответно намалява и приетите по време на хранене калории,полезни мазнини,полезни вещества от храната .Ето я и другата причина поради,която тя не е режимна. Ще намалите приетата храна и както се случва често тук след намаляването и съвсем скоро спирате да сваляте килограми ,а другото го усещате чисто физически ,най - често споменаваното тук е :
Намалена телестна температура,усещане за студ,ниско кръвно,ниска кръвна захар, летаргичност,лоша концентрация и отпадналост,липса на сила,чупене и проблеми с ноктите ,косопад и др.Това е начинът, по който реагира тялото на намаления внос на храна и разбира се умното решение на организма,да намали разхода на енергия за да се запази.
При намаляване на режимна храна организма веднага намалява разхода на енергия ,тоест ако намалите с около 20% храната ,метаболизма също се забавя с до 20% ,а дори и повече (не забравяйте, вие горите калории непрестанно).Какво се получава,храните се с по - малко режимна храна ,но не сваляте за сметка на уж приятното усещане да пиете газирана вода ,която води до измамна ситост. Влизате в застой , а това се оказва голям стрес за много от вас ,отчаяние и други подобни ,което може да бъде = и на висок кортизол.
За кортизола може да прочетете - тук : https://www.facebook.com/.../permalink/2402850486610565/
В повечето предлагани по магазините видове газирана вода (сода) има съдържание на натрий, което може да доведе до неестествено повишаване на кръвното налягане!
Дали вие я използвате или не ,дали някои от вас свалят и с приема на газирана вода само вие си знаете ,но това няма да промени статуса и на нережимен продукт тук ,при много хора ПРЕЧИ !
Това е една полезна информация и текста е информативен.Ако имате някои от споменатите неразположения или нещо ви тревожи се консултирайте с вашия ЛЕКАР.
Пийте хубава негазирана питейна вода!
Успех !

ЗЕХТИН
🔹Всеки един зехтин първо качество ,студено пресован (extra virgin cold pressed olive oil), зависимост от сорта на маслините ,в кой район са расли,колко рано се берат ,количество на валежите и състава на водата, която пият дърветата може да има различен вкус от деликатен до интензивен.
🔹Срокът за съхраняване на зехтина в метални опаковки е 3 – 4 години, а в бутилки – около 1 година.
Лесно се фалшифицира.
🔹Когато истински зехтин се съхранява при ниски температури, той става по-гъст и се получава естествена утайка (която при затопляне изчезва), докато другите мазнини не променят състоянието си..затова не се притеснявайте да закупите такъв зехтин от магазина особено през зимата ...вероятно е стоял на студено или е докаран и свален на студеното време навън и е нареден на стелажите скоро..това само по себе си доказва, че е истински .
🔹Съхранява се на сухо и тъмно място, при температура около 20 °С.
🔹Видове зехтин:
1. Extra virgin olive oil – той се получава от първото студено пресоване. Този вид е най-качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства. Той се усвоява 100%. Неговата киселинност е 1%.
2. Virgin olive oil се нарича зехтинът, получен при второто студено пресоване. Смята се, че той не е с лошо качество, защото при производството му не се използват никакви химикали. Този вид отстъпва на първия само по вкусови качества.
3. Olive oil е зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В него се съдържат доста по-малко полезни вещества.
4. Pure olive oil се получава при второ студено пресоване и при него се използват химикали.
⚠️ Зехтин от кюспе или така нареченият „Помаче” „Помас”
⚠️ Не се подвеждайте по ниската цена и не мислете, че това е една по-евтина алтернатива на зехтина. Той се произвежда от комбинация от остатъчно маслиново масло и обикновен зехтин. Качеството му е изключително ниско.
⚠️ По принцип не купувайте зехтин в пластмасови опаковки. Зехтинът трябва да е в метална или тъмна стъклена бутилка. Имайте предвид, че металната опаковка предпазва най-дълго продукта.
- Ако опаковката е стъклена, защо да е тъмна?
Защото светлината „убива“ зехтина. Ако все пак имате зехтин в прозрачна бутилка, го дръжте на тъмно място (шкаф) или го пресипете в тъмна бутилка.
⚠️ Цвят на зехтина – ако имате възможност да проверите цвета на зехтина, преди да си го закупите, то трябва да знаете, че кафявият цвят е недопустим. Продуктът трябва да е със зелен или златист цвят.
🔹 Използвайте зехтина за дресинги и сосове, както и за салати от свежи зеленчуци и сирена. Употребявайте студено пресования зехтин, който придава изключителен вкус и аромат на ястието.
⚠️ Никога не използвайте зехтина за готвене чрез топлинна обработка! По този начин ароматът и вкусовите качества се развалят, а и здравословният ефект на зехтина напълно се загубва,екстра върджин е зехтин подходящ за салатен дресинг и овкусяване на готови ястия,грехота е да минава термична обработка.
🔹 Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, а цветът му варира спрямо маслините, от които е направен – от наситено жълто до зелено.
⚠️ Точка на горене (тя зависи от вида на зехтина) - екстра върджин – около 160°C.Това, че има точка на горене не значи, че трябва да готвите с него ,ако го правите ,трябва да знаете ,че унищожавате всичко ценно и полезно в зехтина.Много хора ще кажат ,че го правят,решението е ваше .И все пак, ако загрявате зехтин поне го правете на съвсем ниска тепература .
🔹 Потърсете и със сигурност ще намерите зехтина отговарящ на вашия вкус, нека той прави храната ви по-вкусна и да носи здраве.



Коледени пости !
На 15-ти ноември започват Коледните пости. Те продължават до 24 декември ( Бъдни Вечер ).Хората ,които спазват и искат да спазят Коледния пост,но в същото време искат да се хранят здравословно, питателно и засищащо,но без месо,яйца и млечни продукти.
Минете в режим задържане,а в режим задържане може да си позволите,като изключим животинските продукти заради Коледния пост :
Чушки,Праз лук,Алабаш,Авокадо,Копър,Краставица,Коприва,Аспержи,Спанак,Карфиол,Зеле,Броколи,Патладжан,Домати,Зелен фасул, Грах,Зелена салата,Лапад,Бамя Рукола,Тиквички,Магданоз,Пресен чесън,Пресен лук,Гъби и мн. др.
Кореноплодни - Кромид лук,Стар чесън,Моркови,Репи,Репички,Червено цвекло,Гулия,Целина,Пащърнак, дори и Картофи ,както и много други кореноплодни.
В менюто ви може да присъстват - Леща, Нахут, Зрял боб,Елда,Киноа,Ориз,Семена и др.
Зехтин,Шарлан,Олио от Авокадо,Кокосово масло и други студено пресовани растителни мазнини .
Много видове брашно - Ядково,Лимец,Спелта,Кокосово,От семена .
Всички видове сурови ядки (избягвайте фъстъците).
Плодове - Гледайте приетите въглехидрати са повече от зеленчук, отколкото от плодове.
По време на Коледния пост има два по-големи християнски празника,в които се разрешава консумацията на риба и морски дарове ,а това са - Въведение Богородично и Никулден,както и в някои други дни .Тогава може да се възползвате от Риба - Океанска,Морска,Езерна,Речна,Морски дарове.
Следете си въглехидратите все пак - от 50 до 100 гр.
Коледният пост има и по - строги моменти, в които се забранява и приема на шарлан,зехтин,но хората,които спазват стриктно си го знаят ,дори и много повече за постенето в този период.
Режим задържане разгледайте тук - https://www.facebook.com/groups/2098204050408545/permalink/2395195107376103/
Постът не е цел, а средство за смирение, очистване, време на духовно просветление, а не само на телесно въздържание !
Бъдете здрави !
От Екипа на групата


СМЕТАНА
Сметана
Истинската сметана е млечен продукт, който може да се използва за готвене, сосове,десерти.
В магазините може да откриете различни видове сметана,млечна,растителна,смес ,готварска ,във всякакви опаковки, с различни имена.
В този режим се използват два вида сметана !
1 Течна ,млечна сметана от 30% масленост и нагоре !
2 Заквасена сметана,млечна от 20% масленост и нагоре !
1 Течна млечна сметана :
Нарича се още: животинска сметана.
Това е сметаната, която се прави от прясно мляко.В нея не трябва да има примеси на сухо мляко или суха сметана,растителни добавки. На нея често пише UHT - ultra-high temperature processing, или високотемпературна пастьоризация,но и на някои смесени сметани пише същото ,така че четете съдържанието .
2 Заквасена млечна сметана :
Нарича се още: квасена сметана, кисела сметана.
Тази сметана е лесно отличима - продава се в кофички, подобни на тези от кисело мляко и има гъста консистенция. Получава се като нормалната млечна сметана се "подкиселява" с бактерии,по този начин сметаната се сгъстява и променя вкуса си. В нея не трябва да има примеси на сухо мляко или суха сметана,растителни добавки.Заквасената сметана е различна от цедено кисело мляко.
Ако се чудите каква сметана да изберете - прочетете на опаковката. Там обикновено трябва да са отбелязани масленост и състав.
Не прекалявайте с млечни продукти ,хранете се разнообразно.



No comments: