Saturday, March 27, 2021

Oils

 РАФИНИРАНИ И НЕРАФИНИРАНИ МАСЛА–РАЗЛИКА !

Мазнините са важен компонент от хранителната система, защото те осигуряват енергия за тялото, подпомагат процеса на изграждане на нови клетки и регулират хормоните. Същевременно мазнините са особено важни за усвояването на мастноразтворимите витамини, за поддържането на здрава и силна имунна система, както и влияят благотворно при образуването и запазването на мускулно-скелетната система. Да не споменаваме, че без нужното количество мазнини кожата започва да става суха, сбръчкана, отпусната, нееластична и сива, а очите – губят нормалната си функция.
Знаете ли каква е разликата между студено пресовано масло, върджин олио, биомазнина, рафинирано масло, нерафинирано такова?
Различните производствените процеси и хилядите на пазара продукти затрудняват в разграничаването и правилния избор на масло.
Най-общо казано, механичната обработка на източника на масло се определя като нерафинирано масло. И точно обратното - ако се прилагат химикали или топлина, то полученото масло е рафинирано.
Примери за нерафинирано масло е това, приготвено от маслини, ядки, авокадо ,меки плодове. Те са подходящи за механично пресоване, при което не се използват никакви химични или каквито и да било други агенти, подпомагащи извличането на маслото. При този процес не се прилага външна топлина - единственият по-висок градус е резултат от триенето на продуктите в пресата.
Студено пресованите масла са също част от групата на нерафинираните. Тук извличането на маслото става механично, с помощта на машина, прилагаща натиск, а не топлина. И макар да се създава такава, то тя е минимална и рядко надвишава 49 градуса по Целзий. По този начин се запазва вкусът и хранителното съдържание на растенето, плода, ядките, използвани за добива на масло, правейки крайния продукт по-здравословен.
Към нерафинираните масла спадат и тези с обозначение raw/pure (суров/чист), virgin (върджин) и extra virgin (екстра върджин). И всеки един от тях е различен, показвайки колко пъти е бил пресован основният продукт, за да се получи маслото.
Рафинираното растително масло се извлича от семената на различни растения. Мазнините от тях са полиненаситени, което означава, че те остават в течно състояние при стайна температура
Има много различни видове търговски марки рафинирано олио, включително от слънчоглед,рапица,соя,царевица,фъстъци .
Понятието за готвене "с растително масло" най-често се отнася за смес от различно олио, което обикновено се прави от палмов екстракт, царевица, соя или слънчогледови семки
Рафинираното олио се произвежда чрез високо, интензивно механични и химични процеси, за да се извлече маслото от семената. Този процес отстранява естествените хранителни вещества от тях и създава крайния продукт, който лесно подлежи на окисление.
Много от рафинираните видове масла са и хидрогенирани, което означава, че е извършен процес, който ги прави с твърда консистенция при стайна температура, така че да могат да бъдат продадени като маргарин или мазнина за приготвянето насладкиш и тестени изделия. Хидрогенирането допълнително преобразува мастните киселини в маслото, създавайки транс-мастни киселини, които са опасни за човешкото здраве.
Транс-мастните киселини се смятат за основен фактор за получаването на сърдечно-съдови заболявания. Рафинираните, хидрогенирани масла не само съдържат такива мазнини, но витамините, минералите и хранителните вещества, са били "рафинирани", изведени навън (чрез опасни химикали), за да се увеличи срокът им на годност. Същият подход се спазва и при рафиниране на захар и на бяло брашно.
Опасностите от транс-мазнините са много, включително неспособността на организма да усвоява полезните мазнини. Транс-мастните киселини увреждат клетките и ги лишават от защитните им, присъщи функции, което позволява на алергени, канцерогени и други вредни вещества да им влияят по-силно.
Транс-мазнините и частично или напълно хидрогенираното масло могат да доведат до: наддаване на тегло и затлъстяване, по-бавен метаболизъм, диабет, смущения на щитовидната жлеза, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания, рак, повишаване на нивото на лошия холестерол, артрит.

No comments: