Saturday, March 27, 2021

 Видове мазнини и точките им на горене

Зехтинът е растително масло, извличано от плодовете на маслиновите дървета (Olea europaea). Използва се в кулинарията , но също и в козметиката и производството на сапуни.Доказано полезен е за организма. Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини.В стари български рецепти се среща под името „дървено масло“. Ако е църковен (осветен), зехтинът се нарича „елей“.
⚠️ Лесно се фалшифицира.
🔹Когато истински зехтин се съхранява при ниски температури (не във фризер) той става по-гъст и се получава естествена утайка (която при затопляне изчезва), докато рафинираните мазнини не променят състоянието си,затова не се притеснявайте да закупите такъв зехтин от магазина особено през зимата,вероятно е стоял на студено или е докаран и свален на студеното време на вън и е нареден на стелажите скоро,това само по себе си доказва, че е истински .
🔹Съхранява се на сухо и тъмно място, при температура около 20 °С.
🔹Видове зехтин:
1. Extra virgin olive oil – той се получава от първото студено пресоване. Този вид е най-качествен и най-здравословен, защото в него са съхранени всички полезни свойства. Той се усвоява 100%. Неговата киселинност е 1%.
2. Virgin olive oil се нарича зехтинът, получен при второто студено пресоване. Смята се, че той не е с лошо качество, защото при производството му не се използват никакви химикали. Този вид отстъпва на първия само по вкусови качества.
3.Само с надпис Olive oil е зехтин, получен от субстрата, използван при получаването на първия. В него се съдържат доста по-малко полезни вещества.
⚠️ Pure olive oil се получава при второ студено пресоване и при него се използват химикали.
⚠️ Зехтин от кюспе или така нареченият „Помаче” „Помас” Не се подвеждайте по ниската цена и не мислете, че това е една по-евтина алтернатива на зехтина. Той се произвежда в комбинация от остатъчно маслиново масло и обикновен зехтин. Качеството му е изключително ниско.
⚠️ По принцип не купувайте зехтин в пластмасови опаковки. Зехтинът трябва да е в метална или тъмна стъклена бутилка. Имайте предвид, че металната опаковка предпазва най-дълго продукта.Срокът за съхраняване на зехтина в метални опаковки е 3 – 4 години, а в бутилки – около 1 година.
-Ако опаковката е стъклена, защо да е тъмна ?
-Защото светлината „убива“ зехтина. Ако все пак имате зехтин в прозрачна бутилка, то го дръжте на тъмно място (шкаф) или го преместете в тъмна .
⚠️ Цвят на зехтина
🔹Ако имате възможност да проверите цвета на зехтина, преди да си го закупите, то трябва да знаете, че кафявият цвят е недопустим. Цветът му варира спрямо маслините, от които е направен – от наситено жълто до зелено.
⚠️ Не използвайте зехтина за готвене чрез топлинна обработка!
🔹По този начин ароматът и вкусовите качества се развалят, а и здравословният ефект на зехтина почти напълно се загубва Екстра върджин е зехтин подходящ за салатен дресинг и овкусяване на готови ястия,грехота е да минава термична обработка.
⚠️ Точка на горене (тя зависи от вида на зехтина) - екстра върджин – около 160°C.
🔹Това че има точка на горене не значи ,че трябва да го подлагате на високи температури .Много хора ще кажат ,че го правят,решението е ваше както и парите хвърлени на вятъра ,все пак се търси полезното в него ,а не дали ще ви изпържи храната. Но ,ако решите да го правите ,нека да е на съвсем ниска тепература и за кратко.
🔹Всеки един зехтин първо качество ,студено пресован (extra virgin cold pressed olive oil), зависимост от сорта на маслините ,в кой район са расли,колко рано се берат ,количество на валежите и състава на водата, която ''пият'' дърветата може да има различен вкус от деликатен до интензивен.Потърсете и със сигурност ще намерите зехтина отговарящ на вашия вкус, нека той прави храната ви по-вкусна и да носи здраве.
🔹Олио от авокадо:
Богато на мононенаситени мазнини (70%), зелено на цвят с мек вкус и аромат на авокадо.
Точка на горене - 271°C;
-Как да използваме ? - подходящо е за висока топлинна обработка, тъй като има висока точка на горене; салатен дресинг.
🔹Олио от гроздови семена:
Има по-скоро неутрален вкус и средно-висока точка на горене. Светло или леко жълтеникаво на цвят.
Точка на горене - 200°C;
-Как да използваме ? - печене, сотиране, пържене, салатен дресинг;
-Не използвайте при - дълбоко пържене.
🔹Кокосово масло:
Богато на наситени мазнини. Използва се често като заместител на кравето масло при печенето и бронирано кафе или чай .
Точка на горене - 177°C;
-Как да използваме ? - печене, сотиране;
-Не използвайте при - дълбоко пържене, дресинг.
🔹Краве масло:
Богато на наситени мазнини.
Точка на горене - 177°C;
-Как да използваме ?- леко пържене, печене.
🔹Гхи:
Гхи е пречистено масло по индийска рецепта. Богато на наситени мазнини.
Точка на горене - 190 – 250°C;
-Как да използваме ? - пържене, сотиране, печене.
🔹Свинска мас:
Свинската мас е била широко използвана в миналото.
Точка на горене - 182°C;
-Как да използваме ? - пържене, печене.
🔹Патешка мас:
Патешката мазнина съдържа 35.7 процента наситени мастни киселини и 50.5 процента мононенаситени (с високо съдържание на линолова киселина) и 13.7 процента полиненаситени мазнини (омега-6 и омега-3 мастни киселини). Този и състав я доближава по-скоро до зехтина, отколкото до другите животински мазнини.
Точка на горене -– 190°C
-Как да използваме ? - пържене, печене.
🔹Шарлан:
Нерафинираното студено пресовано слънчогледово олио се получава от пресоването на сурови семена от слънчоглед, дори заедно с техните обвивки. Това олио е изключително богато на витамин Е, Омега-6 и Омега-9 незаменими мастни киселини.Остава богато и вкусно усещане за слънчогледови семки, изключително подходящо за различни салати, включително зелени и с домати и сирене е чудесна алтернатива на зехтина.
Точка на горене -– 107°C
-Как да използваме ? - подходящ за салатен дресинг и овкусяване на готови ястия.
🔹Орехово олио
Богато на мононенаситени мазнини, жълто на цвят и с много наситен вкус и аромат.
Точка на горене - 204°C;
-Как да използваме ? - сотиране, пържене на тиган, салатен дресинг.
🔹Каквато и мазнина да изберете – съхранявайте и я използвайте правилно, за да запазите нейните качества

No comments: