Saturday, March 27, 2021

 ПРИ КОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ Е НУЖНО ДА СЕ ОБЪРНЕ ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ ПРИ ЗАПОЧВАНЕ НА РЕЖИМА, ЗА ДА НЕ СИ ДОКАРАМЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО ГЛАВОБОЛИЯ?

Пиша този пост с уговорката, че няма леки и тежки заболявания. Всяка една болест е бич за носителя си. Няма да споменавам всички заболявания, ясно ни е, че това е невъзможно. Ще обърна внимание на най-често срещаните такива. Също така, пиша с апел към болните да не пропускат консултацията с лекаря преди започването на режима. Нека няма негативни коментари в поста по повод лекарите и не забравяме, че те са хората, при които тичаме когато "ножът опре до кокала".
Бъдете отговорни към здравето си!
ДИАБЕТ - независимо дали сте на хапчета или на инсулин, трябва да сте наясно, че ограничаването на въглехидратите неминуемо ще доведе до рязък спад на кръвната ви захар. За това, нужно е често следене на захарта, парче шоколад под ръка за бързо отреагиране, както и навременно посещение при лекар за евентуална корекция на дозите на лекарствата. Болните от ДИАБЕТ ТИП 1 да изчисляват хлебните единици на режимната храна, която приемат.
ВИСОКО КРЪВНО(ХИПЕРТОНИЯ) - и тук рискът при започването на режима е голям, но не заради захарта, а заради рязкото спадане на кръвното налягане. Много често, още в началото, кръвното започва да влиза в нормални граници, което води до нежелани странични ефекти. Трябва да сте подготвени за това и също да реагирате с лекарска консултация и евентуална смяна на дозите на лекарствата.
ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БЪБРЕЦИТЕ - тук трябва да бъдете особено внимателни. В режима трябва да се навлиза постепенно, първоначално с малки количества мазнини(най-вече растителни такива) и с постепенното им увеличаване. Желателни са чести изследвания на показателите - урина, урея, креатинин, за да знаете, че всичко върви по план. Пийте чайове за бъбреците. Ако имате предписание за противопоказни за вас храни, то изключете ги от менюто си, не рискувайте
ПРОБЛЕМИ С ЖЛЪЧКАТА (ОТСТРАНЕНА, КАМЪНИ, ПЕСЪЧИНКИ, ПРЕГЪНАТА) - и тук е добре да започнете предимно с растителни мазнини , които да увеличавате постепенно, както и да избягвате пържено, шоколад, прекомерна употреба на яйца, прекалено твърда храна (например зелето, може да го хапвате сготвено, за да сте сигурни, че няма да ви провокира някоя криза)
СТОМАШНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (ГАСТРИТ, КОЛИТ, КИСЕЛИНИ, РЕФЛУКС, ЯЗВА) - тук всичко е много индивидуално, защото за много хора, храните провокиращи болки и неразположения са различни. Подходът е индивидуален, спрямо вашите познания за собственото ви тяло. Най-често, това са зеленолистните, които в този режим изобилстват. Започнете с минимален прием от тях, като с времето, тялото ви ще покаже кога е готово за по-големи количества. Избягвайте пикантна храна. Болните с рефлукс да гледат да има поне 4 часа между последното хранене и съня.
ЧЕРНОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (СТЕАТОЗА, УГОЛЕМЯВАНЕ) - спазвайте правилото за два-три месни/два рибни/два-три млечни(яйца) дни в седмицата. Вкарвайте постепенно мазнините в менюто си. След детоксикацията, черният дроб се регенерира и стеатозата намалява
ПОДАГРА - и тук се придържайте към горния график на хранене. Нека месото не е основната ви храна. Следете често ПК, консумирайте ябълков оцет, горски плодове, за да поддържате добър баланс на киселинната среда в тялото.
ХАШИМОТО - и тук нещата са доста индивидуални, но като цяло, избягвайте млечни, консумирайте зеленчука термично обработен. Наблягайте на зеленчуковите супички - полезни и вкусни. Броколи и спанак да бъдат в умерени количества. Фастовете, ако ще правите такива да бъдат по-къси.
Ами за сега е това! Извинявам се на всички, чието заболяване не съм засегнала тук. Ще има и следващи постове.
Успех на всички и бъдете здрави!

No comments: