Saturday, March 27, 2021

 Костният бульон

Костният бульон е богат на , желатин, колаген, пролин,глицин, аминокиселини калций, мед, манган, магнезий, желязо, калий и витамини А, В, С ,D, К...и др.Ценните вещества ,които съдържа костния бульон са изключително полезни за храносмилателната система,за здрави стави, кости, зъби, кожа, коса, нокти.Регулира стомашна киселина, съдържа желатин, който влияе благоприятно на червата поради силните си противовъзпалителни свойства.Консумирането на бульон ви държи хидратирани,а е и електролит.
Ето един от възможните начини да си направите костен бульон.
Изберете кокали най-добре от пасищно животно, в случая телешки.
В голям съд залейте 1-1.500 кг. кокали с максимум 4-4.500 литра вода.Добавете и една с.л. хубав ябълков оцет ,той ще помогне за извличането на минералите и солите,костния мозък и другите полезни вещества от костите, а киселината му ще изчезне при термичната обработка и няма да се усеща в готовия продукт.След като заври, отпенете (възможно е да няма много за отпенване),намалете колкото се може по на слабо котлона и оставете да къкри .... минимум 24 до 40 часа.
Когато приготвяте костен бульон от телешки кокали ,може да ги запечете предварително на слаба фурна за около 30 мин. така ще получите по - наситен вкус на готовия продукт,а и ако решите да разцепите костите преди варенето това ще стане много по лесно .
Готовия бульон изчакайте да изстине леко, но не много, защото ще започне да образува слой мазнина и го прецедете.Сипете го в буркани, докато е още топъл и ги затворете. Ако има достатъчно мазнина ще се запечатат добре и ще се вакуумират. Изчакайте да изстинат напълно и ги приберете в хладилник.В хладилника бульона трябва да се желира ,ако това не се случи или се желира само частично,вероятната причина е ,че сте го варили на много силна температура и сте разрушили желатина.Това не означава ,че бульона не става за консумация, но означава ,че не е приготвен правилно и голяма част от така полезния желатин е разрушен.
Бурканите,ако се запечатат добре,а това се случва,когато костите са пуснали повече мазнина,може да ги приберете в хладилник за няколко месеца (2-3 мес.).Ако не са е хубаво да ги стерилизирате,преди да ги съхраните.Костният бульон може да се замрази във фризера в кутия,плик или форми за лед.Формите за лед ще улеснят използването му,като вадите кубче и добавите към готвещо се от вас ядене.Както и да го съхраните е хубаво да не го чакате с месеци ,а да се възползвате от неговите полезни качества.
При приготвянето на костен бульон може да сложите и зеленчуци: праз лук ,червена чушка,зелената част на целината (селъри),скилидка чесън,дафинов лист,букет от билки.Това обаче само по себе си ще ограничи комбинирането му с други ястия и сосове,когато решите да го използвате.
Костният бульон може да бъде в основата на много ястия и сосове.Може да го пиете и самостоятелно с някое от храненията си ,като добавите към него малко зехтин или парче хубаво масло ,пипер или магданоз или както вие прецените.
Не забравяйте костния бульон се приема само с двете основни хранения за деня,не е задължителен в режима и не е нужно да го използвате всеки ден.

No comments: