Saturday, March 27, 2021

Broccoli

 Броколи

Освен, че броколите са обичана храна от много хора, те са красиво растение от семейство кръстоцветни, което има огромни ползи за здравето. Броколите допринасят за увеличаване на имунитета, укрепване на костите и ставите, намаляване на риска от рак…
Макар и да не са от най-популярните, те със сигурност са един от най-питателните зеленчуци. Тяхната хранителна стойност и уникални свойства за борба с редица заболявания се дължи на високото съдържание на фибри, антиоксиданти, витамини от група В, А, С, К, желязо – хранителни вещества, всяко едно от които е от съществено значение за здравословния начин на хранене.
Броколите също са получили висока оценка като средство за борба с остеоартрита. Широкият спектър полезни свойства на броколите за здравето засяга цялото тяло и предотвратява развитието на ракови клетки.Може би най-важната от ползите от броколите е способността за борба с онкологичните заболявания. Броколите допринасят за детоксикацията на организма и вследствие на това за предотвратяване на рак. Според някои изследвания броколите могат да помогнат за забавяне на прогресирането на рак на гърдата, пикочния мехур, дебелото черво и яйчника.
Важна роля в превенцията играят индолите и изотиоцианатите, които се съдържат в този зеленчук. По време на проучване, изследователи от Университета на Илинойс откриват, че противораковите свойства на броколи могат да бъдат увеличени и чрез добавяне на остри на вкус продукти, съдържащи ензима тирозиназа, като хрян, горчица и уасаби.
Други изследвания, проведени в Университета в Балтимор, обнадеждават, че сулфорафан и изотиоцианат увеличават активността на групи противоракови ензими. В допълнение, бета-каротинът, който също се съдържа броколите се превръща в във витамин А в тялото и също насърчава профилактиката на онкологичните заболявания.
Броколи са от полза при:
  • депресия
  • за здравето на костите
  • за здравето на нервната система
  • за сърцето
  • за добро храносмилане
  • подобряват зрението и състоянието на кожата
  • подсилват имунитета

No comments: