Saturday, March 27, 2021

 7 причини да предпочетем ниско въглехидратна диета пред нискомаслена.

Не вярвам, че всички трябва да прилагат една и съща диета. Ние всички сме различни и това, което работи при един може да не работи при друг. Въпреки това, при доста хора ниско въглехидратна диета дава резултати.
Всъщност, малко неща са доказано ефективни като ограничаването на въглехидратите за състояния като:
Наднормено тегло или затлъстяване
Диабет тип 2
Метаболитен синдром
При тези състояния има поне 21 рандомизирани клинични изпитвания, които доказват, че без капка съмнение, намаляването на въглехидратите има по-добри резултати от нискомаслената диета, която обикновено се препоръчва. (Връзките към изследванията са посочени с номера в скоби. Текстът на всички изследвания са на английски.)
Ето и седемте причини да предпочетете ниско въглехидратната пред нискомаслената диета. Научно доказани.
1 Ниско въглехидратна диета води до по-лесно ограничаване на приема на калории
В изследвания, където се сравняват нискомаслената и ниско въглехидратната диета, при диетите с ограничени въглехидрати се позволява ядене (на разрешените храни) до засищане, докато при нискомаслената диета е необходимо да се отчитат калориите и да се контролират порциите.
Въпреки това, изследваните групи доброволци на ниско въглехидратна диета приемат същото или дори по-малко количество калории в сравнение с групите на нискомаслена диета. Причината за това е ефекта от намаляване на апетита при ниско въглехидратната диета. (1)
Следователно, ниско въглехидратната диета води до автоматично намаляване на теглото. С други думи не е необходимо ограничаването на порциите доколкото се ограничава приема на въглехидратите. (2)2 Ниско въглехидратната диета води до по-голяма загуба на тегло
Намаляването на въглехидратите почти винаги води до съществена загуба на тегло, в сравнение с групите прилагащи диети с ограничаване на мазнините. Понякога разликата е малка, но при други хора загубата на тегло е 2-3 пъти повече в сравнение с хората прилагащи нискомаслена диета (3)
Важно е да се отбележи, че при направените тестове с ниско въглехидратна диета, по-голяма част от загубените мастни натрупвания са били в областта на корема и талията.
Това означава, че висцералните мазнини, пряко свързвани с диабета, сърдечно-съдовите заболявания и разпуснатия външен вид, са силно податливи на ниско въглехидратната диета.Ниско въглехидратанта диета намалява триглицеридите
Ниско въглехидратната диета намалява нивата на триглицеридите
Ниско въглехидратната диета намалява нивата на триглицеридите
Високите нива на триглицериди в кръвта са един от основните рискови фактори за сърдечно-съдовите заболявания и са в пряка връзка с нивата на рафинирани въглехидрати в храната (5, 6)
По тази причина, изглежда логично, че ниско въглехидратната диета ще доведе до намаляване в триглицеридите, докато нискомаслената – напротив, ще доведе до увеличаването им.
Всъщност резултатите от тестовете са именно такива. Ниско въглехидратната диета рязко намалява нивата на триглицеридите, докато нискомаслената диета или не подобрява нивото им значително или дори ги влошава (7, 8)

No comments: