Saturday, March 27, 2021






КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ
Ползата от киселото зеле е огромна, това е уникален продукт, който само увеличава полезните си свойства в процеса на ферментация.
1. Киселото зеле подобрява работата на стомашно-чревния тракт, нормализира храносмилането. А витамин В6 отлично се справя с разграждането на бeлтъчините
2. Киселото зеле понижава нивото на холестерола в организма и подобрява работата на сърдечно съдовата система.
3. В киселото зеле се съдържа витамин U, който прекрасно помага за справяне със зимната депресия, възстановява нервната система и повишава устойчивостта на стрес.
4. Тъй като киселото зеле е богато на витамини А, В, С, К, U, а също така на калий, цинк, желязо и ред други макро и микро елементи, то е отлично профилактично средство срещу много простудни заболявания.
5. В 100 грама от този нискокалоричен продукт се съдържат само 19 калории. Ето защо всички, които са решили да отслабват, смело може да го включват в режима си на хранене.
6. В киселото зеле има голямо количество целулоза и крайно малко въглехидрати като фруктоза и захароза. Затова за диабетиците е указано да употребяват кисело зеле.
7. Киселото зеле притежава очистителни свойства, то обогатява клетките с хранителни вещества и ги регенерира. Всичко това води до подмладяване на организма.
8. Готвено или сурово, то е любим продукт в зимното ни меню. Лекува от безсъние, намалява активността на щитовидната жлеза и помага срещу рак на дебелото черво
9. способността му да съхранява много дълго време витамините – цели 8 месеца. Киселото зеле е един от най-важните източници на витамин С през зимата, на каротин, В1, В2, РР, К. Ако зелето се съхранява в хладно помещение и в достатъчно саламура (без да е запечатано в буркани!), витамин С запазва до 70-90 % от първоначалното си количество.
Киселото зеле е продукт от ферментацията на млечната киселина. Процесът на така нареченото “втасване” е съпътстван от работата на милиони микроорганизми – бактериите на млечната киселина. Те нападат въглехидратите на зелето и ги разлагат на млечна и оцетна киселина. Това помага зелето да се запази по-дълго, защото солта и киселината не позволяват на причинителите на гниене да се развиват. От друга страна самите бактерии на млечната киселина имат много положителни здравословни ефекти. Всичко това прави зелето незаменим лечител.
Промяната на времето непрекъснато мъчи страдащите от артрит или ревматизъм, които изпитват силни болки в ставите. В такива случаи киселото зеле идва на помощ. Попарвате един лист зеле във вода и след това го поръсвате с оцет, докато омекне. След това увивате с него засегнатото място.

Нека се възползваме от богатствата на нашата плодородна земя и нашите традиционни рецепти за хранене.

No comments: