Saturday, March 27, 2021

Ядки

 СУРОВИТЕ ЯДКИ И ТЕХНИТЕ ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА

Ядките са вълшебни природни продукти, едни от най-полезните. Имат високо съдържание на растителни белтъчини с голям процент на усвояемост, полиненаситени мастни киселини, фосфолипиди.
Голямото количество на витамин Е предпазва клетките от стареене, защитава от рак, улеснява правилното функциониране на нервната система и хипофизата (главнокомандващ на жлезите с вътрешна секреция). И подобрява плодовитостта, като участва в образуването на сперматозоидите и яйцеклетките. Витамините от група В също са добре представени. В1 катализира превръщането на глюкозата в енергия във всяка клетка и е основен фактор за добрата работа на нервната система. В2 съдейства за растежа на организма, за доброто функциониране на кожата и ретината. В6 регулира метаболизма в нервната тъкан, черния дроб и кожата. Фолиевата киселина също е от ценните съставки, наред с другото пази плода в утробата от малформации. А в комбинация с В12 помага за образуване на червени кръвни телца.
Ядките зареждат и с минерални соли и микроелементи – калций, желязо, магнезий, селен, цинк, манган, мед.
Всички добрини, които носят ядките, се случват само ако са сурови. При печене белтъчините и въглехидратите се свързват и се образуват приятно миришещи ароматни съединения, които обаче за съжаление са канцерогенни. До същият ефект води и силното нагряване на мазнините в ядките. Мастно-разтворимите витамини А и Е се разграждат над 100°, а минералните соли и микроелементите губят биохимичната си активност. Те се свързват в неразтворими соли и не могат да се абсорбират през тънкото черво и да отидат в кръвта.
Всички ядки съдържат т.нар. инхибитори, които ги предпазват от бактерии и други вредители в почвата, докато дойде време за покълването им. Когато ги накисваме във вода, отстраняваме тези полезни за ядките и вредни за нашата храносмилателна система вещества.
Колко време да са във вода? Бадеми -12 часа, орехи – 8, лешници – 8, кашу – 2. След накисването стават жива храна – произвеждат ензими, увеличават многократно съдържанието си на витамини, минерални соли и микроелементи. Превръщат се в храна, която се усвоява бързо и лесно от организма.
Бадемите са едни от най-богатите на калций продукти – 252 мг на 100 г. Съдържанието на фосфор – 454 мг на 100 г, е в много добро съотношение с калция, което осигурява голямата му резорбция. Тези „кралски“ ядки съдържат голямо количество витамини от групата В и витамин Е (240% над дневната норма) и много желязо (3,7 мг при 2,4 мг на 100 г в орехите). Затова са полезни за зрението и мозъка, за бременните и кърмачките, при анемии и остеопороза.
Орехите са богати на витамини (от групата В, Е, А) и минерали – магнезий, желязо, цинк, йод, фосфор. Полезни са за черния дроб, стомаха, понижават нивото на холестерола в кръвта, в лабораторни условия е доказано, че намаляват растежа на туморите.
Лешниците имат голямо количество витамини от групата В и Е, магнезий, калий, мед. Големият процент омега-3 мастни киселини ги прави незаменими за подмладяване на клетките.
Фъстъците са много богати на фолиева киселина и ресвератрол, който намалява риска от сърдечносъдови и рак, предпазва клетките от остаряване.
Плодът на кашуто наподобява круша, върху която е „костилка“ в твърда черупка – тя се пече, за да се извади ядката. Обработката продължава с махане и на тъмната обвивка, която съдържа „мастило“ за тъкани и причинява обриви. До пазара обаче не стигат необелени отровни ядки.
В никакъв случай не консумирайте гранясали ядки. Познават се по горчивия, неприятен вкус. В тях не само се разрушават напълно мастноразтворимите витамини Е и А, но и се образуват опасни химически субстанции, като пероксиди и др., които причиняват рак.
В заключение: суровите ядки са вкусна и полезна храна за всички – от децата до най-възрастните. Ако ги консумираме редовно (30 до 50 г дневно) ще бъдем здрави, умни и красиви!(съответно 30 гр. за режим отслабване и 50 гр. за режим задържане )
Ядките са храна с уникален състав и висока биологична стойност. Наред с авокадото, бобовите храни (режим задържане) и лененото семе са сред 20-те най-полезни храни. Ядките са зародиши на различни дървета, с изключение на фъстъците, които на практика са бобови растения. Затова в тях се съдържат всички хранителни вещества, необходими за развитието на едно ново растение. Оптималният прием на ядки е около 30 г
Редица проучвания доказват благоприятните ефекти на ядките при сърдечносъдови заболявания, затлъстяване, диабет, остеопороза, дори рак (богати са на антиоксиданти, които действат противотуморно).
Най-добър ефект върху здравето имат натурални, непреработени или леко преработени.
При неправилно съхранение бързо гранясват и затова се съхраняват на тъмно в затворени съдове, в хладилник или замразени. При термична обработка и неправилно съхранение ненаситените мастни киселини, на които ядките са толкова богати, се окисляват. Губят и голяма част от другите полезни съставки.
Благодарим на всеки който е старателен,чете и помага с информация. — with
Ali Macbil
and
Розалия Сарафова
.

No comments: