Saturday, March 27, 2021


Вредните навици,как да се справим с тях.?
Един от най-често срещаните въпроси,как да преодолеем вредните навици за да бъдем стриктни в режима.
Много пъти сме повтаряли ,че правилното спазване на режима не започва със списъците за продукти или дневно/седмично/месечно меню!
Промяната започва от мисленето и възприемането на информацията,за да направим промяна в начина си на живот,трябва да сме убедени,че това е нашата промяна ,нашият начин на хранене,нашето тяло,нашето здраве.
Много често се дразните за това,че ви караме да четете,но всъщност за да стигнем до правилните заключения за себе си,ние трябва да поемем количество информация,която да ни покаже,кое,как,какво се прави и защо,за да знаем дали това е нашето действие.
На какво се дължат вредните навици?
Стресът е един от най-големите проблеми на съвременния човек. Той е и една от водещите причини за формиране на редица вредни навици. Много от нас палят цигара, когато са стресирани или посягат към парче торта, шоколад и други подобни калорични изкушения, за да се почувстват по-добре. Проучванията показват, че затлъстяването и тютюнопушенето са едни от основните причинители на заболявания и смъртност по света. Много хора по света се опитват да се избавят от тези лоши навици, но безуспешно. Навикът е нещо, което правим автоматично и затова е много трудно да се откажем от него.
Какво още ни причинява стреса прочетете тук:https://www.facebook.com/.../permalink/2402850486610565/
Виждаме някаква апетитна храна, например парче торта, и мозъкът ни си казва – „калории, оцеляване“. Изяждаме я, вкусна ни е и вече се чувстваме по-добре. Храна, консумация, удовлетворение или стимул, поведение, възнаграждение. Когато това се повтаря отново и отново се превръща в навик.Ежедневно затвърждаваме действия, които отдавна са ни станали навик, без дори да се замислим, какво ни носят те. Палим цигара (уж да излезем от офиса), дъвчем разсеяно бърза храна (а щяхме да спазваме режим), почиваме си, лежейки пред телевизора с часове (и се оплакваме от схванат гръб).
Въпросът е как да преодолеем тези вредни навици.
Как то всяко нещо което има значение и искаме да постигнем,ние се фокусираме и концентрираме върху него,влагаме енергия,желание ентусиазъм - ПРАВИЛНО ПОСТАВЕНА ЦЕЛ
можем да се опитаме да се фокусираме и върху упражняването на самите навици. В основата на това стои любопитството.То не изисква човек да се откаже от нещо насилствено или чрез забрана, а само да наблюдава и да бъде истински любопитен към това, което прави.
„Мирише на развалено и има вкус на химия“. Това е преминаване от знание към мъдрост, това е ключът към промяна в поведението и освобождаване от лошия навик.Ние не трябва да се насилваме или да си нареждаме да спрем нещо. Трябва да започнем с изследването му, да го наблюдаваме, проучим, осъзнаем. Виждайки много ясно какво получаваме!
Съзнателността изисква да бъдеш истински заинтересован от това, което се случва с тялото и ума ти във всеки един момент.Това изисква да наблюдаваш, вместо да се опитваш да се отървеш.Когато проявяваме внимание и любопитство, ние отстъпваме от старите, базирани на страх и реактивни модели и преминаваме към осъзнаване. Ставаме вътрешни изследователи. А да проявим любопитство не е трудно, защото то е в нашата природа."Ами ако опитам да съм стриктен с режима - какво ли би станало?"(правилно зададен въпрос към себе си,разбийте клишето - аз не мога без това или онова!!!)
Излизане от зоната на комфорт(не е страшно),в това което започвме може да открием по-голям комфорт,в случая здраве и енергия.
Много от нас имат психически бариери които не позволяват сами на себе си да преодолеят.
Примерно:
Защо няма плодове в режима след като в тях има много витамини и полезни вещества!!!БАРИЕРА!!!
Саморазрушителното поведение, поддържащо навици, които унищожават здравето, изключително рядко е съзнателно. малко хора си причиняват умишлена вреда с такива бавни способи, като поддържането на вредни навици.
Оказва се, че и тук можем да видим как инстинктите са се намесили и вместо да помагат, пречат на нашите планове. Несъзнателно ние сме склонни към мързел, още от времето, когато е било много трудно да се набавя нужната за живот храна, е останало желанието да пестим енергия. Да се стараем да постигаме резултати с малко усилие, да сме пасивни, когато обстоятелствата не изискват друго, е съвсем естествено.
Друго нещо, което виним за граденето на лоши навици, е подсъзнателното желание за повече. Предпочитаме храната по-вкусна, усещанията по-силни, изображенията по-ярки. Това желание за засилване на нещата е водило човечеството по пътя към индустриалния и научен прогрес - леглото да е по-меко, телевизорът по-голям, удоволствията повече и по-силни, а усилията по-малко.
Личността не се замисля дали тези удоволствия са полезни или вредни, поради простата причина, че социума ги насърчава и ги прави желани. По-силното удоволствие, оправдано с масовостта на действието, което го доставя, се приема от психиката като нещо съвсем нормално. Защото сме приласкани от инстинкта за доставяне на удоволствие и заблудени от отношението на околните - щом те го правят, значи няма да ни нанесе вреда.
Инстинктите ни могат да ни водят за носа цял живот, но нали човечеството се гордее, че е прекрачило през тях и вече е на друго, различно ниво. Ние обработваме информацията различно от останалите видове на планетата и можем да съзнаем дългосрочните последствия от действията си. Ето защо, когато получим, обработим и осъзнаем информация, отнасящата се до нашето здраве, в нас се появява желание да прекратим практиките, които ни вредят.
ЯСНИ И ПРАВИЛНО ПОСТАВЕНИ ЦЕЛИ:
  1. КАКВО ИСКАМЕ ДА ПОСТИГНЕМ
  2. КАК ИСКАМЕ ДА ГО ПОСТИГНЕМ
  3. ИСКАМЕ ЛИ ИЗОБЩО ДА ГО ПОСТИГНЕМ
ЗАВИСИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ НАС САМИТЕ И КАК ВЪЗПРИЕМАМЕ И ОБРАБОТВАМЕ ИНФОРМАЦИЯТА.
Режима е един за всички и е ИЗБОР ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ
МОЖЕТЕ ДА ГО ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ СЕГА И ДА ПРЕНАРЕДИТЕ СВОИТЕ ПРИОРИТЕТИ: https://www.facebook.com/.../permalink/2813654525530157/
Режим задържане тук: https://www.facebook.com/.../permalink/2813655652196711/
Всички които имат здравословен проблем следва да се запознаят с информацията в раздел Модули и да я съобразят със здравословното си състояние,също така да консултират всяка промяна в начина си на живот с лекуващ лекар запознат обстойно с тяхната анамнеза
РАЗДЕЛ МОДУЛИ ТУК: https://www.facebook.com/.../2098204050.../learning_content/
УСПЕХ ПРИЯТЕЛИ,ПРОМЕНИТЕ СА НЕЩО ВАЖНО ЗА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НИ!!!

No comments: