Monday, September 1, 2008

Pool

Печени чушки с пюре от патаджани

8 прави чушки
2 патладжана
5-6 скилидки чесън
3 с.л. оцет
3 с.л олио
сол

Чушките се опичат,обелват и осоляват.Опечените и обелени патладжани се смилат,като към тях се прибавят счуканите скилидки чесън.Добавят се олиото,оцетът и солта.С тази смес се пълнят чушките,нареждат се в чиния,а между тях се слагат кръгчета червени домати.Поръсват се със ситно нарязан магданоз.

Постни зелеви сърмички

40 зелеви листа
3 глави лук
200 гр.грах
4 моркова
олио
черен пипер
сол

Зелевите листа се попарват в подсолена вода до омекване.Грахът се сварява,морковите също и се нарязват на кубчета.Лукът се нарязва на дребно.Всички зеленчуци се задушават в малко олио,овкусяват се с подправките.С полученият зеленуков микс се пълнят и завиват зелевите листа.Готовите сърмички се нареждат в голяма тенджера и се сваряват.

Картофи с чеснов сос

8 едри картофа
3 скилидки чесън
100 гр. сметана
сол
черен пипер
1 с.л майорана

Картофите се сваряват с люспите.Приготвя се сос от 1 изчистена и пресована скилидка чесън,сметана и сол.Картофите се отцеждат,разрязват се на половини,леко се издълбават и се пълнят с по 4 ч.л.от чесновия сос.Увиват се в алуминиево фолио и се пекат 10 мин. във фурната.Изваждат се от фолиото и се поръсват с черен пипер и майорана.

Пълнени картофи по родопски

10-15 средно големи картофа
3-4 сварени моркови
3-4 кисели краставички
1 глава лук
10 розички сварени броколи
150 гр. бульон
магданоз
сол и подправки на вкус
соев сос

Картофите се измиват,нареждат се в тавичка и се изпичат със люспите.От време на време се обръщат,за да се изпекат равномерно.Може и да се сварят.Лукът се изпържва в маслото.Залива се с бульона и се овкусява със солта и подправките..Сосът се сваля от котлона.
На картофите се изрязват капаци.Издълбава се възможно най-много от сърцевината им,която се стрива с вилица и се смесва със овкусените със соев сос и нарязани на ситно зеленчуци.С тази смес се пълнят картофите,поставят им се капачетата и се запичат.Ястието се поднася с прясна зелена салата или с домати

Спагети със сметанов сос

Задушават се гъби с една скилидка чесън и малко босилек.
Като станат готови се добавя сметана и се свалят от огъня. Смесват се със спагетите.

Спагети с джинджифил и чесън

Запържват се леко 12 - 13 скилидки чесън в зехтин. Добавя се джинджифил на върха на ножа и се зепържва леко. Изсипват се и спагетите в тигана, за да се смесят добре със соса.
Може да се добави и соев сос.

Макарони със зеленчуци

По 250 гр. тиквички, моркови, праз.
4л. масло
250гр. зелени плоски макарони
300 мл. заквасена сметана
2скилидки чесън


Празия се нарязва на колелца, морковите и тиквичките на едро се настъргват. Запържват се в 2л. масло за 5 мин. Прибавя се пресования чесън и се бърка още 5 мин. Зеленчуците се смесват със сварените макарони, прибавя се сол и черен пипер. Всичко се изсипва в намазана с масло тава. Отгоре се заливат със сметанa. Пече се 25 мин на 160 градуса.
Вместо сметана използвах майонеза.

Печени зеленчуци по италиански:

Продукти:
един патладжан,
2-3 тиквички,
по 1-2 зелени и червени чушки
гъби.
Патладжаните и тиквичките се нарязват на филии (не много тънки), а гъбите на 2. Всичко се пече във фурната или на плоча. После се нарязват на тънки лентички. Слага се и ситно нарязан лук. Обилно поръсвате със сух босилек, риган, малко сол и се застройва със зехтин и оцет.Като престои малко в хладилника, става още по-вкусна.

Зеленчуци с бял сос:

Продукти
Глава броколи и/или карфиол
6-7 картофа
5-6 моркова
евентуално гъби
евентуално лук или чесън
1 кубче гъбен бульон
малко брашно
сол
подправки - розмарин, тарос /естрагон/ ИЛИ копър

Приготовление:
Всички зеленчуци без броколито се запичат в йенска тавичка - плюс зехтин, малко вода и подправки. Когато изглежда готово, слагате броколито и печете още 3-4 минути.
Междувременно запържвате 2-3 лъжици брашно в малко зехтин или масло, добавяте предварително разтворения бульон и бъркате с дървена лъжица до получаване на бял сос, който можете допълнително да овкусите и с подправки по желание. Ако стане на бучки, с пасатора се оправя. Малко лимонов сок също му седи добре, а ако го разбиете заедно с голямо количество зелени подправки, ще получите зелен сос.
Зеленчуците се заливат със соса направо в чинията или сосът се поднася в отделна каничка, за да може всеки да си сипва.


Зелена лятна манджа

задушавам в малко вода и мазнина спанак и зелен лук, настъргвам 1 по-голям картоф и оставям да ври на бавен огън, добавям 1/2 буркан пасирани домати още толкова вода, и пак оставям да уври хубаво, подправям със зеленчуковия микс на Маги /зеления/ + магданоз и сол и за финал в така приготвената манджа чуквам няколко яйца без да ги разбърквам - оставям още няколко минути докато яйцата се забулят а жълтъка да остане течен.

"Дупени картофи"

Вземам възможно най-дребни пресни картофи. Големината им да е около тази на орех. Измивам ги добре. Режа на две. Редя ги в намаслена тавичка с "дупетата" нагоре. Отгоре слагам малко масло, посолявам и ги слагам в предварително загрята фурна на 250 градуса.
Пека докато отдолу се зачервят.

Печени кюфтета от тиквички

Настъргвам тиквичките в робота, отцеждам ги, смесвам ги с 2-3 белтъка, сирене, пресен лук, малко галета и копър и оформям кюфтетата и ги пъхам да се пекат. Става много вкусно!

Зеленчукови гювечета

Нарязвам зеленчуци по избор (броколи, тиквички, гъби), слагам малко соев сос, сирене, кашкавал и запичам. Може да се направи и в микровълнова
Рататуй /за трима-четирима души/

4-5 глави лук
2-3 патладжана
6-7 хубави месести червени пиперки /чушки/
2-3 тиквички
Хубаво узрели домати или домати от консерва
Сол
Мащерка

Лукът се нарязва много на едро, може и на 4-5 парчета. Поръсва се със зехтин и се запича леко във фурната. Добавят се нарязаните на едри кубчета патладжан, тиквички и пиперки. Пече се до готовност. Междувременно доматите се попарват и нарязват на ситно. Когато зеленчуците са опечени, прибавят се доматите и мащерката и се разбърква лекичко. Връща се във фурната за 2-3 минути

Цяла манджа

2 патладжана
10 малки картофчета
4 чушки
чубрица
сол,червен пипер
3 с.л олио
2 ч.чаши вода

В тенджера се нареждат обелените цели картофи,патладжаните-само нацепени на ивици,целите чушки .Прибавят се сол,чубрица и червен пипер.Слагат се олиото и водата.Когато ястието заври,се оставя на тих огън,докато се сварят зеленчуците и то остане само на мазнина.

Торта от картофено пюре с гъби

1 кг, картофи
400 гр. гъби
60 гр. сметана
5 с.л олио
сол,черен пипер
1 глава лук

За соса:200 гр. сметана,2 с.л зеленчуков бульон,2 с.л бяло вино,2 с.л зелени подправки

Картофите се сваряват в подсолена вода и се пасират.Добавя се сметаната,сол,черен пипер и малко мазнина.Отделно се задушават лукът и гъбите,посоляват се.За соса се разбиват сметаната с виното,добавят се подправките и бульона.Реди се в тавичка ред пюре,ред гъби,пюре,гъби.Полива се със соса.Сервира се в подходящ съд.
/същата рецепта може да се направи с плънка от гъби с чесън,сварени моркови и броколи,без лук/

Картофени крекери по бернски

4-5 картофа
3 с.л картофено нишесте
сол,черен пипер

Катрофеното нишесте се смесва с пюре от сварените картофи.Получената смес се подправя със сол и черен пипер.Пуска се през шприц,реже се на парчета,суши се и преди сервиране се изпържва в масло.Поднася се като гарнитура.

Зеленчуци със няколко вида сирена

1 пакет замразени броколи
3-4 моркова,нарязани на колелца
3-4 нарязани на ивички чушки
1 пакети замразен карфиол
200-300 гр. гъби
/може да се използват и всякакви други зеленчуци без картофи,грах,боб и леща/
подправки по ваш вкус
соев сос
бяло вино
поне 3 вида сирена,каквито ви се намират в хладилника
Аз ползвам топено сирене,пушено сирене,пушен кашкавал,обикновен кашкавал,синьо сирене,обикновено бяло сирене.
Зеленчуците се смесват хубаво и се слагат в намаслена тавичка.Овкусяват се с подправките и се заливат със совеия сос и бялото вино.Задушават се във фурната за около час.Когато са готови се вадят и отгоре се нареждат сирената,нарязани на тънки филийки.Запича се.


Тиквички със сирене

1 и ½ кг.тиквички
400 гр. бяло сирене
200 гр. пушено сирене
200 гр. пушен кашкавал
200 гр. обикновен кашкавал
синьо сирене
олио

В тавичка се нареждат тиквички,нарязани на кръгчета.Върху тях се разстила натрошено бяло сирене.Така се редят продуктите докато свършат,като най-горният пласт трябва да е от тиквички.
Поливат се с олио.Оставят се във фурната докато тиквичките омекнат.Изваждат се и отгоре се нареждат пушеното сирене,обикновеният кашкавал,пушеният кашкавал и синьото сирене.Запичат се.

Зеленчуци по китайски

Продукти:
1бр тиквичка
2-3бр моркови
1бр картоф
500гр гъби /по-добре пресни/
1бр патладжан
1 глава червен лук
1 глава чесън
1бр гъбен бульон
олио

Картофите се нарязват на "лентички" или кубчета. Моркова също на дълги лентички /реже се на половина и после на ленти/. Тиквичката на половина /ако е по дълга и на 3/, после на филии /по дължина/ и филията се разрязва по диагонал и се получава нещо като триъгълници.
Лука на филии /колелца/. Чесъна на 1/2 по дължина. Патладжана се обелва, и се реже както тиквичката.
В дълбок тиган с малко олио - първо се запържват /леко,колкото да омекнат/картофа и патладжана по отделно. Изваждат се в чиния. В същата мазнина се запържват -гъбите, лука и чесъна. След това се прибавят морковите и тиквичките. Като се запържи всичко това, отново слагате в тигана картофите и патладжата, наливате малко вода и натрошавате бульона.
Похлупвате с капак и разбъквате от време на време да не загорят зеленцучите.

ТИКВИЧКИ

4-5 тиквички
2 скилидки чесън
1 морков
3 с.л. ориз
1 домат
1 с.л. вегета
1 връзка копър
2 сл. зехтин /олио/
1.сл оцет

изсипваш мазнината в тигана. Когато загрее добавяш ориза и морковите. Когато оризът стане прозрачен сипваш половин ч.ч вода. Щом заври добавяш нарязаните на малки кубчета тиквички и още половин ч.ч. вода. Водата завира и добавяш нарязанияг на ситно домат /аз го беля винаги/. Така оставяш да поври 10-тина минутки на среден огън.
В 1 чаена чаша оцета и вегетата. Разреждаш микса с вода така, че да стане хомогенна кашичка, която изсипвша към яденето и разбъркваш.
Изключваш котлона, поръсваш с нарязаният на ситно копър и затваряш капака, за да поеме от аромата на копъра. След 10 минутки можеш да сервираш.
Гнезда с картофено пюре

Необходими продукти:
1 кг картофи, 1 чаена чаша нарязани сурови гъби, 2 с.л. накълцан лук, 3 с.л. масло, сол, черен пипер, олио
Картофите се сваряват и се намачкват на пюре. Лукът и гъбите се изпържват леко и се добавят към картофеното пюре. Прибавя се половината от количеството разтопено масло и сместа се посолява. От нея се оформят 4 гнезда и се нареждат в намазана с олио тавичка. Отгоре се напръскват с разтопено масло и се поръсва с черен пипер.Гнездата се запичат за около 20 мин. на умерена фурна

Дипломатически" картофи

1 кг картофи, нарязани на тънко- около 5мм.се подреждат в тавичка.Посоляват се и се заливат с 250 млл сметана.Пекат се 1 час на 200 градуса до зачервяване.Ако сметаната е малко по-малко добавете вода.(или преварително разбийте сметаната с много малко вода)
Много са вкусни.

Печен пипер с доматен сос

Опечен и обелен пипера се запържва малко и се нарежда в плато.В същото олио се прибавя доматен сок+сол на вкус и смлян чесън(2-3 скилидки)..Соса се запържва и бърка до получаването на гъста каша.Пипера се залива с готовия доматен сос и се поднася в платата,поръсен с магданоз.

Планински миш-маш

Продукти:
2 глави лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
3-4 домата
2 скилидки чесън
4 яйца
6 суп. л. олио
магданоз за поръсване
сол на вкус
Приготвяне:
Нарязваме лука, чушките и чесъна и ги слагаме да се запържат в тиган. Нарязваме доматите на кубчета и ги слагаме и тях да се пържат. Трябва зеленчуците хубаво да се задушат и да омекнат. Чукваме яйцата .Можем накрая да поръсим с магданоз.

Червени домати пълнени с ориз:

Вземаме 5-6-по едри червени домата, измиваме, отрязваме им капачетата и издълбаваме внимателно с лъжичка. Нарязваме на ситно 2 глави лук, настъргваме 1-2 моркова на дребно ренде, гъби на око и слагаме да се задушат в 1/2 чаша олио и 1 кафена чашка вода. Прибавяме след това 1 чаена лъжичка червен пипер и по една супена лъжица ориз на домат. Наливаме 1-1 1/2 чаша вода и оставяме ориза да набъбне. Прибавяме към ориза дребно нарязан магданоз, чубрица, сол и черен пипер. Разбъркваме сместа и пълним доматите, похлупваме ги с капачетата и нареждаме в тавичка, на дъното на която сме нарязали наситно вътрешностите от издълбаните домати. Доливаме вода която да заеме половината от доматите и ги печем на фурна. Работата е ясна че пълнежа може да се комбинира по ваш вкус

Тиквички на фурна

3 средно големи тиквички се измиват и се нарязват на колелца и се осоляват. 4-5 глави лук, 2 супени лъжици ориз, 1 1.л. червен пипер и верен, копър, чубрица се запържват в 1 к.чашка олио. Тази смес се изсипва в тава. Върху нея се нареждат тиквичките, така че да я покрият изцяло. Отгоре се полкива с домати или доматен сок, и малко олио. Прибавят се 2-3- чаши гореща вода. И се запича..Нарязва се магданоз и се запича отново до зачервяване.

Картофи плакия

1кг картофи, 2 моркова, 1 парче целина, 3 глави лук, 4-5 домата, олио, 5-6 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1 чаша червено вино, магданоз, черен пипер, сол.

Лукът, морковите и целината се нарязват на филийки, заливат се с малко олиои малко топла вода и се задушават до омекване. Обелените и нарязани на филийки картофи се нареждат в намазаната с масло тавичка, покриват се със задушените зеленчуци, върху които се нареждат нарязаните на кръгчета домати (може да се полее с доматен сок или доматено пюре). Полива се пак с малко олио, виното и вода колкото да се покрият, черен пипер, чесъна нарязан на ситно, магданоз, дафиновия лист, сол.Пече се около 45 мин.

Пилешко филе”Страст”

6 пилешки филета по 100 гр.
100 гр. масло
3 моркова
1 праз
1 бяла ряпа
кетчуп
черен пипер,сол,магданоз,лимонов сок
фолио

Морковите и ряпата се настъргват на ситно,а празът се реже на дребно.Маслото се разтопява и с него и с кетчупа се намазват филетата от двете страни.Посоляват се и се подправят с черен пипер.От фолиото се режат 6 големи квадрата,като върху всеки от тях се постява по едно парче филе,а върху него-от зеленчуците.Фолиото се завива,така че по време на печенето да не изтича мазнината.Филенцата се редят в тавичка и се пекат в предварително загрята фурна.
Ястието се сервира с фолиото.Преди консумация се разтваря,полива се с лимонов сок и се декорира с магданоз.

Пиле”Мелбърн’

1 пиле
220 гр. олио
30 гр. масло
15 мл. Бяло вино
30 гр. месен бульон
50 гр. доматено пюре
10 гр. патладжани
10 гр. домати
20 гр. чесън
магданоз,сол

Филето и бутчетата на пилето се запържват в олио,заливат се с бяло вино и месен бульон,добавя се дом.пюре,за да придаде розов цвят на соса.Посолява се,подправя се със ситно нарязаният магданоз и се задушава.Месото се сервира,залято със соса,в който се е задушавало.
Като гарнитура се поднасят изпържени в равни часи масло и олио патладжани,предварително осолени и отцедени.Върху тях се поставят нарязаните и леко запържени домати и чесън.Цялото се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Пиле по студентски

1 пиле/бутчета,гърди или всякакво пилешко месо/
1-2 глави лук
2-3 моркова
1 лимон
чубрица
черен и червен пипер
куркума
розмарин
зеленчуков бульон
олио,сол

Пилето се нарязва на порции и се намазва с маслото/или с маргарин/.Лукът и лимонът се нарязват на кръгчета,а морковите-на лентички.В една купа се смесват бульона със с подправките и се рабъркват с олио.Една торбичка за печене се намазва с мазнина,нареждат се лукът,морковите и 2-3 резена лимон.Върху тях се слагат порциите месо,които се овалват в подправките,а остналите резени лимон се слагат върху месото.Пече се в силно загрята фурна.
Ако нямате торбичка за печене,може зеленчуците да се наредят диркетно в тавата и тя да се покрие с фолио.Тогава се пече в умерено загрята фурна..

Мариновани пилешки гърди

250 гр. пилешки гърди
сол
черен пипер
лимонов сок
зехтин

Гърдите се осоляват и се натриват с черен пипер,начукват се и се поставят в марината от зехтин и лимонов сок за 3-4 часа.В тенджера се налива 1 ч.чаша вода,слагат се гърдите и се оставят да врат до пълна готовност.Сервират се обилно поляти с лимонов сок
Пиле с чеснов сос

Продукти
1 бр. пиле
100 гр домати
100 гр лук кромид стар
5-6 ск. чесън стар
2 бр. лимон
75 мл вино бяло

Приготвяне
1.Загрейте олиото
2.Обелете кожата на пилето и го нарежете на порции
3.Поръсете ги със сол и черен пипер
4.Изпържете порциите до зачервяване
5.Нарежете наситно лука, чесъна и доматите
6.Запържете ги 5-6 минути
7.Сипете виното
8.Оставете да поври до сгъстяване, като бъркате непрекъснато
9.Залейте пилето с получената смес
10.Украсете с магданоз
11.Сервирайте ястието със зелена салата и нарязаните на резенчета лимони.


Пиле с ароматен сос


Продукти
1 бр. пиле
100 мл олио
200 мл вино бяло
5 с.л. оцет
200 гр лук кромид стар
1 бр. дафинов лист

Приготвяне
1.Нарежете пилето на порции и го посолете
2.Парчетата пиле подредете в тава
3.Добавете виното, оцета, 200 мл вода, олиото, дафиновия лист и лука, нарязан на големи парчета
4.Печете до зачервяване, като от време на време ги обръщайте, за да се зачервят и от другата страна


Пилешки рулца с гъби

Продукти
6 бр. пилешки гърди
500 гр гъби
50 гр лук кромид стар
100 гр кисели краставички
65 гр масло

Приготвяне
1.Нарежете наситно гъбите, лука, краставичките и ги задушете в маслото до омекване
2.Добавете сол, черен пипер и магданоз на вкус
3.Нарежете бялото месо на тънки филийки и ги застелете със сместа
4.Навийте ги на рулца, за да не се развият, ги прободете с клечки за зъби
5.Така приготвените хапки можете да опечете във фурна с масло, на скара или да ги пуснете във фритюрника за 10 минути
6.Поднесете с подходяща гарнитура.


Пиле по мексикански

В тавичка се нарежда пилето, нарязано на порции (или пилешки пържоли ако предпочиташ), лук на едро, повечко чесън, чушки, нарязани на ленти, моркови на пръчици, черен пипер, розмарин. Полива се с олио, вода до половината на съставките и се пече до зачервяване



Пилешки дробчета с гъби и червено вино:

1 кг пилешки дробчета
400 гр гъби
2 глави лук
1 чч червено вино
брашно за овалване (около 1чч)
сол, черен пипер, чесън на прах, индийско орехче

Дробчетата се измиват (да падне кръвта) и отцеждат. Разбъркват се с подправките (малко сол, черен пипер, малко индийско орехче и чесън на прах). Овалват се в брашно и се запържват леко.
Отделно се запържва лук, прибавят се гъбите и се запържват добре. Слагат се сол и черен пипер.
Всичко се поставя в йенска тенджера (да не е много горещо!), сипва се виното и се задушава във фурната за около 15 минути

Пиле със зеленчуци (основна рецепта)

2 бутчета (гърди или каквото желаеш)
1-2 глави лук
шепа гъби
масло колкото орех
1ч.ч. бяло вино
подправки - сол, чубрица, мащерка, купче бульон (по избор, не всичко)

Осоленото пиле се слага в огнеупорен съд, нареждат се лука и гъбите, разпределя се маслото, залива се с виното и се пече на умерена фурна около час.
Катино мезе

150 гр, свинско месо
1 глава чесън
100 гр, гъби
1 глава лук
2-3 с.л.доматено пюре
½ ч.чаша бяло вино
сол,чубрица
по желание 1 люта чушка

Месото се нарязва на дребни парчета и се задушава със ситно нарязания лук.Прибавят се последователно нарязаните на ивици гъби,чесън,дом.пюре,солта и чубрицата.Ястието се полива с малко топла вода и виното и се отавя на тих огън,докато остане на мазнина.


Задушено свинско със сини сливи и гъби

200 гр. свинско месо от бут
2 с.л олио
1 глава лук
30 гр. доматено пюре
60 гр. сини сливи
30 гр. сушени гъби/може и пресни/
сол,черен пипер

Месото се нарязва на средни парчета,посолява се и се изпържва леко.Предварително накиснатите във вода гъби/ако са сушени/ се варят до полуготовност и се нарязват на парчета.Месото се премества в друг съд и към него се добавят нарязаният на ситно и счукан лук,дом.пюре,гъбите,бульонът от гъбите.Ястието се задушава.След половин час се добавят накиснатите във вода сливи и задушаването продължава до пълна готовност.


Свинско по македонски

500 гр свинско месо (бут)
100гр лук
400 гр чушки печени белени
250 гр гъби
60 гр моркови
1 с.л растително масло
1 ч.л червен пипер
сол

ПРИГОТВЯНЕ:
-Месото се измива и нарязва на кубчета. Запържва се в растителното масло до побеляване.
-Морковите, гъбите и лукът се нарязва на ситно и се добавят към месото, поръсва се с червен пипер, долива се една чаена чаша вода и се задушава до полуомекване на месото.
-Печените чушки се нарязват на пръстени и се добавят към сместа.
-Ястието се посолява и се задушава 10-тина минути.

Месо във фолио/лесно/

Месо - около1,5 кг., най-добре е агнешко, /става с всяко друго, като вида на месото определя какво количество мазнина ще използваш/, 1 пак. масло, пресен лук 2 връзки, гъбки половин кг., джоджен, магданоз, сол, червен и черен пипер, вино да поомокри добре сместа.
Това се обърква в подходящ съд и в хладилника от предния ден. На другия ден се разпределя в алуминиево фолио според броя на гостите, опакова се да не изтече сосчето, слага се в тавата на фурната, налива се водичка, количеството на която се поддържа през цялото време, за да не загори и след около 1,5 часа е готово

Капитански пържоли

ПРОДУКТИ:

5 пържоли ( аз изпозвах 3 вратни-за мъжовете и 2 котлетни за мен)
кисели краставички (4-5 броя)
морков (1-2 броя)
гъби ( около 300-400 грама)
бяло вино ( 2 водни чаши)
лук ( 1-2 по-големи глави)
олио
подправки за месото


В тавичка се нареждат овкусените пържоли по ваш вкус.
Аз лично им сложих по-стандартни подправки - сол, чубрица, чимен, черен пипер и малко шарена сол
Върху всяка пържолка нарязани на шайбички - краставичка и морков.
После гъбките и лук нарязан на шайби.
Отгоре капвате малко олио.
Сипвате виното и покривате хубаво с алуминиево фолио.
Печете докато всичко хубаво се задуши докато почти остане само на мазнина.
Отвивате от фолиото


Крумовградски кебап


ПРОДУКТИ:
900 гр.свинско месо
2-3 домата

200 гр.гъби
1 вр.магданоз
4-5глави лук
1каф.ч.олио
1каф.ч.бяло вино
лют пипер, чубрица, черен пипер и сол

Месото се запържва на кубчета.Останалите продукти ги нарязваме на по едро или по дребно зависи от вкуса и ги приготвяме за задушаване. Прибавят се последователно към месото.След доматите виното. Задушават се на бавен огън 30мин. Сместа се разпределя по равно в гювечета. Поставят се във фурната, загрята до 250 градуса.Пече се 20мин.. Приятен апетит!
По-особени сърми

ПРОДУКТИ:
свински пържоли без кост или филе според броя на порциите
кайма
лук
черен пипер
чубрица
гъби,кисели краставички
зелеви листа

Всяка пържола или парче филе се начуква хубаво. Каймата се омесва, както за кюфтета /без хляб и яйца/ и се намазва средно дебел слой върху пържолите. Върху каймата се слага нарязани и задушени гъби и кисели краставички. Завива се на руло, след това се завива в зелев лист като сърма и се пече до готовност. Аз лично ги слагам в гювеч, заливам ги с течност и ги оставям цяла нощ във фурната на 100 градуса

Свинско със зеленчуци

Взимаш едно свинско месо - филе, бут, врат.... според гостите
и го нарязваш на дребни хапки.
Приготвяш гъби, моркови, повечко лук и други зеленчуци според сезона - целина, броколи ....
1 чаена чаша бяло вино, сол, подправки - каквито обичаш.

Та вземаш тенжерата под налягане,йенско стъкло с капак или тавичка,върху която се поствя фолио и започваш да нареждаш - кат гъби - кат месо - кат лук и моркови и пак кат месо и т.н.
Заливаш с виното, слагаш подправките и буташ на котлона (или във фурната).
Става за около 15 минути на тенджера. Само гарнитура си измисли.

Свинско с гъби във винен сос

Продукти: 400 гр. гъби, 200 гр. червени чушки, целина, 1 малка глава лук, 400 гр. свинско филе, 3 с.л. олио, 1/2 ч.ч. сухо бяло вино, чер пипер, сол, Приготовление: Големите гъби се нарязват на парчета, чушките, лукът и целината - също. Месото се нарязва на тесни лентички с дължина 2-3 см. Месото се задушава в 2 с.л. олио. Изважда се и се оставя на топло. Прибавя се останалото олио и в него се изпържват гъбите на силен огън, като се бъркат. Прибавя се зеленчукът и се задушава. Сипва се виното и се оставя да заври. Подправя се със сол и чер пипер. ври още около 4 мин. Слага се месото и се доварява още 4-5 мин. Поднася се със салата от сезона.

Пържоли по испански

Свински пържоли се посоляват и се запичат леко на скара. 1 глава лук и 200 г гъби се нарязват на ситно. Слагат се в тенджера, в която е сгорещена 1 лъжица мас, поръсват се със сол, черен пипер и канела, похлупват се и се оставят да се задушат. Като омекнат гъбите се прибавя 1 чаша бяло вино, 2 счукани скилидки чесън, , 2 супени лъжици нарязан магданоз и 1 лъжица зехтин. Соса се оставя да заври и в него се пускат изпечените пържоли. Добавя се 1 чаша бульон. Ястието се похлупва и се оставя да къкри на слаб огън.
Пълнени патладжани по турски

Патладжана се реже на две по дължина, издълбава се и после се запържва вътрешността с лук, малко чесън, кайма, морков, домати и магданоз.
Напълват се половинките с тази смес и се слагат другите половинки отгоре.
Пече се във фурна.
Става нещо страхотно.
По желание може да си направите чесново сосче с лимон и черен пипер

Салтисон с кайма

Взех около 250 г кайма, замесих я като за кюфтета с , галета, лук, сол, подправки, добавих моркови (сложих сурови, но е по-добре да са сварени) и кисели краставички на дребно. /Може да се експериментира, да се сложат напр. зелени маслини без костилки или каквото решите, че подхожда./ Всичко се омесва добре и се посипва с едно пакетче (20 г) желатин. После се изсипва в картонена кутия от прясно мляко или сок и се вари. Аз го пуснах във вряща вече вода. Вари се около 1,5 часа. После се слага в хладилника да се желира. Преди поднасяне разрязах кутията, за да извадя месото и го нарязвах на филии.

Голя-я-а-ама и лесна за приготвяне сърма

ПРОДУКТИ:
-1 кг. месо (каквото има - свинско, телешко, пилешко);
-лозови листа (1 буркан или пресни);
-кромид лук (за предпочитане пресен, но може и стар, колкото може повече)
-подправки - по вкус, всякакви (черен пипер, сол, джоджен, копър, магданоз и всичко, което обичате).
-гъби (ако има)

Месото се нарязва на възможно по-ситно. Лукът се нарязва на по едро. разбърква се, прибавят се подправките (на вкус).Ако има и гъби - чудесно! Тенджерата, приготвена за ястието, се "облепва" отвътре по стените с лозовите листа. Изсипва се приготвената по-горе плънка, завива се с листата, поставят се листа и отгоре, натиска се с чиния. Така може да престои на студено 1 ден. Преди да се постави на котлона, сипвате 1 чаша вода и 1 чаша вино (ако има), ако не - прибавете 2-3 лъжици оцет. Ако обичате - малко мазнина (масло или олио). Оставете на слаб огън и го "забравете" (ако можете) за около 2 часа. Не се разбърква и не изисква вашето внимание. Вкусът е нешто средно между сърми с лозов лист и каварма. Опитайте - лесно и много вкусно !

Albondigas Cantabras (кюфтенца по кантабрийски)

ПРОДУКТИ:
500 гр. кайма
50 гр. сланина
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1/2 връзка магданоз
1 к. чаша бяло вино
3 печени и обелени червени чушки
1/2 к. чаша зехтин
дафинов лист
чер пипер
червен пипер
сол

Каймата се омесва със ситно нарязаната сланина, намачкания чесън,. Подправя се със сол и малко черен пипер. Оставя се в хладилник за около половин час. Оформят се малки кръгли кюфтенца( с диаметър около 2,5 см) и леко набрашнени се пържат в загретия зехтин докато порозовеят отвън, но не до пълната им готовност. Изцеждат се и се подреждат на дъното на пръстен гювеч. В мазнината от пърженето на кюфтенцата се запържва ситно нарязан лук и когато започне да омеква, се добавя щипка червен пипер, бялото вино, дафиновия лист и малко вода. Оставя се да поври за около 2-3 минути и се излива върху кюфтенцата. Вари се на бавен огън докато кюфтенцата са напълно готови, като от време на време разклащаме гювеча за да не залепнат.
Малко преди края на готвенето се добавя сол на вкус и нарязаните на ленти печени чушки.


Плескавица със спанак

1 кг.кайма
200-300 гр. шунка,бекон или някакъв предпочитан колбас
1 връзка пресен лук
1 сварен морков
5-6 розички сварени броколи
10 кубчета замразен спанак/на Ардо,има го в Метро и в Хит/
1 сварена тиквичка/може и без нея/

Каймата се подправя черен и червен пипер,чубрица,сушен или пресен магданоз и други подправки по ваш вкус.Не се слагат яйца и хляб!
Сварените зеленчуци се нарязват на малки кубчета,зеленият лук на ситно.Прибавят се към каймата.Шунката също се нарязва на ситно и се слага в сместа.
В намаслена тавичка се разстила каймата,заглажда се с ръце.В нея се набождат кубчетата спанак/така,че да е равномерно разпределен и да изглежда добре./Спанака се слага замразен и много добре поема от аромата на каймата и зеленчуците.
Като гарнитура вървят сварени и овкусени със соев сос броколи.

Пълнени чушки с тиквички и патладжан

12 средно големи прави чушки
1 по-голяма тиквичка
1 средно голям патладжан
700 гр. кайма
сол,черен пипер,чубрица

Патладжана се нарязва на колелца,посолява се и се оставя да се отцеди за 10-15 мин.После се сварява леко/може в МВ за 10 мин./и се нарязва на ситно.Тиквичката също се нсрязва на ситно и заедно с палтладжана се прибавя към каймата.Добавят се подправките и всичко се омесва хубаво.
Чушките се почистват от семките,посоляват се съсем леко отвътре и се пълнят със сместа.Нареждат се в намаслена тавичка,налива се вода до средата им и се пекат в умерено згрята фурна.
Бифтек”Екстремадура”

4 бифтека
1 скилидка чесън
1 глава лук
4 сладки червени чушки
4 домата
черен пипер,сол,зехтин

Месото се натърква с чесън,подправя се с черен пипер и се посплява.Пържи се в зехтин,като отвътре месото трябва да остане светлорозово.Ситно нарязаните лук и чушки се задушават 10 мин. в зехтин в друг съд.Към тях се добавят доматите,нарязани на четвъртинки.Задушаването продължава още няколко минути и с тази смес се заливат бифтеците.

Желиран телешки език

2 кг.език
70 гр.желатин
½ буркан кисели краставички
100 гр. гъби
2-3 сварени моркова
сол

Езикът се сварява в подсолена вода и се обелва.След като изстине се нарязва на тънки фиийки.Водата,в която се е варилсе прецежда.Желатинът се разтваря в студена вода и се оставя да набъбне.По ръба на форма за кекс се нареждат киселите краставички,като се редуват с парченца морков.На дъното се нареждат гъбите.Върху тях се нарежда ред нарязан език.Отгове се слагат кисели краставички,моркови.Пак език.Така се реди,докато свършат продуктите.Всичко се залива с изстиналият бульон/около 1 л./,който предварително е смесен с рзатвореният желатин.Формата за кекс се оставя за 10-12 часа в хладилник.След това се изважда,намокря се отвън с топла вода и се обръща в подноц или голяма чиния.Преди да се сервира се нарязва на парчета.

Телешки завиви

• 750 г телешко месо без кости
• 150 г сланина
• 1/3 ч.ч. (80 мл) растително масло
• 2-3 глави (150 г) кромид лук
• 2-3 бр. (75 г) корени от магданоз
• 1 глава (50 г) целина
• 2 бр. (100 г) моркови
• червен пипер
• черен пипер
• магданоз
• сол
• мазнина за пържене

Месото се нарязва на тънки филийки, които се начукват и се поръсват със сол, червен и черен пипер. Във всяка филийка се поставя парченце сланина. След това филийките се увиват като рулца, забождат се с клечка за зъби или се връзват с конец, овалват се в съвсем малко брашно и се изпържват до зачервяване. Нареждат се в тенджера, покриват се със смес от ситно нарязаните и задушени в растителното масло лук, моркови, целина, магданозови корени, заливат се топла вода и се варят на тих огън. След сваряването се освобождават от клечките или конците и се нарязват на кръгчета. Заливат се със соса, в който са врели, и се поднасят с пюре от картофи (или със задушени картофи).


ЗАДУШЕНО ТЕЛЕШКО С ДОМАТИ

(Софийско)
Продукти: телешко месо от шола 750 г, домати 750 г (7-8 бр.), сланина 50 г, масло 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 50 г (1 глава), чесън 10-12 скилидки, червено вино 50 мл (1/2 кафена чаша), черен пипер 4-5 зърна, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), дафинов лист 1 бр., сол.
Месото се пробожда на няколко места с остър нож и в разрезите се поставят парченце сланина и скилидка чесън. Посолява се и се запържва до зачервяване в мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се задушава ситно нарязаният лук, а след това се прибавят последователно червеният пипер, доматите нарязани на дребно, месото, 1 чаена чаша топла вода, подправките и виното. Ястието се посолява на вкус и се вари на слаб огън до готовност


Телешки подлу4ен гюве4

-1кг.телешко,4 гл. лук,около 50-60гр.масло,4,5 моркова,целина,4,5 едри домата,джоджен,олио,2,3ск.4есън,1/2 4аша 4ервено вино,1,2 з.бахар,1,2 лют.4ушки,няколко лозови листа ,4ер.пипер,сол,4убрица,малко вегета.Морковите,целината доматите,лютите 4ушки,магданоза и джоджена се нарязват на ситно,посоляват се,поръсват се със смляния бахар,с4укания 4есън,4ер.пипер и се заливат с олио,разбъркват се и ги оставяш да престоят 30/40 мин.Ситно нарязаният лук се запържва с маслото и се изсипва на дъното на гюве4а.Месото, нарязано на малки куб4ета се запържва също в масло.Върху лука се изсипва половината от зелен4уковата смес,отгоре се нарежда месото и се покрива с останалите зелен4уци.Ястието се салива с виното и се покрива с лоз.листа,захлупва се с капак ,който се замазва с тесто и се пе4е около 4ас на умерена фурна.Става фантазия
Телешко с пресни гъби

Нарежете на порции 1 кг. телешко, залейте го с гореща вода, колкото да го покрие, посолете го и го сложете да ври. Когато поомекне добавете 1-2 моркова, 1/2 главичка целина и 1 глава лук. Изчистете и измийте 300 гр. гъби. Нарежете ги на филийки и задушете до омекване с 1/2 ч.ч. мазнина и 1 л. чер пипер, като от време на време добавяте по малко от бульона на месото.Извадете и отцедете свареното месо, след което го прибавете към гъбите.Изсипете ястието в средата на голяма чиния.

Телешки котлети по ловджийски

600 г котлети се начукват, посоляват и се изпържват с 1/2 чаша мазнина. В същата мазнина се запържват последователно 1 ситно нарязана глава лук, 1 лъжица доматено пюре или 2-3 ситно нарязани домата. Запръжката се поръсва с 1 лъжичка червен пипер, посолява се и се разрежда с гореща вода до умерена гъстота.
Котлетите се нареждат в тавичка, заливат се със соса и се слагат за около 30 минути в умерена фурна. След това се прибавят 200 г гъби, нарязани на тънки филийки, 1 чаша изпържени дребни лукчета, 2 кренвирша, 1 дафинов лист и черен пипер на зърна. Ястието се пече около 1/2 час (ако соса се сгъсти се долива малко гореща вода). Поръсва се с магданоз и се изважда от фурната

Мусака от телешко с гъби

Измийте и нарежете на ситно 300 гр. гъби, сварете ги в малко вода, подсолена на вкус и ги отцедете.Запържете 1 глава лук и гъбите с 3-4 с.л. мазнина и поръсете с чер пипер и магданоз.Смелете 3/4 кг.не тлъсто телешко, прибавете 1-2 с.л. мазнина, сол, чер пипер и ситно нарязан магданоз. Омесете добре сместа, постелете половината от нея в тавичка, намазана с масло отгоре сложете гъбите, а върху тях - останалото месо.

Телешко с гъби а ла Ришельо

Продукти: 800 гр. обезкостено телешко от гърба, 2 телешки бъбрека, 8 домата, 400 гр. гъби, 1 ч.ч. зеленчукови корени, 1 гл. лук, 30 гр. масло, 1 с.л. нарязан магданоз, чер пипер, сол.
Приготовление: Нарязаните по дължина бъбреци се нареждат върху месото, нарязано на листове. Месото се завива на руло, завързва се с конец, посолява се със сол и чер пипер на вкус. Запържва се заедно със ситно нарязаните зеленчукови корени, след това се залива с вода и се пече в умерена фурна около 45-60 мин. Доматите се потапят във вряща вода, обелват се и в горната им част се изрязват капачета, издълбават се и се слагат на топло място. В разтопеното масло се запържват нарязаните гъби, посоляват се, добавя се магданоза и с получената смес се пълнят доматите. Печеното се изважда от соса, който се пасира, препича се и се оставя на топло. Сервира се отделно от месото, което се нарязва на еднакво дебели филии и се гарнира с пълнените домати

Чомлек

3-4 парчета телешки джолан
300 грама лук
600 мл червено вино
10-15 скилидки чесън
200 гр. моркови
1 с.л.червен пипер
10-15 зърна черен пипер
2-3 дафинови листа
сил

Джоланът се нарязва и се кисне със вода около 1 час.След това се слага в гювеч или в йенска тенджерка с нарязаните зеленчуци.Сипва се вода и ястието се вари на умерен огън около 5 часа.
Малко риба:
Риба със зеленчуци на фурна/за трима-четирима души/

Продукти:
500-600 г филе от риба
1 тиквичка
1 стрък праз
2 моркова
Девисил, мащерка, тарос/естрагон/, дафинов лист – по избор.
Домати

Приготовление:
Рибата се наръсва с подправките. Зеленчуците се нарязват на ивици и половината се разстилат върху разстланото в тавичката фолио, поръсват се със сол и зехтин, върху тях се слага рибата и отгоре – останалите зеленчуци. Фолиото се загръща плътно. Пече се до готовност, след това може да се поръси с лимонов сок

Скумрия с домати на фурна.

Необходими продукти:
3 скумрии(около 600гр)
сок от един два лимона
5 домата
2 стръка зелен лук
1 стрък чесън
5 стръка копър
4с.л олио
малко черен пипер и сол.

Скумрията след като се почисти се полива с лимонов сок и се оставя да постои така.
Доматите се нарязват на четвъртинки и се нареждат в намазана с мазнина тава,така че да покрият дъното(може и в гювеч да се прави).Отделно в една купа се смесват нарязаните на дребно лук,чесън и копър и ситно нарязъна печена чушка,Прибавят се и олиото,черния пипер и солта.Филетата се подреждат върху доматите и се заливат с сместа от лука и чесъна и копъра.Скумрията се пече 20-30 минутки,като загряваш фурната предварително до 180 градуса.

Хек със зеленчуци

0.500 кг филе от хек
0.500 кг домати
3 суп.л. доматено пюре
5 кисели краставички
0.150 кг моркови

3 суп.л. олио
сол
черен пипер

Доматите се пасират и се разбъркват с доматеното пюре. Рибката се измива, осолява и натрива с черния пипер. Поставя се в йенска тенджера. Върху нея се поставят нарязаните кисели краставички, моркови. Залива се с доматите и олиото. Тенджерата се захлюпва и се поставя в незагрята фурна.Пече се около 1-1.20 мин при 250 градуса.


ШАРАН С ДОМАТЕН СОС

- шаран
- лук- 1 голяма глава
- домати - към 1.5 кг
- червен пипер
- черен пип. - зърна
- дафинов лист 1-2 бр.
- оли и сол
- захар - 1- 2 ч.л

Значи , настъргвам доматите на ренде и получавам дом. сос без люспите. Между другото количеството им е пожелание ако искате повече сос - повече домати . Изпарявам ги малко . След това запържвам лук , добавям червен пипер , сол на вкус , захарта и изпарените домати , зърната черен п. и даф. лист и задушавам.
Шарана слагам в тава посолявам , поливам с олио и запичам за .. ха сега де , като го правя на око ... около 10 - 15 минути . Тогава изсипвам около рибата доматения сос и пека отново до готовност( става бързо , защото всички съставки вече са претърпели известна термична обработка ! ) .

РИБА С ГЪБИ

1кг.риба
50гр.масло
200гр.гъби
2глави лук
1/2 връзка магданоз
сол
черен пипер
1ч.ч.бяло сухо вино
галета
1/2чаша рибен бульон или вода
Сложете в намазана с масло или олио тавичка изчистената и измита риба.Под нея и около нея наредете ситно нарязаните гъби и лука на филийки.Залейте с виното и бульона /водата/ , посолете и поръсете с черния пипер и магданоза.Отгоре посипете с галета , сложете кубчета масло или няколко капки олио и печете във фурната около 30-40 мин.

Риба с плънка/Иван Звездев

Филетата се разделят на две равни части /като количество/, с едната част се покрива дъното на тавата, отгоре се изсипва плънката - предварително задушени лук, моркови, кисели краставички, гъби - всичко нарязано на ситно, задушено в малко вода и мазнина и посолено, и върху плънката се подрежда другата половина от общото количество риба, така че плънката да се покрие напълно. Залива се с малко бяло вино и вода и се слага за около половин час в предварително загрята до 180-200 градуса по Целзий фурна. Правила съм много пъти бяла риба, вкючително и хек, по тази рецепта - става много вкусна.Но особено хубава по тази рецепта става мерлузата.

Пастърва във фолио:

една пастърва се почиства, вътре в нея се слага джоджен, девисил, лимони на шайби. Фолиото се намазва с олио, пастървата се поставя, слага се парченце масло и се завива добре. Пече се около 25 минути. Така колкото порции искаш да направиш. Интересни разновидност се получават, като върху рибата да сложиш тиквички и моркови, нарязани на тънки ленти

Универсална рибна рецепта – плакия

аз съм я правила с пастърва и със скумрия, и с двете става хубаво:
в намаслена тавичка се слагат рибите, отгоре лук, нарязан на шайби, чесън, моркови на пръчици, настъргани домати, олио и вода до средата на продуктите, подправки - дафинов лист, мащерка, девисил. Пече се до готовност.

Риба марината

Рибата (3/4 кг) се изчиства, посолява, нарязва се на късчета, които се овалват в брашно (или галета) и се пържат до бледорозово. Изваждат се. В останалото олио се слагат 5-6 скилидки нарязан чесън, 2 с.л. оцет, 1-2 даф. листа, чер пипер, налива се 1 1/2 ч. вода и като заври, рибата се пуска в соса и се дръпва от котлона. Отделно в 2 лъж. олио се пържат до омекване 2 ситно настъргани морковчета с 2 скил. чесън и малко сол. Налива се 1 ч. гореща вода и като поизври и омекнат морковчетата, и този сос се изсипва върху рибата. Поръсва се с магданоз, слага се отново на огъня само да възври и се сваля.

Ето нещо интересно с колбас:
Песто де ла Манча

100 гр. шунка
2 средно големи патладжана или тиквички
4 червени чушки
3-4 скилидки чесън
2 глави лук
10 малки домата
магданоз
сол,черен пипер
50 гр. зехтин

В зехтина се изпържват ситно нарязаните шунка,лук и чесън.Когато лукът се зачерви,се добавят патладжаните,нарязани на кубчета и чушките,нарязани на ивици и солта.Всичко се пържи на слаб огън 10 мин.Добавят се доматите/предварително попарени,обелени и нарязани/,магданозът и ястието се оставя на тих огън още 30 мин.Готовото песто се сервира украсено с кръгчета домати.Може да се консумира както топло,така и студено.

Сирене във фолио

Продукти: 500 г сирене,200 гр. кашкавал,100 гр.топено или пушено сирене, 30 г краве масло, 2 супени лъжици олио, 4 домата, 3 чушки-за предпочитане да има червени и зелени, черен пипер,червен пипер.
Начин на приготвяне: Сиренето се нарязва на правоъгълни парчета, които се поставят върху квадратни парчета фолио/около 30 на 30 см./. Върху всяко парче сирене се поставят по 2 кръгчета домат, една малка бучка масло върху домата, върху него 2-3 кръгчета чушка.Отгоре се слагат 2-3 филийки кашкавал,върху кашкавала се редят пак 2 кръгчета домат.Отгоре се слагат 3 кръгчета топено сирене.В средното кръгче топено сирене се поставя парченце чушка.По желание се поръсва с лют или сладък червен пипер,и с черен пипер. Увива се в хартията като пакет.В тавичка се нареждат пакетчетата,сипват се 2 чаши вода и 1 с.л олио и се пече във фурна, на скара или в електрически тиган.
Поднася се топло заедно с фолиото.
Гъста супа от зеленчуци

Омекват на пара 2 моркова, парче цвекло, 1 картоф, 2-3 стръка целина, зелен фасул около 200 г., 3-4 тиквички, 4 стръка праз, 450 г. спанак, 1/2 глава карфиол. Всичко се накълцва на ситно. Смесват с 1 ч.ч. сварен зелен фасул. Разреждат се с водата от варенето по желание на гъстота. Овкусява се с 1/2 ч.л. риган, 1 ч.л. розмарин и 1 ч.л. мащерка. Оставя се на тих огън да покъкри. Преди сервиране се прибавят 2-3 скилидки чесън пасирани и сока от половин лимон + 2 с.л. зехтин

Студена зеленчукова супа

4 домата
по 1 червена и 1 зелена чушка
6 с.л олио
1 малка краставица
2 сварени яйца
3 скилидки чесън
магданоз
лед
сол
Три от доматите се нарязват на едро,а чушките на ивички,като няколко от тях се отделят настрана.Пасират се на пюре.Прибавят се олиото,счуканият чесън и се долива вода-да се получи около 4 ч.ч.течност.Тя се оставя да преседи няколко часа хладилника.Преди да се поднесе студената супа,се прибавят яйцата и краставицата-нарязани на кубчета,останалият домат-на кръгчета, ивичките от чушките,ситно нарязан магданоз и бучки лед.


Крем-супа от картофи:

Продукти:
5-6 картофа
парченце масло
сол
копър
запечени, а не пържени крутончета


Приготовление:
Картофите се обелват и сваряват в подсолена вода. Когато се разварят, към тях се добавя маслото и всичко се пасира до консистенция на крем-супа. Поръсва се с пресния копър и в отделна купичка се оставят крутончетата.

Половината количество картофи може да се замени с тиква или с моркови за по-голяма хранителност.

Зелена супа

5 картофа
5-6 стръка зелен лук
150 гр. Лапад или киселец
1 с/л масло
4 с.л сметана
черен пипер магданоз
сол
вода

Пресният лук се нарязва на ситно,киселецът на ивички.Заливат се със 7-8 ч.чаши гореща вода,посоляват се и се оставят да кипнат.Добавят се нарязаните на кубчета картофии се варят до готовност.Слага се лъжица масло.Готовата супа се сваля от огъня и се добавя сметаната.Поръсва се в черен пипер и ситно нарязан магданоз и се консумира студена.

Жетварска супа

Продуктите са на око:
лук, чесън, стрък целина, глава целина, тиква, карфиол, моркови, тиквички, картофи, парче зеле ситно настъргано, мащерка, босилек, чубрица, 2 зел. кубчета, морска сол, мускатово орехче, магданоз, 2 с. л. лим. сок и около 1 1/2 вода.

Водата се кипва и се прибавят всички продукти с изкл. на лим. сок. Вари се докато тиквата стане кашеста и се получи гъст бульон. Накря се прибавя и лим. сок. Част от супата може да се пюрира.

Крем-супа от карфиол

Продукти:
2,3 с. л. зехтин
1 глава лук
2,3 скилидки пресован чесън
1/2 пакет карфиол /сега използвам замразен
2 стръка целина или 1 ч. л. сушена
морска сол /аз такава използвам като готвя
1/2 ч. л. къри
1/2 ч. л. мащерка
1 ч. л. босилек
1 ч. л. градински чай шалвей или риган
чер пипер
1 зеленчуково кубче /може и без него
вода и мускатово орехче

Леко се задушават лука и чесъна, бързо се прибавят карфиола и подправките. Прибавя се водата и кубчето, кипва се и се намаля котлона и се оставя да ври на умерена температура до сваряване на карфиола. Пюрира се част от супата, като се оставят няколко розички карфиол.
Прибавя се целината нарязана на едро и мускатовото орехче.


Пилешка супа с домати и риган

Продукти:
Сварен пилешки фенер
Всякакви зеленчуци, които се намират
750 гр млени домати (консерва)
Сол и прясно смлян черен пипер
1 ч.л. сух риган

Приготовление:
Месото от фенера се маха и нарязва. Вари се със нарязаните на ситно зеленчуци и доматите, подправя се със сол и пипер. Накрая се слага риганът и се сваля от огъня.


Тигърска супа (оранжева)

парче тиква - 1/2 до 1 кг
1-2 моркова
резен корен от целина или цял, ако е по малък
1-2 картофа за плътност
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
къри, сол, 1 с.л. зехтин, листенца магданоз, целина или мащерка
Зеленчуците, нарязани на кубчета се сваряват и пасират.След като супата е сварена, се добавят скълцания чесън, зелените подправки и зехтина. По желание - в купичките по малко сметана или мляко.
Бърза гъцка мусака

Нарязват се на колелца 2-3 патладжана, осоляват се и стоят 1-2 часа, отцеждат се, ипържват се леко,изваждат се и се слагат в/у кухн. хартия да се отцедят от олиото. В същата мазнина се задушава нарязан кром. лук, прибавят се настъргани домати, 4есън, магданоз, малко захар, сол. черен пипер.
В йена се настъргва кашкавал или се нарязват тънки филийки от него, отгоре изпържения патладжан, а в/у него дом. смес.В/у нея се изсипва сирене,бяло натрошенo или настъргано.Върху сиренето се подреждат кръгчета пушено или топено сирене..
Пе4е се като преди поднасяне се поръсва с магданоз.

Стана фантазия направо .Мъжа ми си облиза пръстите.Само отгоре сложих кашкавал и синьо сирене,защото нямах топено.

А вчера си записах и тази рецепта от Иван Звездев.Тя е нещо подобно на горната:
Огретен от патладжани и домати със сирене/Иван Звездев/

2-3 големи патладжана
2-3 домата
200 гр.сирене “Дунавия”
200 гр.кашкавал
олио

Патладжаните се нарязват по дължина на филийики.Оставят се за 10-15 мин. да изтече сока им.Изпържват се.С домакинска хартия се попива излишната мазнина от тях.Нареждат се в йенска тавичка.Отгоре се подреждат домати,нарязани на тънки филийки,върху доматите се разстила половината сирене натрошено на едро.Пак се нарежда слой патлаждан,домати,сирене.Върху сиренето се настъргва кашкавала и се пече в силна фурна на по-горно ниво.
Салата от картофи и тиквички със сос

500гр. пресни картофи колкото се може по дребни.
500гр. тиквички.
Картофите се сваряват за 10-12 мин. и се обелват, а тиквичките се пускат в подсолена вряща вода за 2-3 мин.
Отделно се прави пюре с пасатора от:
1 зелена чушка,
10 стръка пресен магданоз,
5 стръка пресен копър,
3с.л. олио,
2 с.л. лимонов сок,
1 ч.л. риган,
1 ч.л. сол,
5 скилидки чесън.
След като пюрето е готово се прибавят 5 с.л. сметана и със всичко това се поливат картофите и тиквичките.

Салата от печени пиперки със сирене

Продукти: 1 кг пиперки, 150 г краве сирене, 4-5 скилидки чесън, зелени пера от 2-3 стръка пресен лук или 1 глава кромид лук, 5-6 лъжици олио, магданоз, копър, 1 домат, сол.
Приготвяне:
Изпечените и обелени пиперки почистете от семето и нарежете на ситно.
Прибавете счукания чесън, настърганото сирене и 4 лъжици олио. Разбъркайте и оформете в подходяща чиния.
Нарежете на ситно обеления домат, лука, копъра и магданоза, залейте с 1 лъжица олио, посолете.
Разбъркайте добре и сложете около пиперките.
Салатите от печени пиперки стават много вкусни, ако се прибавят няколко листенца ситно нарязан босилек.

Зеле с топено-пушено сирене

Ситно нарязано прясно зеле се обърква с настъргано на ренде топено-пушено сирене - около 100гр /това с пилето на етикета е по-добро за мен/. Овкусява се със соев сос, малко олио,сол и лимонов сок.



САМОКОВСКА ДЖЕЗНАТА САЛАТА

Печени и обелени зелени чушки
Нарязани на кубчета домати
Няколко скилидки чесън, нарязани на тъъънички филийки
Нарязан на тънки ивички червен лук
Магданоз
Сирене

Зеленчуците се обръкват добре, подправя се леко със сол, отгоре се настъргва сиренето и салатата се полива с олио с червен пипер,докао още е горещо.В това е разковничето!
Забележка:Аз не настъргах сиренето,а го нарязах на по-големи кубчета и тях полях с олиото.

Царевица със сметана

600гр сварена сладка царевица, 150гр сметана, 1 малка глава кром. лук, 1 ч.л. масло/ олио /, 1 връзка магданоз, сол, 4ерен пипер.
Лукът нарязан се задушава в маслото. Прибавя се студената царевица, нарязания магданоз, солта, 4ерния пипер и сметаната. Загрява се, но не да завира. Сервира се веднага.

Салата карфиол

Свареният в сол вода и малко прясно мляко/ за да остане бял /, накъсания на рози4ки карфиол се нарежда в голяма 4иния и се залива със сос от: 2-3 скилидки с4укан 4есън, 4ерен пипер, майоран, 2-3 с.л. кисело мляко, сол и лимонов сок. Става и с броколи.

Бяла лютеница

250гр. извара или краве сирене
100гр. масло или маргарин
магданоз
копър
5-6 чушки,
черен пипер
сол ако е с извара и без сол, ако е със сирене.

Всичко заедно се минава през пасатора докато стане като пастет.
САЛАТА "ВЕГАС"

Смесват се нарязана марулка, слънчогледови семки, зелен лук и лимон нарязан на малки резенчета. Дресинга си е класиката за маруля: олио, сол и лим. сок.
Слънчогледовите семки и резенчетата лимон дават страхотен аромат на салатата.

Валенсианска салата

Много малко зелена салата ,върху нея се слагат няколко резенчета авокадо, върху авокадото се подреждат няколко резенчета пушена сьомга; това се натрупва като конус, а в средата се поставя парче филе с половин лъжичка черен хайвер (може и имитация).
Заливката е зехтин и балсамов оцет.

Калугерска салата

• 5-7 бр. (450 г) чушки
• 1 ч.ч. (300 г) готово кьопоолу
• 1/2 или 1 бр. (100 г) краставица
• 3 с.л. (30 мл) растителна мазнина (зехтин)
• копър
• оцет
• сол

Чушките се изпичат, обелват се, почистват се от семето, посоляват се леко отвътре и се поливат с оцет и зехтин. Краставицата се обелва и се нарязва на малки кубчета, които се размесват със ситно нарязан копър и малко сол. С тази смес се пълнят чушките. Готовото кьопоолу се поставя в средата на чинията за поднасяне, а наоколо се нареждат напълнените чушки. Салатата се украсява се кръгчета от червени домати, полива се с оцет и зехтин и се поднася.

Салата от пасирани пържени тиквички

Пържени тиквички(добре изцедени от мазнината),пасирани
цедено кисело мляко
чесън
сол
Всичко се смесва и се разбърква добре.Сервира се студена.
Салата от картофи, червено цвекло и моркови

Продукти:
1 малка до средна глава червено цвекло
1/2 кг картофи
4-5 средни моркова
1 глава червен лук
магданоз

Приготовление:
Цвеклото, картофите и морковите се измиват и обелват. Цвеклото се нарязва или на кубчета, или на продълговати резенчета (примерно 1х2 см), за да се свари по-бързо. Слага се в съд с малко вода и малко сол да ври. Картофите се нарязват на средни парчета, морковите на кръгчета. Когато цвеклото леко почне да увира, се добавят морковите и картофите. От време на време се разбърква, за да се смени мястото на зеленчуците (водата е малко и горните се готвят на пара), и да могат картофите да се оцветят в червено.
Когато е готово, се сваля от огъня, ако има нужда се отцежда останалата вода. Добавят се нарязаният лук и магданоз.
Подправя се с лимонов сок и сметана по желание.

Есенна салата

Прави се от:
Карфиол,
Броколи,
Червено цвекло,
/може и малко зелен фасул/
лук /най-вкусно е с червен/
царевица
моркови
олио
оцет

Сос:
чесън
кисело мляко
сол
черен пипер

Зеленчуците се бланшират предварително - почти сваряват.
Цвеклото е важно да е сварено добре.
Царевицата е от консерва.Всичко се смесва.

Става невероятно красива цветна салата: червено - цвеклото, зелено - броколите и фасула, бяло - карфиола, жълто - царевицата

Отгоре се залива със соса от едно кисело мляко, в който са добавени чесън, сол, черен пипер.

Салата от червено цвекло със сельодка

Списък на необходимите продукти: 400 гр. сельодка, 700 гр. червено цвекло, 500 гр. моркови, 2 глави лук,зехтин,черен пипер,лимонов сок

Начин на приготвяне:

Цвеклото се измива и поставя да се вари. След около 30 мин, се изважда и когато изстине се обелва и настъргва на едро ренде.Сельодката, се почиства от кожата и се нарязва на много тънки ивички. ( всъщност сельодка е херинга маринована по специален начин, характерен за руската кухня. За рецептата може да се използва всякакъв вид маринована херинга, дори и пушената става.)
Лукът се нарязва на тънки ивички.
В дълбока салатиера /аз ползвам йена глас и става много красиво/, се подреждат ред цвекло, моркови, лук,сельодка.Операцията
продължава по същия начин докато се напълби салтиерата.

Италианска картофена салата

Имате нужда от: 1 кг сварени и нарязани на кубчета картофи, една глава лук на шайби и 200 гр обезкостени маслини.

За дресинга:

2 с. л. Ситно нарязан чесън
5,6 с. л. зехтин
1 с. л. лим. сок
1 ч. л. босилек
чер пипер, сол и магданоз

Всички продукти за дресинга се смесват с чашка и се разбиват енергично.

Картофите, лука и маслините се смесват в купа и се поливат с дресинга.

Салата "Бомбе"

В една обла купа се настръгват последователно сварени картофи и сварен морков, кисели краставички и ябълки,
Реда и количеството са по желание.От време на време леко се притиска,за да слегне.Oбръща се в тортена чиния и се залива със сос от сметана,разредена с малко вода,и подправен с магданоз.Украсата е по желание - парченца морков и краставички, оформени като цвете.

Пролетна салата

450 гр. Макарони
1 връзка пресен лук
3-4 моркова
2-3 кисели краставички
1 с.л олио
сокът от 1 лимон
сол
магданоз

Макароните се сваряват,краставичките и сварените моркови се нарязват на малки кубчета,лукът на ситно.Продуктите се разбъркват,подправят се с олиото и лимоновият сок и преди сервиране се поръсват със ситно нарязан магданоз.
Салата “Букет”

2 листа от къдрава салата
2-4 листа от лапад
2-4 листа от спанак
1 стрък зелен лук
50 гр. броколи
1 с.л зехтин
1 малка краставица
сол
лимонов сок

Всичките листа се нарязват на ленти,лукът на ситно.краставицата на кубчета,а броколите се задушвата и се нарязват на малки парчета.Продуктите се овкусяват сис сол,зехтин и лимонов сок и се рабъркват добре.

Салата”Любимка”

2 домата
1 краставица
15 маслини
100 гр. кашкавал
100 гр. сирене
зехтин
сол

Зеленчуците се нарязват,добавят се маслините.Овкусяват се със сол и зехтин.Прибавят се настърганите кашкавал и сирене.Салатата се поднася с прясно изцеден лимонов сок.

Салата от гъби

800 гр. пресни гъби
3-4 скилидки чесън
½ връзка копър
4 с.л.олио
4 с.л лимонов сок
черен пипер
сол

Почистените и измити гъби се варят около час в подсолена вода.Отцеждат се и се нарязват на тънки ивички.Заливат се със смес от олио,лимонов сок,счукан чесън,сол и черен пипер и се оставят да престоят за 20 мин. На хладно.При сервиране се поръсват със ситно нарязан копър.

Здравословна салата

1 средно голяма глава червено цвекло
1 връзка зелен лук
10-15 маслини
1 лимон
зехтин и сол

Цвеклото се облева и се настъргва на средно ренде.Прибавят се ситно нарязаните лук и маслини,Подправя се със сол,лимон и зехтин.Консумира се охладена.

Лятна салата

Продукти:
патладжан, чушки(зелени и червени), тиквички, гъби, зехтин, балсамик оцет,сол
Прави се марината от зехтин и балсамик оцет. Зеленчуците се топват в нея и се пекат на скара, барбекю, във фурната, кой където може .
После се заливат със същия дресинг


Салата от печени чушки със сирене

Изпичате няколко чушки,обелвате ги и им махате дръжката и семките.
Забърквате смачкано сирене със счукан чесън + зехтин, да се обърка хубаво/може да се прибави и съвсем малко майонеза,задължително готова,не домашна!/.Може и магданоз на ситно,който обича.
С тази смес пълните чушките и ги нареждате в чинията, като слънце.В средата едно кръгче доматче за красота и едно магданозче.
Яйца на очи по пирдопски

8 яйца
600 гр. пресни гъби
120 гр. краве масло
1 с.л оцет
червен пипер
10-12 зърна черен пипер,сол

Почистените и измити гъби нарязваме на ивички и задушаваме на слаб огън в част от маслото и малко вода.След като омекнат ги посоляваме и разпределяме в 4 чинии,поръсваме със смлян черен пипер и правим в средата кладенчета.Отделно кипваме вода с оцета и солта и счупваме в нея едно по едно яйцата-варим ги до забулване на жълтъците.Изваждаме ги с решетъчна лъжица и ги слагаме в кладенчетата.Отгоре заливаме с останалото сгорещено масло,оцветено с червен пипер.

Яйца върху лук

6 яйца
3 глави лук
1 к.ч.олио
сол,червен пипер

Нарязваме лука на ситно и го слагаме в дълбок тиган,прибавяме олиото и 1 к.ч.вода,посоляваме,разбъркваме,захлупваме и задушаваме десетина минути,като често разбъркваме.След това чукваме върху лука яйцата и соатвяме да се пържат 3-4 мин.на тих огън,без да бъркаме.От време на време разклащаме тигана,за да се разнесе мазнината навсякъде и да се изпържат белтъците.Накрая поръсваме с червен пипер и отстраняваме от огъня.

Пресен лук с яйца

Измиваме и нарязваме 2-3 връзки пресен лук.Посоляваме го.Задушаваме го в 3-4 с.л олио и малко вода около 10 мин.Разбъркваме от време на време.Заливаме разбитите с 1-2 щипки сол 3-4 яйца и продължаваме да бъркаме.Бъркаме още 3-4 мин.и е готово.
Бързи пилешки жулиени

Ето и от мен нещо свежо:
1) нарязваш место (ок.200гр.) на лентички и го запържваш
2) прибавяш предварително нарязани на лентички 2 зелени чушки
3) прибавяш и глава червен лук (на тънки окръжности или лунички)
4) подправяш с черен пипер и сол
5)чакаш да се задуши (на вкус)

Пилешко филе в соев сос

ПОРЦИИ: 1

ПРОДУКТИ:
80 г. пил.месо от бутче (обезкостено)
35 г. гъби (мариновани или пресни)
12 г. соев сос (тъмен)
20 г. олио
80 г. вода

ПРИГОТВЯНЕ:
Пилешкото месо се овалва в брашно и добре се отупва , запържва се в тигана до златисто, след което се добавят гъбите и водата, разбърква се добре и се добавя соевия сос. Ястието се задушава до леко сгъстяване. Сервира се със спаначено пюре или със задушени броколи и моркови.


Пилешко филе с домати

500гр филе се нарежда в тефлонов тиган или тави4ка.
Посолява се, слага се малко черен пипер, захар, щипка канела.
Нареждат се пресни нарязани гъби- 100гр.
След това домати 500гр пак нарязани, малко накълцан 4есън, кашкавал, сол по желание.

Пе4е се в загрята фурна на 200-250 градуса за 15мин.
Става нещо като пица, без мазнина.
Рецептата е на една диетоложка, забравих й името, беше на гости при Звездев. Пробвала съм я, става супер и бързо



Пилешко филе”Джоб”

Нарязвам филето на съвсем тънки пържоли,поръсвам ги с Вегета(или някаква смес от подправки по собствен избор) и ги оставям да поседят половин час така.
Вземам една пържола и върху нея слагам най-напред бекон или тънка ивица от някакво пушено месо за аромат,след това няколко дълги и тънки ивици кисели краставички, евентуално гъби,след това още веднъж бекон и отгоре покривам с друга пилешка пържола,така че да се получи нещо като сандвич.
"Зашивам" от всички страни с клечки за зъби,и слагам да се пържи на средна температура.Обръщам от другата страна,чак след като се зачерви.През това време нарязвам на много ситно малко червена чушка и слагам и нея да се пържи при пилешкото.
Пълнени домати

3 патладжана
8 домата
3 супени лъжици зехтин
2 глави лук
няколко скилидки чесън
4 яйца
магданоз,черен пипер,сол

Патладжаните се изпичат във фурната,след което се намачкват или се скълцват на ситно.
На доматите се отрязват капачетата и се издълбават с малка лъжичка.В сгорещеният зехтин се изпържват ситно нарязаният лук,нарязаната вътрешност на доматите,чесъна и патладжаните.Посолява се и се подправя с черния пипер и магданоза.Когато се охлади се добавят и разбитите яйца.С тази смес се пълнят доматите,поръсват се със зехтин и се изпичат в предварително загрята фурна.

Сърми от спанак

500 гр.спанак
4-5 настъргани моркова
100 гр.целина
1 връзка пресен лук или една глава стар
200 гр.ориз
джоджен
сол,черен пипер,олио

Избират се по-едри листа от спанака и се бланшират в гореща подсолена вода.
Лука се нарязва на ситно и се задушава заедно с морковите и целината.Когато поомекнат се добавя ориза,залива се с гореща вода и се задушава,дкоато ориза набъбне.Посолява се,добавят се ситно нарязаният джоджен и черният пипер и се сваля от огъня.
От спаначените листа се завиват сърми със сместа и се нареждат плътно в плитка тенджера.Покриват се се с чиния.Заливат се с малко гореща вода, и се варят,докато останат на мазнина.Поднасят се студени.

Постен зеленчуков деликатес

4 патладжана
1 кг. чушки
1 купичка доматен сос
магданоз,олио,сол

Патладжаните се нарязват на колелца,посоляват се и се оставят да се отцедят за около 1 час.След това се изпържват в олиото и се поставят на домакинска хартия да попие излишната мазнина.
Чушките се изпичат,обелват се и се нарязват на парчета.
В тавичка се нареждат патладжаните,върху тях чушките.Доматеният сос се посолява и с него се заливат зеленчуците и се поръсват със ситно нарязан магданоз.
Ястието се запича във фурната и се поднася топло със сирене или кашкавал.

Зеленчуци с чеснов сос

1/2 кофичка кисело мляко
3 средно големи моркова
2-3 домата
2-3 патладжана
3-4 скилидки чесън
половин връзка магданоз
100 гр.сметана
олио,хрян,сол

Морковите се сваряват в подсолена вода.Напрязаните на колелца патладжани се изпържват,след което се намачкват хубаво или се смилат.Смесват се с настръганите сварени моркови.Добавят се нарязаните на ситно домати и всичко се разбърква.
В отделен съд се разбиват добре сметаната,млякото,чесъна,хряна и солта.С този сос се заливат зеленчуците и се поръсват със ситно нарязан магданоз.
Патладжани с плънка от гъби и ориз

2-3 патладжана, които са издълбани и отцедени от горчивия сок
1 бурканче гъбки /може и пресни, но аз не намерих/
ориз /при мен около 1 купичка, но всеки да си сложи според тавата и големината на патладжаните/
копър
черен пипер
1-2 главички лук
червен пипер
сол
чубрица

Запържих лука, прибавих след това и издълбаното от патладжаните, което нарязах. После гъбите и ориза. Позапържих, прибавих топла вода около 1 чаша. Оставих го да си къкри на котлона /малко да омекне оризът!/, прибавих подправките. С тази смес напълних патладжаните, а остатъкът го разпределих в тавичката. Долях малко топла вода и го сложих във фурната. Оризът обикновенно го пека около 20 мин., но сега заради патладжаните оставих яденето за 30 мин.
Беше много вкусно, донякъде ми напомяше на вкус на дроб-сърма...

Схторац

Необходими продукти за 1 порция: 1 средно голям патладжан
За плънката: 60 г цедено кисело мляко,4 сварени жълтъка, копър, зелен чесън/може и стар /, бял пипер.
Начин на приготовление:
Патладжанът се нарязва на филийки по дължина. Осолява се и се оставя 15 мин, за да изтече горчивият му сок. След това филийките се измиват и се подсушават със салфетка. Пържи се в загрята мазнина до златистокафяв цвят. Отцежда се и се оставя да изстине. Плънката се приготвя по следния начин. Сиренето се настъргва на ситно и се разбърква с цеденото кисело мляко, подправя се с белия пипер, копъра и дивия чесън. От готовата плънка се слага по 1 ч.л. на всяка филийка и се завива на руло.
Декорира се с маслини и с маруля.

Патладжани по пармски

Патладжаните се нарязват на ленти и се пържат или пекат ( по желание ).
Ако ги пържите не е лоШо да се оставят върху хартия за да се изцеди от мазнината,4е доста поемат.
Приготвя се доматен сос като този за спагети: запържва се скилидка 4есън с малко зехтин,добавя се доматен сос и босилек и се оставя да къкри,докато поизври водата.
После в тави4ка се реди ред патладжани, залива се с доматен сос и се ръси обилно с настърган пармезан или кашкавал, пак ред патладжани, доматен сос и пармезан- кашкавал - и така докато не свършат продуктите
Хапва се полуистинала или направо студена тази манджи4ка - голяма вкусотия

Медальони

Нарязват се патладжаните на колелца, дебели около 1 см, посоляватсе, отцеждат се от горчивия сок.Подреждат се в намазана тава и се запичат в предварително загрята фурна по 5мин. от всяка страна (обръщат се).
После има два варианта.
1. В оригиналния върху всяко кръгче патладжан слагаш резен сирене и после лъжичка доматен сос (класически, с чесън, риган, босилек...) и отново запичаш.
2. Моята модификация - върху всяко кръгче патладжан слагаш кръгче суров домат (може да е белен), и отгоре настъргано/натрошено сиренце, върху него съвсем малка бучица масло, черен пипер, магданоз и отново връщаш за кратко във фурната.
Тези медальони, както всички постни манджи, са много вкусни и студени, а са и много симпатични

Ориз с гъбен сос.

Слагам да се сварят гъбите(250-500гр. каквито имате, но за предпочитане е сърнела, манатарка, печурка ).Предварително се измиват с брашно.
На тиган, приготвям ориза. Задушавам го с 5 супени лъжици зехтин, лук, чесън, риган, щипка сол, ½ л. вода, според вкуса може да се сложи бял пипер.
Внимавам да не се превари или слепне. Около 40 мин. и е готов(ако използвате газова печка).
Сварените гъби се пасират, и с така получения сос се заливат оризовите топки. Сервира се леко охладено, с четвърт парче лимон, стръкче магданоз.

Картофи "Дафиноа"

Продукти за 2 порции:
4 по-едри млади картофи;
2 или повече малки главички лук;
морска сол;
прясно смлян черен пипер;
малко пълномаслена сметана;

1. Остържете /не белете/ картофите и ги нарежете на тънки филийки.
2. Нарежете на едро лука, като определите неговото количество според личните ви предпочитания.
3. Налейте в съд с дебело дъно около един пръст вода и прибавете лука и картофите.
4. Посолете и поръсете с черен пипер,
5. Варете на умерен огън в продължение на около 6-8 минути. Картофите трябва да са почти готови, водата - почти извряла.
6. Изсипете съдържанието на съда, включително и малкото останала вода, която е изключително ценна, в намаслен топлоустойчив керамичен или стъклен съд.
7. Подредете хоризонтално картофените филийки и намажете с пълномаслена сметана.
8. Запечете в предварително загрятата до 220С фурна в продължение на 30 мин, докато картофите придобият апетитна кафява коричка.

Това е едно отлично и много апетитно основно ястие от нишестен вид, което може да се поднесе със зеленчукова салата или просто с горчица.

Забележка: Ястието може да се приготви и със стари картофи, който трябва да се обелят възможно най-тънко.

Пълнена пъстърва с гарнитура от пачи крак

Продукти:
½ ч.чаша ситно нарязана обелена краставица
½ ч.чаша настъргани моркови
2 с.л.ситно нарязан лук
½ ч.л.бял пипер
2 с.л масло
2 с.л накълцан магданоз
4 малки пъстърви-около 250 гр.всяка
1 буркан маринован пачи крак
1 с.л зехтин
1 с.л балсамов оцет
сол,черен пипер
1 връзка ситно нарязан копър
4 скилидки счукан чесън

Начин на приготвяне:
В малка тенджерка с разтопено масло се задушават краставицата,морковите,лука и пипера около 6 мин.при непрекъснато разбъркване.Когато омескнат се прибавя магданоза.
Рибите се поставят в леко намаслена тавичка.Всяка от тях се пълни с ¼ от горната смес.Пекат се около 20 мин.
Готовите пъстърви се поднасят с гарнитура от мариновани гъби пачи крак,добре изцедени и смесени със зехтина,балсамовия оцет,солта,черния пипер,копъра и чесъна.

Риба на скара с лимон и джинджифил

Продукти:
4 бр. Филета от сьомга или някаква бяла риба/всяко около 170 гр./,нарязани на парчета с дебелина 2,5 см.
1 с.л обелен и настърган корен от джинджифил
2 с.л прясно изцеден лимонов сок
25 мл.соев сос
2 счукани скилидки чесън
1 ч.чаша олио
1 ч.л.счукана суха червена чушка
1 лимон на резени

Рибата се подрежда в плитка тавичка.
В купа се смесват всички останали продукти без лимона.С тази марината се залива рибата,като трябва добра да се намаже и от двете страни.Покрива се и се оставя за 1 час в хладилника.
След това рибата се опича на грил или скара/под които има поставена тавичка/ за 8-10 мин,като през това време често се полива с маринатата.
Готовата риба се поднася с лимоновите резени

Телешко месо по гръцки

1,5 кг.телешко месо
5-6 глави стар лук
чесън-на вкус
2 домата
1 ч.чаша червено вино
черен пипер
3 к.лъжички канела
1 карамфилче
вода

Телешкото се изчиства от жилите,нарязава се на парчета и се накисва за една нощ в някаква марината/но без оцет и други киселини,защото стягат много месото!/.Непосредствено преди готвенето се изважда от нея,измива се и се запържва с силно сгорещено олио.Когато се зачерви хубаво от всички страни се добавя едро нарязаният лук и чесъна на скилидки.След малко се налива виното,оставя се да заври и се добавят останалите продукти-доматите,нстъргани на ренде и подправките.Разбърква се хубаво и ври десетина минути на силен огън,след което се намалява и се оставя на слаб огън до пълна готовност на месото.

Салата с крема сирене

2 пакетчета крема сирене-около 250 гр.
2-3 печени чушки,нарязани на ситно
2 червени домата
2 с.л доматено пюре
2-3 с.л зехтин
листа от зелена салата
2-3 скилидки чесън
черен пипер

Чесъна,зехтина,кремата сирене,черния пипер и дом.пюре се объркват хубаво в купа.
За една порция:В салатна чиния се слага 1 листо от зелена салата,върху него шайбите от 1 домат,върху доматите се поставя от сирнената смес,оформена като топчета.Отгоре се слага по едно листенце пресен босилек/по желание/или ситно нарязан магданоз.
Пълнени домати

Средни или малки доматчета се издълбават.
Пълнят се със смес от:
-нарязан на малки кубчета кашкавал mozzarella
-нарязан босилек (пресен)
-по желание малко маслини, също нарязани много дребно
- сол, черен пипер и зехтин на вкус (може и малко оцет, но balsamic vinegar)
Поднася се като студено предястие и поне при мен обикновено мн. се харесва

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ-2 вариант

6-8 средно големи домата

За пълнежа:

2 пак. крема сирене
200 гр. сирене - намачкано с вилицата
1 малка глава ситно нарязн кромид лук или 5-6 скилидки счукани чесън
черен пипер + малко лют червен
пресен магданоз или копър - ситно нарязани
шипка пресен риган

Доматите се измиват. Отрязва се капаче откъм дрьжката и се издълбава вътрешността, която ситно нарязана се прибавя към пълнежа. Всички продукти за него се объркват добре с лъжица до получаване на хомогенна смес - трябва да е мек. Доматите се напълват с получената смес и се украсяват със стръкче пресен магданоз или розмарин. Поставят се в хладилника поне за час, докато се сервират.
Забравих: като се сервират може да се сложат на подложка от листо от маруля или китайско зеле.
Бъркането на съставките - само с вилица и лъжица, с пасатор - в никакъв случай.

домати "ШмерКЕЗЕ (Schmerkaese)"


Продукти:
неголеми домати и пълнеж по желание

изпробвани варианти за пълнеж:
сирене; крема сирене с подправки; катък с чеснов прах;

Реже се капаче на доматите, издълбават се с помощта на нож и лъжичка, отцеждат се за 10-на минути надупени и се пълнят с някоя от горните (или по желание ) смеси. Отгоре също по желание се украсяват: или с капачето на домата; или със ситно нарязан магданоз, или с някоя друга идея
Салата”Колсло”

Необходими продукти (4 порции)
* 1/2 зелка (0.75 кг) настъргана на дребно
* 2 средни моркова, настъргани на дребно
* 1 стрък зелен лук, накълцан на дребни ивици
* 5 с.л. ябълков оцет
* 1/2 ч.ч. бита сметана (цедено кисело мляко)
* сол, бял пипер на вкус
Приготовление:
1. Поставете зелето, морковите и лука в голяма купа. Покрийте и оставете в хладилника докато се охлади.
2. Смесете оцета, солта и пипера в малка купа. Залейте салатата и омесете добре.
3. Прибавете сметаната и отново разбъркайте.
4. Покрийте и оставете в хладилника за около 30 минути.
Готовата салата се сервира оформена като топки с размер приблизително колкото топки за тенис.

Корсиканска доматена салата

за 4 порции

6 месести домата
2 средни гл. лук, нарязани на ситно
4 ск. чесън, нарязани на тънки филийки
3с.л. каперси (аз нямах)
3с.л. нарязан магданоз
4с.л. зехтин
сол, черен пипер на вкус
6 резенчета козе сирене

Доматите се нарязват на кръгчета и се подреждат в плато. Посоляват се леко.
Смесват се лукът, чесънът, каперсите, магданозът, зехтинът . Сместа се разпределя върху доматите. Поръсва се с черен пипер. Сервира се с резенчета козе сирене или фокача
Пълнени чушки с царевица

10-12 сушени чушки (или замразени)
1 голяма глава лук
200-250 г царевица
30-40 г маргарин
50 г целина
3 домата
2 скилидки чесън
2 щипки мащерка
1/2 ч. л. червен пипер
1 стрък копър
сол на вкус

1. Чушките се заливат с вода и се оставят да набъбнат. Целината се измива, обелва се и се настъргва, лукът се нарязва наситно и се задушават заедно на тих огън под капак
2. Към задушените лук и целина се прибавят царевицата и нарязаните наситно чесън и домати. Разбърква се, изчаква се да кипне и се овкусява с мащерка, сол и копър
3. Малко преди плънката да се свали от огъня (трябва да остане на мазнина), се поръсва и червеният пипер
4. Чушките се пълнят с готовата плънка. Нареждат се в тавичка, заливат се с малко вода и се запичат за около 30 минути в умерена фурна.

Лятно изкушение

Продукти:
2 патладжана
4-5 домата
4 печени червени чушки
1 морков
пресен лук,дафинов лист,чубрица,черен пипер,сол,чесън,магданоз

Нарязват се патладжаните на филии и се осоляват,поръсват се с нарязан магданоз и стрит чесън,заливат се с малко олио.Малко да постоят.
Патладжаните се изпичат на скара.
Доматите се настъргват на ренде,настъргва се и моркова.
В тиган слагаме олио и нарязания лук да се пържи.
Добавяме доматите.
Добавяме и опечените и нарязани чушки.
Слагаме 2 дафинови листа и чубрица.
След 3-4 мин. добавяме и опечените патладжани.

Да се пържи още 3-4 мин. Посоляваме и при сервиране поръсваме с магданоз.

Ветрило от патладжан

Необходими продукти за 4 порции:

2 средно големи патладжана
200гр. сирене
4 домата
1 глава чесън
мащерка
100мл. олио


* Патладжаните се режат напречно на филии, които НЕ СЕ СРЯЗВАТ ДО КРАЯ - около 1см.
* Изкисват се в солена вода за около час
* Изцеждат се от водата и се измиват
* Във всеки разрез се нарежда парче сирене, скилидка чесън и парче домат, като самия патладжан леко се извива.
* Поръсва се с мащерката, а може и без нея.
* Залива се с олиото и 100мл. вода
* Пече се в тавичка с капак или фолио около 1ч. на 200*.
* накрая се настъргва с кашкавал и запича за около 10 мин

Задушени тиквички

Необходими продукти:
4 малки тиквички
1 консерва домати, или 600гр. пресни (но меки)
3 глави лук
1 глава чесън
1 к.ч. олио
магданоз, копър, сол на вкус.

Тиквичките се режат на кръгчета/полу.. и нареждат в тавичка с капак - общо на 3-4 реда. Между всеки от тях се поръсва с нарязания на ситно лук и чесън - разпределен на 3 части и се залива с по една чаша от пасираните домати, или по-гъст доматен сок. Отгоре се посипват нарязаните зелени подправки, затваря се с капак (или друга тава) и се пече около час и половина на 200*. Когато се отвори, ако е останало сравнително рядко (това зависи от доматите или сока), се запича още малко.

ПИКАНТНИ КАРТОФИ (бейби)

Тази рецепта е за пресни картофи, но става не само с тях - а с картофи по всяко време

ПРОДУКТИ:
1,5 кг. пресни картофи - ДРЕБНИ
1 к.ч. бира
1 к.ч. вино/или твърд алкохол
1 к.ч. вода
1/3 пак.масло
1/2к.ч. олио
2 лъж. горчица
3л. соев сос
4-5 сч.скилидки чесън
щипка пресен нарязан розмарин
щипка черен пипер
щипка червен лют
самардала и копър

Дребните картофи се чистят лесно, като се разделят на 2 и всяка част се сложи в тенджера, 2-3 лъжици сол, малка шепа вода, затваря се с капака и яко разтръскване на тенджерата за около 1 минута.
Следва само миене - всичко е изпадало от тях.
Измитите картофи и всички други съставки - разбъркани се поставят в тава, захлупват се отгоре с друга - по-голяма, да покрие долната тава и се пече за около час във фурната. Ако е със стари картофи, те се белят и режат на доста големи кубчета
При сервиране се поръсват с пресен магданоз по желание

Пълнени постни чушки с тиквички и патладжан

Аз правя постните чушки със задушени лук, настъргани моркови, тиквички ,патладжан.
Като се задушат слагам настъргани домати и оставям малко да се поизпари, след което добавям ориз и сипвам вода в съотношение 1:1.
Когато оризът попие водата слагам подправките и пълня чушките.Отвора на всяка чушка се топва в брашно.
Нареждам в тенджера на дъното на която има настъргани домати, слагам си още малко олио,добавям вода /на 1 чаша ориз,сложен в плънката- 3 чаши вода/ и варя на умерен огън.


Пълнени камби с ориз

Продукти:
6 средни камби

За плънката:
1 ½ ч.ч ориз
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
3-4 стръка магданоз
1 стрък целина
2-3 с. л. зехтин
2 кубчета бульон

Начин на приготвяне:

1. Ориза се сварява в посолена вода за около 8-10 минути.
2. Лукът и чесънът се нарязват на дребно и се запържват в предварително загрятата мазнина.
3. Целината и магданозът се наситняват и се изсипват при запържения лук. Разбъркват се. Пържат се 1-2 минути, на умерен огън. Стрива се едно кубче бульон и се налива 1 черпак от водата, в която се вари пастата. След това се изспива прецеденият ориз. Запържва се за кратко.
4. Камбите се почистват от семето, като капечетата им се запазват.
5. Камбите се напълват с готовата плънка. Нареждат се в подходяща тава.. Налива се вода, която да стига до 1/3 на камбите. В нея се стрива още едно кубче бульон. Камбите се затварят с капачетата си.
6. Пекат се в предварително загрята на 180С фурна, около 45 минути. 10 минути преди камбите да са готови, капачетата се отстраняват, за да се запече и плънката. Щом са готови се сервират, като капчетата им се поставят отгоре.
Родопско вдъхновение

4 пилешки пържоли (от бутчета)
1 глава лук
2 скилидки чесън
250 г пресни гъби - нарязани
4 домата (1/2 буркан стерилизирани домати)
5 с. л. олио
1 ч. л. чубрица
1 в. ч. бяло вино
1 лимон
сол на вкус

1. Пържолите се начукват с дървено чукче, намазват се с олио и лимонов сок, посоляват се.
2. Доматите се обелват и се нарязват наситно заедно с лука. Лукът се запържва за минута в тиган със сгорещено олио.
3. Прибавят се нарязаните гъби и се пържи 2 минути на силен огън. Налива се бялото вино и след като се изпари, се добавят доматите, чубрицата, счуканият чесън. Вари се на тих огън 10 минути под капак.
4. Пилешките пържоли се пекат на скара по около 10 минути от всяка страна. Готовите пържоли се поставят в съда със соса и всичко се вари 1 минута. По желание се поръсва с нарязан магданоз.

Пилешко филе със зеленчуци

за 4 порции
900-1000 гр пил. филе
2 големи глави лук
250-300 гр гъби
2 пакета /от по 400 г./ замразени зеленчуци

Месото може да оставите като пържолки или да нарежете на хапки ( въпрос на избор) се маринова в малко соев сос, бяло вино, пр. мляко и подправки за 1 - 2 часа.
Изцежда се месото и се задушава в мазнина за около 10 - 15 мин, прибавят се гъбите, като се поизпари водата им и лука, нарязан на филийки. Като поомекне лука се прибавят замр. зеленчуци. Задушавайте до готовност. Подправки по твой вкус.

ПИЛЕШКО РУЛО С ГЪБИ

Продукти:
6 бр. пилешки бутчета
300гр. гъби
сол, ч. пипер, фолио

* Внимателно обезкостете бутчетата, разгънете получената пържола, леко качукайте, осолете и подправете с пипера
* Нарежете гъбите на малки кубчета. Разпределете върху пържолите
* Завийте пържолата с гъбите на руло и всяко руло - във фолио.
* Сложете в предварително загрята фурна на 180* и печете 30-40 минути.
* Готовите рула развийте от фолиото и сервирайте.
Плънката може да направите по избор: гъби, гъби със зеленчуци, гъби, кайма и зеленчуци, зеленчуци - както пресни, така и мариновани.Изобщо - варианти на тема плънка - много. Подправки - също може в повечко, защото тук е само с черен пипер.

ПИЛЕ В ЧЕСНОВ ДОМАТЕН СОС

Нищо особено, вкуса е в соса.

1 пиле /около 1.2-1.5кг/ - нарязано на порции
1 консерва домати /или 1.6л. доматен сок/
2 глави лук
1 глава чесън
3 дафинови листа
на върха на ножа канела
пак толкова мащерка
1 к.ч. олио
100мл. вода (ако е с консерва домат, ако е дом.сок - не се слага)
100мл. вино

* Пилето, нарязано на порции се потапя във вряла вода за 5 мин.
* Вади се и се нарежда в тенджерата за готвене.
* Консервата домати се пасира, заедно с изчистените лук и чесън.
* Прибавят се водата, виното и всички подправки без дафиновия лист;
* Като заври се намаля котлона на най-слаба степен /около 120-150*/ и ври около час - докато омекне месото.
* Добавят се даф.листа и ври още 15 мин.







ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #81 четвъртък, 07 септември 2006, 14:25 »

--------------------------------------------------------------------------------

Риба:

Шаран по йовковски

1 шаран
1 домат
1 глава кромид лук
3 шайби лимон
2 скилидки чесън
5–6 с. л. кетчуп
1/4 връзка магданоз
масло за намазване
сол на вкус
1. Доматът се нарязва на тънки шайби и се подрежда върху лист метално фолио.
2. Върху него се поставя изчистеният шаран (без главата), пълни се с нарязания на шайби лук, лимона и чесъна и се поръсва накълцаният магданоз. Горната част на шарана се намазва с кетчупа и маслото и се затваря.
3. Завива се във фолиото и се притиска добре, за да не излиза въздух. Пече се на скара не повече от 15 минути, без да се обръща.

Риба плакия по кайлъшки

2 скумрии
2 глави лук
3-4 с. л. олио
2 скилидки чесън
1-2 домата
1 ч. л. доматено пюре
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. черен пипер
магданоз за поръсване

1. Скумрията се запича за около 10 минути в силно загрята фурна
2. Лукът се нарязва наситно и се задушава в олиото под капак. След като поомекне, се добавят доматеното пюре и настърганите домати. Налива се около 1 к. ч. вода, разбърква се.
3. Когато водата кипне, се прибавя нарязаният наситно чесън. Отново се разбърква, овкусява се с чубрица, черен пипер и сол и се изчаква водата да се поизпари.
4. Сместа се сипва върху запечената риба и ястието се пече около 10 минути в силно загрята фурна. При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Пълнени пъстърви по китайски

4 малки пъстръви
2 моркова
олио за пържене

Марината:
Сок от ½ лимон
2 с.л соев сос
2-3 щипки джинджифил на прах
1-2 с.л олио
2-3 щипки сол

Плънка:
1 тиквичка
1 глава лук
2 моркова
1 домат
1. Пъстървата се почиства, като се махат гръбната и коремните перки. С остър нож се прави прорез от горната част на гръбната кост, а след това и от долната. С пръсти внимателно се изважда костта, без да се допусне филетата да се разделят.
2. Mаринатата се приготвя, като сосът от лимона се изцежда и се разбърква със соевия сос, олиото, солта, джинджифила . Рибните филета се нареждат в подходящ съд и се поливат с маринатата. Оставят се да престоят 30 минути.
4. Плънката се приготвя, като в тиган се загрява олиото и на силен огън се пържат нарязаните наситно лук и тиквичка. Разбърква се периодично. След 1-2 минути се добавя нарязаният наситно домат. Пържи се 3 минути и се подправя със соев сос. Пържи се още 1-2 минути.
5. В получилата се при обезкостяването гръбначна кухина се поставя парче морков и рибите се завързват с конец, така че да не изпаднат морковите. Овалват се в брашно и се пържат в маслена баня в китайски тиган 8-10 минути. След това конецът се отстранява и във всяка пъстърва се поставя част от плънката.Запичат се в предварително загрята фурна.

Скумрия с ароматни треви и лимон, запечена във фолио

Продукти:
- по една риба на порция
- краве масло
- 1 лимон
- магданоз, босилек, копър - по една връзка
- 2 супени лъжици каперси
- сол и черен пипер - на вкус
Приготвяне:
Всяка рибка се разцепва по дължина без да се срязва докрай на две.
Измива се със студена вода и разрезът се подсушава.
Кравето масло се размачква с част от накълцаните на ситно ароматни треви и със сока от лимона.
Всяка рибка се намазва със сместа отвън и отвътре.
В разреза се поставят каперси( могат да се заменят с дафинов лист) и тънки кръгчета лимон.
Всяка рибка се загъва плътно в двойно фолио.
Пече се във фурна загрята до 200 градуса по Целзий за 30-40 минути.
Поднася се гореща, украсена с резенчета лимон и стръкчета ароматни треви.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #82 четвъртък, 07 септември 2006, 14:26 »

--------------------------------------------------------------------------------

Телешко:

Стефато/Бон Апети/

1 кг телешки шол
3 глави лук
1 ч. ч. доматен сок
1 ч. л. сол
1/2 пакетче масло

за шпиковане:
1 глава чесън
5–6 дафинови листа
10 зърна карамфил
1–2 ч. л. Канела
1. Месото се слага в тенджера с топла вода, докато омекне.
2. Обелените скилидки чесън се овалват в канелата и месото се шпикова, като заедно с чесъна се слагат карамфилът и дафиновите листа.
3. Маслото се разтопява и в него се запържва шпикованото месо от всички страни до зачервяване. Добавят се нарязаният наедро лук, доматеният сок и част от бульона, в който се е варило месото. Оставя се да се задушава час – час и половина на тих огън и ако е нужно, се долива от бульона






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #83 четвъртък, 07 септември 2006, 14:27 »

--------------------------------------------------------------------------------

Кайма:

Пълнени камби с кайма и зеленчуци

10-12 по-едри камби

За плънката:
1 средно голяма тиквичка
150-200 гр.гъби
1 голям морков
1 голяма глава лук
1 силидка чесън
600 гр. кайма
сол
магданоз
съвсем малко джоджен
червен пипер
чубрица
3-4 л.олио или зехтин

Камбите се почистват от семената и се осоляват отвътре.Подреждат се в тавичка.
Лукът и чесъна се нарязват на ситно и се слагат в сгорещената мазнина.Като се позапържат се добавя каймата,предварително разбъркана с малко вода.Слагат се солта,червеният пипер и чубрицата.След това се добавят тиквичките,морковите и гъбите,нарязани на ситно.Позапържват се 5-6 мин.,като се разбъркват често.След като омекнат морковите се сваля от огъня и се добавят магданоза и джоджена.
Със сместа се пълнят камбите и се пекат в предварително загрята фурна


« Последна редакция: четвъртък, 07 септември 2006, 14:34 от ками »



ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #84 четвъртък, 07 септември 2006, 14:28 »

--------------------------------------------------------------------------------

Яйца:

Бъркани яйца”Лучено”

Необходимите продукти за 4 порции са: 8 яйца,2 кисели млека,малко чесън и сол.
Приготвяте в тигана бъркани яйца и преди да изключите котлона заливате с разбитите млека.След което слагате скукан чесън,може и малко черен пипер. След 5 мин. яденето вече е дръпнало аромата на чесъна,а и от топлия котлон температурата на яйцата и млякото вече е еднаква. Може да сервирате и с една хубава салата става бърза и вкусна вечеря






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #85 четвъртък, 07 септември 2006, 14:30 »

--------------------------------------------------------------------------------

Заешко:


Средногорско руло от заек/Бон Апети/
1 заек

за плънката:
50-100 г бекон
150 г печурки
2 моркова
100 г глава целина
100 мл бяло вино
50 мл олио
1 глава кромид лук
1 стрък праз лук
10 главички арпаджик
2 скилидки чесън
2-3 зърна бахар
сол и черен пипер на вкус
масло за намазване

1. Заекът се обезкостява и се оформя така, че да се получи парче месо, подходящо да се навие на руло. Посолява се и се намазва с олио.
2. Плънката се приготвя, като в олиото се задушават около 10 минути ситно нарязаните арпаджик, праз, морковите и целината. Прибавят се беконът (на кубчета) и гъбите (на ивички), и се задушава още 5 минути. Поставят се останалите продукти за плънката, разбърква се добре и задушаването продължава още 5 минути, докато виното се изпари.
3. Готовата плънка се разпределя върху овкусеното месо. Завива се руло, стяга се с конец и повърхността на рулото се намазва с масло..
4. Рулото се прехвърля в намаслена тава и се покрива с готварско фолио. Пече се около 2 часа при температура 240 градуса, като 10 минути преди да се извади от фурната, фолиото се отстранява.

Хлябът, приготвен по рецептата на доктор Емилова е много вкусен. Препоръчвам ви го.А ето едно десертче, съобразено с разделното хранене. Ако ви хареса ,ще напиша още; Бананов мус- 3 чч вода ,250г банани ,0,5ч.грис ,2сл мед [може и повече]Бананът се пасира ,прибавя се меда ,гриса и сместа се вари при непрекъснато бъркане .Охлажда се добре и се разбива с миксер. Сервира се в купички и се украсява с парченца пресни банани .Да ви е сладко.
Спагети със спаначен сос

1 пакет спагети
20 гр.масло

За соса:
200 гр. заквасена сметана
200 гр.замразен спанак/нарязан на ситно/
20-30 гр.брашно/за сгъстяване на соса/
1 глава лук
3 скилидки чесън
босилек
магданоз
сол

Спагетите се сваряват,отцеждат се от водата и се объркват хубаво с маслото.
В тенджерка се задушават нарязаните на ситно лук и чесън.Като омекнат се прибавя замразеният спанак.Посолява се.Налива се половин ч.чаша вода и се вари 3-4 мин.Добавя се брашното,разбъркано с малко вода,вари се при непрекъснато бъркане още 2-3 мин.Слага се сметаната,разбърква се хубаво и се долива 1 ч.ч.вода.Вари се десетина минути,като при необходимост се добавя още вода или брашно/ако е много рядък соса/.2-3 мин.преди да се свали от огъня се добавят магданоза и босилека.

Може да сложите и гъбки,но аз не давам още на малкия,затова не сложих.
Подобни спагети правя с броколи или карфиол,вместо спанак.





ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #90 петък, 15 септември 2006, 18:20 »

--------------------------------------------------------------------------------

Днес готвих ето това:

Пълнени тиквички със сирене

1 кг.тиквички
1 средно голям домат
1 глава лук.,
1 скилидка чесън
200 гр.сирене
100 гр.кашкавал
малко топено сирене
магданоз
босилек
сол

Тиквичките се нарязват на две по дължина и се издълбават.Посоляват се леко.
Ситно нарязаният лук и чесън се задушават,добавя се ситно нарязаната вътрешност на тиквичките.Като поомекнат се слагат доматите,настъргани или също нарязани на ситно и сол.Задушава се до пълна готовност на лука и тиквичките.Като се свали от огъня се добавят магданоза и босилека.С тази смес се пълнят тиквичките,нареждат се в намаслена тавичка и се пекат половин час.След като се зачервят отгоре се изваждат,поръсват се с настърганият кашкавал,върху него се слага по едно парченце топено сирене и се допича до зачервяване на кашкавала.
Рибен кебап в гювече"Бон Апети"

1/2 кг. рибно филе/аз използвам по-често хек/
2 стръка праз лук
2 сурови червени чушки от туршия
1 ч.ч. бяло вино
2 клонки целина
1/2 буркан домати
4 с.л. олио
сол,копър,магданоз
Нарязваме праза и го задушаваме,прибавяме нарязаната целина и червените чушки.След 3-4 мин. прибавяме и виното.Захлупваме съда,докато виното изври и най-накрая прибавяме доматите.Като поври малко сместа я дърпаме от котлона.В гювече нареждаме първо рибата и върху нея задушените зеленчуци.Поръсваме със ситно нарязаните копър и магданоз и посоляваме.Печем около 25-30 мин. в силна фурна/но не предварително загрята,защото ще се пукнат гювечетата/.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #93 петък, 22 септември 2006, 00:44 »

--------------------------------------------------------------------------------

Пиле:
ПИЛЕШКИ КНИЖЕН КЕБАП

Около килограм пилешки гърди се нарязват на ивици и се подправят от вечерта с една от трите подправки по избор- счукан кимион, чубрица или джоджен. На другия ден ги подправяме и с бял пипер и ги поставяме върху намаслено алуминиево фолио, върху което предварително сме поставили няколко резена лук. Върху месото пък поставяме нарязани печурки. Загръщаме много добре фолиото от всички страни, така че отникъде да не може да излиза въздух. Поставяме отделните пакетчета фолио в тава, в която наливаме малко вода.
Печем близо два часа на умерена фурна

Топло мезе с пиле

2бр пилешки гърди
една голяма глава лук
300гр печурки
3- 4 печени чушки
3-4 кисели краставички
250 гр доматен сок
олио
магданоз, чубрица, черен пипер, сол
лимон по желание

Нарязват се на ситно гъбите и се изпържват в олио до готовост, изваждат се в същата мазнина се слага нарязания на полумесеци лук. Когато започне да се зачервява се слагат нарязаните на хапки пилешки гърди и се бърка докато си променят цвета, след това се добавят нарязаните на тънки ивички печени чушки (може и пресни...) и нарязаните на дребни куб4ета кисели краставички. Разбърква се добре изчаква се малко да се омешат миризмите и се добавят гъбите и доматения сок- зависи колко е гъст, ако е по- рядък ще трябва повече време да поизври. Добавят се чубрицата, солта и черния пипер. Когато е готово се сваля от огъня и се поръсва със ситно нарязан магданоз. При сервирането се поставя в края на чинийката 1/4 разрязан по дължината лимон.

ПИЛЕ ПО ЛОВДЖИЙСКИ(Средногорието)

Продукти: 1 пиле около 800 г, растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), гъби печурки 3-4 бр., лук 100 г (2 глави), бяло вино 200 мл (1 чаена чаша), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), наденица 150 г, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер, сол.
Пилето се нарязва на парчета и се задушава в мазнината до зачервяване, след което се изважда. В същата мазнина се задушават ситно нарязаният лук, а след това - гъбите, нарязани на ивички. Прибавят се червеният пипер, 1 чаена чаша топла вода, виното, доматеното пюре, размито в студена вода, и черният пипер. Сосът се посолява на вкус и се вари около 20 минути, след което се прибавя пилето. Когато омекне месото, се прибавя наденицата, нарязана на малки колелца. След няколко минути ястието се сваля от огъня.

Вариант е допълнително с шунка - пилешка, пуешка, свинска - варена, веяна или пушена.
Понякога освен наденицата( македонката, кренвиршите) се добавя и пастърма на лентички или шпеков салам - на ивички.
Могат да се сложат в соса и дафинов лист и бахар на зърна и цели ситни-дребни лукчета, че и чесънчета, ама да не са повече от пилешкото.

ПИКАНТНО ПИЛЕ

Необходими съдове:
Глинен гювеч

Необходими продукти:
1.5 кг. пиле на порции, бутчета или крила
2ч.ч. доматено пюре и домат-консерва
2-3 кис.краставички
1-2 чушки-пресни, мариновани, печени-всякакви може
2 глави лук
1 малка тиквичка
200мл.вино
2 с.л. оцет
1 ч.л. бял или черен пипер
1 ч.л. лют червен пипер, сол - 1ч.л.
2 с.л. соев сос
щипка чубрица, щипка джинджифил, щипка мащерка - щипки от по 2 пръста
2 даф.листа
1 к.ч. олио

Пилето на порции се маринова във виното, соевия сос, оцета, за около час. Отцежда се - марината се слага в гювеча. Пилешките порции се запържват от двете страни за по минута. И те в гювеча, заедно с нарязания на едро лук, тиквичката на ивици, доматеното пюре, всички подправки и 100мл. вода + олиото. Запечатва се и се забравя във фурната за 2 часа. Вади се и се прибавят нарязаните на ивици кисели краставички и се връща за 10-15 минути още.







ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #94 петък, 22 септември 2006, 00:45 »

--------------------------------------------------------------------------------

Заешко:
Руло от заек по ловджийски

1 заек ( 1.5 - 2кг.) се обезкостява с остър нож, внимателно до получаването на голям пласт месо (“бронтозавърска пържола”) Посолява се, напиперва се с черен пипер и се намазва със следната
МАРИНАТА: сок от 1 лимон, 1чаена лъж. горчица, 2-3 скилидки счукан чесън.
Върху подложка от найлон, хартия или текстил нареждаме 250-300г. бекон и върху него разстиламе заешкото мариновано месо в единия му край поставяме парченца масло или маргарин и увиваме на стегнато руло заедно с бекона.Завързваме. Престоява 5-12 часа. Поставя се в правоъгълна тавичка или йенска тенджера и се залива с 100 мл. вино,100 мл. вода и се поръсва с олио. Затваря се с фолио и се пече 1 –1.5 часа на 180
След изпичането се отстранява конеца от завързването и се реже на филийки. Поднася се със следната
ГАРНИТУРА: 200г. гъби (дребни) се изпържват цели в малко мазнина, поръсени с гъбен больон – сух, 300г малки лукчета се изпържват поръсени със зеленчуков бульон – сух и 3-4 моркова нарязани на едри шайби се изпържват и леко се посоляват. При сервирането се използуват и трите зеленчука.

ЗАЕК С ПРЯСНО ЗЕЛЕ
(с. Габровница, Пазарджишко)

Продукти: 1 заек (1.500 - 2 кг) заедно с вътрешностите, прясно зеле 3 кг, растително масло 250 мл (1 и 1/4 чаени чаши), домати 400 г (5-6 бр.), кромид лук 150 г (1-2 глави), червен пипер 10 г (2 чаени лъжички), чесън 3-4 скилидки, черен пипер и сол на вкус.
В сгорещената мазнина се поставят последователно и се запържват ситно нарязаният кромид лук и зелето, нарязано на ситно (като слама). След това се прибавят червеният пипер и сол на вкус. Част от запърженото зеле се смесва със сварените и нарязани на малки парченца вътрешности, черният пипер и ситно нарязаните скилидки на чесъна. С тази смес се напълва заекът, предварително осолен отвътре и отвън. Отворът се зашива и заекът се поставя в тавичка, покрива се с останалото зеле и се пече в средно силна фурна.

ЗАЕК В ТИКВА

Продукти:
1 заек
4 моркова
чесън, лук /арпаджик/,праз - 2 стръка
200 гр. бекон
половин буркан пасирани домати
чаша червено вино
копър,босилек,кимион, чер.пип.
1 тиква - кръгла и не много голяма, за да влезе във фурната

Тиквата се издълбава, оставя се капак, натрива се със сол и черен пипер.
Заекът се нарязва на порции и се запържва в олио.Шпикова се с чесън и морков и се нарежда в тенджерка, а върху него всички продукти/ моркови, чесън,лук,праз,бекон,вино,домати,подправки/.
Оставя се да се задуши, докато всичко стане готово за ядене /около 30 мин./
После всичко се изсипва в тиквата и се пече около 45мин. на 180-200 градуса.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #95 петък, 22 септември 2006, 00:46 »

--------------------------------------------------------------------------------

Телешко:
Канибалски медальони

месото (около 500гр. телешко) се реже на дребни късчета
Задушава се с 2 ситно нарязани домата, без семената, черен пипер + 1 к.ч. вода + 1 к.ч. вино + 2-3 с.л. олио + 1 к л кимион - това за около 40-50 мин..
През това време 2 големи патладжана се режат на кръгчета, дебели по около 2 см.
Вътрешността се изрязва, като се оставя "кора" дебела 1см. (това става с чаша, или с остър нож)
Посоляват се обилно и се оставят половин час да се отцедят.
В тавичка се сипва 1 консерва пасирани домати, (или около 6-7 пресни домата, но пак "на каша", 2-3 л. олио, 7-8 скилидки счукан чесън. Измиват се патладжаните и се нареждат в тавата кръговете. Те се пълнят с плънката от месото, и се пече за около 30мин. във фурната - до омекване на патладжана.
При сревиране се поръсва със ситно нарязан магданоз. По 2-3 кръгчета на порция, + малко от соса.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #96 петък, 22 септември 2006, 00:48 »

--------------------------------------------------------------------------------

Свинско:
БАНСКО БАРОТО

Продукти:
Лозови листа, 1п. масло,сол,чер.пип.,
Свинско контра филе,джоджен на клонки,
1 бутилка бяло вино,скилидки чесън,нарязани на филийки,магданоз

Всеки лозов лист се намазва с масло,посолява се и се слага смлян чер. пипер.Слага се и парче свинско,предварително нарязано /с големина на кибрит/,отгоре филийка чесън и щипка магданоз.
Свиват се сърмички.Нареждат се в глинено голямо гювече.Отгоре се допълва с клонки джоджен и се налива бяло вино няколко пръста под ръба.
Капака се запечатва с тесто /само вода и брашно до твърдо тесто/.
Пече се в силна фурна до завиране, после на слаб огън приблизително 2 часа.

ВРЕТЕНО

Пържоли свински/може и с пилешки или телешки/
подправки

Плънка:
Кисели краставици -нарязани ситно
Моркови-нарязани ситно
Гъби-и те на ситно
Лук - на ситно!
кайма - може и без нея
Подправки на вкус

100мл. вино
100мл. бира
100мл вода
2-3 с.л. соев сос

Пържолите се начукват до тънко. Овкусяват се - аз с кимион и черен пипер. В края на широката страна се поставя плънка от: задушените гъби, кайма-без нея може, моркови, лук в малко олио, накрая се прибавят и краставичките. Пак подправки, за който иска. Завива се на стегнато руло. Ако може някой, да си ги закрепи с клечки, да не се отварят, аз лично ги завързах с дебел конец, който след изпичането премахнах. Нареждат се в тавичка със затворената страна надолу, наливат се течностите, тавата се захлупва с друга, или се затваря с фолио и се пече на слаба фурна около 2ч.







ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #97 петък, 22 септември 2006, 00:49 »

--------------------------------------------------------------------------------

Ето и една супичка:
Гъбена супа

гъби 200-250г
моркови 2-3
ориз ~80г
черен пипер
чубрица
целина 1 стр. (само зеленкото)
сол

Запържвам морковите... след малко гъбите, подправям, наливам гореща вода и оставям да ври.... след 10тина минути добавям ориза и след 25 мин. е готово.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #98 неделя, 24 септември 2006, 14:38 »

--------------------------------------------------------------------------------

Малко чуждестранна кухня
Салатки:

Японска салата от краставици

2 средни краставици, белени,почистени от семките и нарязани на тънки кръгчета (около 3 чаши)
1 стрък зелен лук, нарязан фино
за дресинга
2 ч.л.лимонов сок
2 ч.л.сусамово олио
1 ч.л.соев сос
1 щипка червен пипер
1 ч.л.сусам, печен
Изсипете краставицата и лука в купа за салата.
Смесете останалите продукти, за дресинга.
Овкусете добре салатата и я поръсете със сусама, сервирайте веднага.

Салата с пиле и краставица
една проверена китайска рецепта, идеална за вечеря

* 200 гр. сварено бяло пилешко месо
* 2 малки краставици
* 1 супена лъжица соев сос
* оцет, сол, олио, копър на вкус
Краставиците се обелват и нарязват на кубчета. Бланшират се и се оставят да изстинат. Пилешкото месо се нарязва на ивици и нарежда върху краставиците. Смесват се соевият сос, олиото, солта и с получения сос се залива салатата. Поръсва се със ситно нарязан копър

Индийска салата с краставици
Райта

2 -3 краставици
2 ч л морска сол
1/2 кофичка кисело мляко
1 с л ситно нарязан джоджен
2 -3 скилидки чесън
Краставиците се измиват, издълбават се от семената, ако е необходимо и се нарязват на кубчета.Поставят се в цедка и се поръсват с морска сол. Оставят се за 15 минути. Измиват се със студена вода и се подсушават със салфетка.В купа за салата се поставят краставиците и се заливат с разбито кисело мляко с джоджен.
Ястията “райта” се приготвят от кисело мляко, смесено с пресни зеленчуци, подправки, а понякога и орехи. Сервират се с пикантни ястия, за да уравновесят вкуса.

Салата “Табули” (Мъжка салата)
рецепта арабска кухня, тази салата е история и е много вкусна съчетание от покълнало жито, домати и магданоз

1 ч.ч. жито или булгур
3 - 4 домата
1 глава лук
2 или 3 връзки магданоз
1 лимон
2 с.л. прясна мента
няколко листа салата (за украса)
2 -3 с.л. зехтин
сол, пипер на вкус
Накиснете булгура или житотото в 1 ½ ч.ч. вода за една нощ.Отцедете го и го поставете в голяма купа. Разбийте сока на половината лимона с 1 с.л. зехтин, сол и пипер и излейте сместа върху булгура. Размесете добре и го оставете да престои 1 час.Измийте и подсушете магданоза и ментата. Отстранете стъблата и накълцайте листата. Нарежете лука на ситно и го прибавете към булгура.Добавете магданоза и ментата и размесете добре; прибавете и сока на другата половина лимон, който сте смесили с 1 с.л. зехтин, и разбъркайте добре.Прибавете нарязаните на кубчета домати. Размесете отново. Пресипете в купа за сервиране, украсена с листа салата.

Дзадзики (млечна салата)
рецепта от гръцката кухня, която толкова много прилича на таратор или салата снежанка, та у дома го наричаме “таратор по гръцки”

2 кофички изцедено кисело мляко
1 голяма краставица
3-4 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 ч.л. лимонов сок или оцет
няколко стръка копър
обелете краставицата и настържете на ренде. Оставете да се отцеди в сито. Към киселото мляко добавете скълцания чесън, зехтина, лимоновия сок, сол на вкус и нарязания копър. Прибавете и отцедената краставица, по желание овкусете и с черен пипер.
Сложете в хладилника поне за час, преди да сервирате.

Дзадзики с моркови

1 кофичка кисело мляко изцедено
2 -3 моркова
3 - 4 скилидки чесън
1/2 ч л ябълков оцет или лимонов сок
ситно нарязан джоджен
Чесънът счукайте и смесете с киселото мляко.
Морковите настържете на ренде и прибавете при киселото мляко.
Добавете оцетът и джодженът и разбъркайте.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #99 неделя, 24 септември 2006, 14:40 »

--------------------------------------------------------------------------------

Супички:
Крем супа от зеленчуци

3-4 картофа
3 моркова
5-6 розички броколи
1 с.л олио
заквасена сметана
сол
магданоз

Картофите и морковите се нарязват на ситно и се варят в подсолена вода с 1 с.л олио.Когато омекнат се добавят броколите,нарязани на по-едри парчета/ако са малки розички се слагат цели/.Супата се доварява до пълна готовност на зеленчуците.
Сваля се от огъня,изваждат се 4-5 с.л от сварените зеленчуци.Останалата супа се пасира.Извадените зеленчуци се връщат в тенджерата и се вари още 2-3 мин.
Супата се поднася с 2 с.л сметана във всяка чиния и ситно нарязан магданоз.

Супа от тиквички

500 гр тиквички
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
2 моркова
2 с.л. доматено пюре
копър, риган, магданоз
Задушавате лука и морковите в размитото в вода доматено пюре. Сипвате тиквичките и ориза и заливате с гореща вода. Варите до омекване на ориза и тиквичките.Преди поднасяне поръсвате с магданоз.По желание може да добавите и една чаена лъжица олио.

Пилешка супа с лимон и спанак

Накъсани свежи листа спанак, залети с топла супа, пефектно съчетание с вкуса на пилешкото месо
200 г пилешки гърди
бялата част на 1 стрък праз
2 клонки целина
1 шепа спанак
1 морков
сокът от 1/2 лимон
за маринатата:
2 с. л. соев сос
1 с. л. олио
сокът от 1/2 лимон
В 1 литър гореща вода се добавяр праза и стъблата на целината, нарязани на ситно и морковът – на тънки пръчици . Варят се 5 минути.Месото се нарязва на малки кубчета и се поставя в купа. Добавят се сокът от лимон, соевият сос и олиото и се меси с ръце. Маринова се 10-15 минути, след което се изсипва в супата. Разбърква се и след 5-6 минути се налива останалият лимонов сок.Дъната на чиниите за супа се покриват с накъсани листа спанак и нарязани наситно листа целина. Отгоре се налива супата и се поднася

No comments: