Monday, September 1, 2008

Pool 3

Полента

4 порции
3 3/4 ч./900мл./вода
1 1/4ч./ 175гр/ царевичен грис
2 с.л. краве масло
сол, черен пипер, пикантина и др.
В кипящата вода слагам подправките, маслото и сварявам царевичния грис докато стане много гъсто и започне да се отлепя от стените.
Готовата смес се прехвърля в тавичка и се разстила на пласт дебел 2,5см. и се оставя да изстине напълно.
После се нарязват на резени и всеки се намазнява с мазнина смесена с пикантина/пикантината е по желание/и се пече под грил и от двете страни. Може, така намазнени и на тефлонов тиган, но на грила става по добре. Стават много хрупкави. Чудесни са вместо хляб със зеленчукова супа и салата.


Паниран зелен боб

1 буркан стерилизиран зелен боб/може и замразен/
брашно
сол, подправки
Ако е замразен зеления боб малко се сварява, но да не се разкашква. Ако е от буркан се прецежда.
Приготвя се гъста кашичка от брашното, в която слагам сол, пикантина и чесън на прах.
зеления боб се потапя и пържи в сгорещена мазнина. Като нямам много време изсипвам всичкия боб в кашичаката и с вилица пускам по няколко едно до друго. Така по-лесно се обръщат.
Това го хапвам с хляб и салатка, а семейството, което не е на РХ и със сирене.

Пушено зеле

1 зелка
200-300гр. пушено пуешко/може и друго/
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 пиперки
2 моркова
олио
сол, червен пипер, риган, мащерка, чубрица, тарос
Нарязаното зеле се слага в голяма тава заедно с лука, чушките, морковите, чесъна, солта, подправките и олиото.
С ригана, мащерката и тароса да не се прекалява. Аз слагам по 1 кафяна лъжичка, даже и по-малко. Обърква се всичко и във фурната. Слага се и вода, но малко колкото да не загори. Накрая не трябва да има чорба.
Пуешкото се нарязва на малки парченца и се слага към края на печенето - 5-10мин. преди да се извади от фурната. Придобива много хубав пушен аромат, от там и името му.

Петровски пилешки курбан

1 пиле
1 гл. лук
1-2 моркова
1 даф.лист
4бр. карамфил( аз го пропуснах)
1/2 гл. целина
100 гр пресни гъби
100 гр зелени домати ( по желание)
2 бр. зелени пиперки
2с.л. зеленчукова подправка(вегета)

Лука се сцепва на 4 и се набожда с карамфила. Пилето се нарязва на порции, залива се със студена вода, прибавят се лукът, морковът и целината, нарязани на едро и даф. лист. Слагат се на огъня и се варят, докато месото омекне.
Зеленчуците се изваждат, нарязват се на ситно и се връщат + чубрица. Врат още 5 минути. Прибавя се зеленчуковата подправка и ври още 10 минути.
Сервира се със счукан чесън и лимонов сок/оцет.

Мерлуза със зеленчуци

1 кг филе от мерлуза (при мен филе от треска)
1 глава лук
2 тиквички
1 зелена чушка
1 червена чушка
2 домата
3 с. л. бяло вино
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. босилек
4 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Рибата се подрежда в намаслена тава. Лукът и тиквичките се нарязват на ивички, чушките – на кръгчета.
2. Лукът се запържва за една минута в олио. Прибавят се нарязаните тиквички и чушки. Задушават се 5 минути. Добавят се обелените и нарязани надребно домати.
3. Задушените зеленчуци се изсипват върху рибата. Добавят се предварително смесените вино, лимонов сок и подправки. Ястието се пече 30 минути в загрята фурна при температура 180 градуса.


Печена риба с маслини

2 по-едри скумрии
2 с. л. олио
1 глава лук
2 скилидки чесън
1/2 в. ч. бяло вино
3 домата
1 шепа черни маслини
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
няколко стръка магданоз

Рибата се почиства и филетата се отделят.
В тиган се налива олиото и за минута се запържва нарязаният на дребно лук, прибавят се счуканите скилидки чесън, пържи се 20 секунди и се разрежда с виното.
Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се прибавят към соса. Овкусява се с подправките.
Добавят се почистените от костилките маслини. Филетата се подреждат в намаслена тава и се заливат със соса. Пекат се 20 минути при температура 200 градуса. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се сервират.


Лятна манджа

чушки
домати
лук
сол
Запържвам лука, чушките и преди да са готови добавям доматите( голямо количество), които предварително съм настъргала и поизпарила. Махам от огъня и поръсвам с много ситно нарязан чесън и магданоз.






DidiP
Потребител


Публикации: 639

Местожителство:
Шумен


Re: Разделно хранене-рецепти
« #186 четвъртък, 30 ноември 2006, 00:11 »

--------------------------------------------------------------------------------

А тези са от мен. Извинете ме ако повтарям някоя рецепта, но не ги запомних всички публикувани.

Гъбена крем супа с картофки

300гр. гъби
300-500гр. картофи
1 глава лук
олио, сол, риган, чубрица, червен пипер, чесън на прах

Картофите нарязани на кубчета и лукът се заливат с олиото и вода да ги покрие. Посоляват се и хубаво се разваряват. После се пасират. Отделно се задушават нарязаните на ситно гъби с другите подправки и се прибавят към картофите. Долива се с вода да добие нужната гъстота и се оставя да поври 5-10 мин. на слаб огън. Преди поднасяне може да се капне малко лимонов сок.

Гъбена каша

300гр. гъби
5-6с.л. брашно/аз ползвам препечено, за да не пържа/
сол, олио, и други подправки по желание
магданоз

Гъбите се задушават и когато са готови се заливат с разтвореното във вода брашно. Водата е на око, за да се получи нужната гъстота. Прибавят се подправки по желание и сол. Когато заври се сваля от огъня. Поднася се със ситно нарязан магданоз. Може да се хапва със хляб.

Дробчета с праз и маслини

500гр. пилешки/свински дробчета
1 буркан стерилизирани домати/може и пресни/
100гр. маслини
1 стрък праз
сол, черен пипер, червен пипер и др.

Дробчетата се подреждат нарязани на парченца в йенска тавичка с капак. Слагат се и маслините/много е хубаво ако са обезкостени/. Задушават се доматите с праза /аз ги слагам да поврат с подправките, за да не добавям олио/ Когато поомекне праза и доматите се поизпарят заливам дробчетата и пека в умерена фурна. За повече вкус слагам и няколко лъжици вино.

Айде това е за тази вечер. Друг път пак





ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #187 четвъртък, 30 ноември 2006, 17:49 »

--------------------------------------------------------------------------------

Постни:

Днес правих вегетарианско пастицио и стана много вкусно.Ето рецептата:

Вегетарианско пастицио

1 пакет макарони/аз ползвам панделки/
1 кофичка заквасена сметана
200-300 гр.броколи
200 гр.гъби
2 моркова
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 кисели краставички
1 ч.л риган
1 резен лимон
магданоз
4 с.л.брашно

Макароните се сваряват и се отцеждат от водата.
От брашното,2 с.л олио и 2 ч.ч вода се прави сос бешамел.Когато е готов,се прибавя сока от лимона и малко сол.
Лука,чесъна и морковите се нарязват на ситно и се задушават 5-6 мин.След това се прибавят гъбите,нарязни на филийки и боколите на малки розички.Посолява се и се задушават до готовност на морковите.Преди свалянето от котлона се добавя 1 ч.л риган.

На дъното на по-голяма тава се разстила половината сос бешамел.Отгоре се нареждат половината макарони.Върху тях-плънката от зеленчуците.Отгоре другата половина макарони.Върху макароните се подрежат нарязаните на кръгчета краставички.
Сметаната се разбърква с останалият сос бешамел и със ситно нарязаният магданоз.С този сос се полива пастициото и се пече във предварително загрята фурна до златист цвят.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #188 четвъртък, 30 ноември 2006, 18:20 »

--------------------------------------------------------------------------------

Постни:

Гювеч "Фуете"

500 г пресни картофи
3 моркова
300 г зелен фасул
1 стрък лук
1 стрък чесън
75 г краве масло
3–4 гъби
1 ч. л. риган
1 ч. л. сол
1/2 пакетче суха гъбена крем супа

1. Картофите се нарязват на филийки и се редят на дъното на йенска тенджера. Върху тях се поставят нарязаните на кръгчета моркови, фасулът и накълцаните наедро лук и чесън.
2. Маслото се нарязва на филийки, които се нареждат равномерно върху зеленчуците. Между маслените парченца се подреждат и гъбите, нарязани наситно.
3. Ястието се подправя с ригана, солта, гъбената крем супа и се залива с 200 мл вода. Пече се при температура 250 градуса. Щом кипне, фурната се намалява на 150 градуса и се пече още около 1 час.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #189 четвъртък, 30 ноември 2006, 18:21 »

--------------------------------------------------------------------------------

Яйца:

Яйца по индийски

6 яйца
4 стръка пресен лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 домат
30-40 г масло
1/2 ч. л. куркума
1/4 ч. л. джинджифил
1/2 ч. л. смлян кориандър
1 щипка кимион
сол на вкус

1. Лукът се нарязва на колелца. Чушките се почистват и нарязват на много малки кубчета. Доматът се обелва, почиства се от семето и месестата част се нарязва надребно.
2. Лукът се запържва в предварително загрятото масло за около 2 минути. След това се добавят чушките. Подправя се с куркума и джинджифил. Сотира се на силен огън за около 1-2 минути. Посолява се. В края на пърженето ястието се подправя с кориандъра.
3. Яйцата се разбиват, като се посоляват.Прибавят се към запържените зеленчуци. Поръсва се с парчетата домат и кимиона и се разбърква няколко пъти, докато стегнат яйцата, като се внимава да останат сочни






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #190 четвъртък, 30 ноември 2006, 18:22 »

--------------------------------------------------------------------------------

Месо:

Матрьошка

150 г пилешки гърди
100 г варен телешки език
60-70 г бекон
30-40 г олио за пържене
1 скилидка чесън
1 люта чушка
1 с. л. доматено пюре
1/2 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. сол

1. Гърдите се нарязват на жулиенчета и се запържват в тиган с олиото.
2. Добавят се нарязаните бекон и език, доматеното пюре, наситненият чесън и лютата чушка. Запържва се още малко и се изсипва в гювече. Запича се в загрята фурна, докато се получи златиста коричка.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #191 събота, 09 декември 2006, 23:05 »

--------------------------------------------------------------------------------

Постни:

Канелони със спанак и гъби

24 канелони
1 пакет замразен спанак
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 жълтъка
индийско орех4е
сол, пипер

за бешамела:
1/2 ч.чаша брашно
зехтин или олио
1 жълтък
вода/колкото е необходимо до получаване на средно гъст сос/
сол
черен пипер

Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в зехтин/олио/и вода.Гъбите се нарязват на ситно и се слагат при лука.Когато поомекнат зеленчуците се прибавя и замразения спанак.Задушава се до пълна готовност,като се долива вода при необходимост.Накрая се добавя солта,черния пипер,ситно намачканото индийско орехче и разбитите жълтъци и се сваля от огъня.

Бешамела:В загрятата мазнина се слага брашното,бърка се до покафеняване и след това,при непрекъснато бъркане,се добавя вода/до получаване на средно гъст сос/.Вари се десетина минути като се бърка през цялото време,сваля се от котлона,прибавя се сол,черен пипер и разбития жълтък.

Със зеленучковата смес се пълнят канелоните,нареждат се в намаслена тавичка,заливат се с бешамела и се пекат 40 минути в предварително загрята фурна го зачервяване на бешамела.По желание,когато е готово,може да се залее с 2-3 разбити жълтъка и се допича да зачервяване на жълтъците.






DidiP
Потребител


Публикации: 639

Местожителство:
Шумен


Re: Разделно хранене-рецепти
« #192 неделя, 10 декември 2006, 12:58 »

--------------------------------------------------------------------------------

Баница "Трио зелник"

Тази баница се прави с три вида плънки и 1 пакет кори "Белла":
1.Спаначена плънка:
праз
спанак
олио,сол, червен пипер, риган, щипка чесън на прах
Праза се задушава и към него се прибавят спанака и подправките. Спанака трябва да е поомекнал.

2.Зеленчукова плънка:
праз
пипер/може и печен/
тиквички
карфиол
броколи
сол, олио, червен пипер, риган, щипка чесън на прах

Нарязаните на дребно зеленчуци се задушават до омекването им, но без да се разкашкват. Пропорциите м/у зеленчуците са по желание

3.Зелева плънка:
праз, кис.зеле, червен пипер, сол и олио
Задушава се до омекване на зелето

Баницата се нарежда така :
Върху две кори се нарежда част от дадената плънка и се навива на руло. Рулото се слага в тавата, до него следващото и така докато свършат всички. Плънките не се смесват. Аз ги наредих в правоъгълна тава, като за всяка плънка ми се получиха по 2 рула и заемаха 1/3 от тавата. Така имах 3 невероятни и различни баници
Единствено киселото зеле не е много добре комбинирано, но който желае, може да премахне едната плънка или да го замести с прясно.





ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #193 вторник, 12 декември 2006, 00:14 »

--------------------------------------------------------------------------------

Сега следва малко индийска кухня.Специални благодарности на Gerko,която ни предостави тези рецепти

Постни:

Картофи по индийски/от Gerko/

ПОРЦИИ: 2

ПРОДУКТИ:
1 с.л. олио, 3 склидки чесън, счукани или пасирани, 2 ч.л. ситно нарязан пресен джинджифил (или 3 ч.л. смлян), 1/4 ч.л куркума, 1/4 ч.л. кориандър, 1/4 ч.л. червен пипер (по желание лют), 2 картофа, нарязани на кубчета (около 1,5 см), 1 1/3 ч.ч. пилешки бульон, 1 с.л. лимонов сок, пресен магданоз, ситно нарязан
ПРИГОТВЯНЕ:
Нагорещете олиото. Добавете чесъна, джинджифила, куркумата, кориандъра и червения пипер и задушавайте около 1 мин. Добавете картофите, след това бульона. Покрийте и гответе 5 мин. Открийте, намалете огъня гответе докато картофите са готови и течността изври. Разбърквайте внимателно. Овкусете със сол и пипер. Прибавете лимоновия сок. Поръсете с нарязания магданоз при сервиране.




« Последна редакция: вторник, 12 декември 2006, 00:26 от ками »



ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #194 вторник, 12 декември 2006, 00:16 »

--------------------------------------------------------------------------------

Салати:

Бомбайска зеленчукова салата/от Gerko/

Списък на необходимите продукти:

200 г соеви кълнове
1/2 глава колраби - бял алабаш
1/4 бяло зеле
1/4 червено зеле
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 с. л. сусамово семе
4 с. л. олио
2 с. л. лимонов сок
1 ч. л. куркума
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус

Начин на приготвяне:


1. Двата вида зеле се нарязват на ивици, бланшират се за кратко (30 секунди), измиват се със студена вода и се отцеждат. Сусамът се изпича за кратко в сух сгорещен тиган.


2. Лукът се нарязва на филийки и се запържва, след което се прибавя нарязаният чесън. Когато се позапържат, се добавят куркумата и червеният пипер и тиганът се оттегля от котлона.


3. Алабашът се обелва, измива се и се нарязва на филийки, след това на тънки лентички. Всички продукти се смесват добре в купа. Салатата се сервира поръсена със сусам.








ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #195 вторник, 12 декември 2006, 00:22 »

--------------------------------------------------------------------------------

Тестени:

Пядж параатха/от Gerko/

Списък на необходимите продукти:

200 г брашно
3 глави лук
2-3 стръка магданоз
1 с. л. сол
1/2 ч. л. кимион
олио за печене

Начин на приготвяне:


1. Замесва се тесто от пресятото брашно, солта и 100 мл вода.


2. Лукът се нарязва на много ситно и се смесва с кимиона и накълцания магданоз.


3. Върху набрашнен плот се правят малки топки от тестото. Взима се по 1 с. л. от лучената смес, омесва се с топката тесто, разпъва се подобно на мекица и с помощта на точилка се разстила възможно най-тънко.


4. Сач се нагорещява добре на огъня и се намазва с олио. В него се изпичат питките.









ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #196 вторник, 12 декември 2006, 00:23 »

--------------------------------------------------------------------------------

Тестени:

Паратас/от Gerko/

Списък на необходимите продукти:

300 г брашно
50 г масло
30 г разтопено масло за намасляване
1/2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:


1. Брашното се пресява в голяма купа, посолява се, добавя се нарязаното на парченца масло. Мачка се с вилица, така че да се получат малки трохи. Наливат се 120-150 мл студена вода, продължава да се мачка до получаването на тестена топка. След това месенето продължава 3-4 минути с ръце.


2. Тестото почива в хладилник 30 минути, покрито. Разточва се на кръг върху обилно набрашнен плот. Намазва се обилно с масло.


3. С нож се изрязват триъгълници, които се навиват и се разточват отново в кръгла форма. Паратас се изпичат от двете страни в сгорещен намаслен тиган.








ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #197 вторник, 12 декември 2006, 00:24 »

--------------------------------------------------------------------------------

Постни:

Доматено чътни със зелен фасул/от Gerko/

Списък на необходимите продукти:

500 г замразен зелен фасул

за чътни:
3-4 домата
1 люта зелена чушка
1 скилидка чесън
5-6 резена пресен джинджифил (1/2 ч. л. сух)
1 1/2 с. л. кафява захар
1/2 ч. л. кимион

Начин на приготвяне:


1. Фасулът се сварява за 10-15 минути, изцежда се, изплаква се със студена вода и се изсипва в купа.


2. Чътни се приготвя, като доматите се почистват, нарязват се на четвъртинки и се поставят в блендер. Добавят се почистените и наситнени джинджифил, скилидка чесън и люта чушка.


3. Слагат се кафявата захар и кимионът. С пюрираната смес се залива фасулът. Преди консумация ястието трябва да престои 4-5 часа.







ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #198 вторник, 12 декември 2006, 00:25 »

--------------------------------------------------------------------------------

Салати:

Индийска лучена салата/от Gerko/


Списък на необходимите продукти:

3 глави лук
1 домат
1 червена чушка
1-2 с. л. сол

за дресинга:
2 резена джинджифил (1/2 - 1 ч. л. сух)
1 суха люта чушка
3-4 стръка магданоз
2 с. л. кафява захар
1 ч. л. смлян кориандър
1 ч. л. къри
сокът от 1 лимон

Начин на приготвяне:


1. Лукът се нарязва на шайби, чушката - на ивици. Посоляват се и се оставят да престоят 1/2 – 1 час, за да се отцеди сокът им. След това се изплакват.


2. Джинджифилът се нарязва наситно и се слага в купа. Поръсва се с кориандър, налива се сокът от лимона, изсипва се кафявата захар и се подправя със стрита люта чушка, къри и наситнен магданоз.


3. Нарязаните лук и чушка се изсипват в дресинга. Салатата се разбърква добре и се оставя да се охлади в хладилник. Сервира се с резени домати.







ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #199 сряда, 13 декември 2006, 00:06 »

--------------------------------------------------------------------------------

Постни:

Бял боб с доматен сос

1,5-2 чаши бял боб
2 глави лук
1 морков
3 с.л олио
черен пипер и сол
За соса:
5 броя свежи домати
2 чаши доматен сок
3-4 скилидки чесън
магданоз

1. Боба се слага в хладка вода и престоява така поне няколко часа. Водата се изхвърля и боба се измива. Залива се с вряща вода, кипва се и водата отново се излива. Процедурата се повтаря три пъти. Счита се, че така бобът увира по-бързо.
2.Олиото се загрява в дълбок тиган.
3. Слагате в тигана лука и запържвате до златисто. Прибавяте настърганите домати и моркова (също настърган). Добавяте и доматения сок. Слагате капака и варите няколко минути на тих огън.
4. След това в тигана прибавяте нарязания на дребно чесън и магданоз.
5. Накрая добавяте вече сварения боб, варите още няколко минути и прибавяте черен пипер и сол на вкус.
Ако искате след като запържите лука, може да запържите и малко червен пипер, а след това да следвате рецептата.

Зрял фасул с червено цвекло

3 чаени чаши зрял фасул
5 глави кромид лук
1 глава червено цвекло
1/4 кисела зелка
1 чаена лъжичка червен пипер
щипка кимион
сол,олио

Сваряваме поотделно фасула и нарязаното зеле. В мазнината задушаваме скълцания лук. След омекването му прибавяме нарязаните на филийки цвекло и. Смесваме всичко, сипваме го в пръстено гърне, поръсваме с червения пипер и кимиона. Похлупваме с капака и доваряваме на тих огън.

Карфиол с бял сос

1 глава (около 1,5 кг) цветно зеле
125 г краве масло
2 супени лъжици брашно
100 сметана/половин кофичка/
1/2 връзка магданоз
лимонов сок
сол на вкус

Цветното зеле се почиства и измива, накъсва се на клончета, пуска се във вряща подсолена вода и се сварява, отцежда се и се разпределя на порции в чиниите за поднасяне или в общо плато. Брашното се запържва до светлозлатисто оцветяване в 1/2 от маслото и се разрежда с отварата от зелето на умерено гъст сос, който се подправя с лимонов сок (или лимонена киселина). Към този сос се добавя сметаната и се разбърква добре.Порциите със зелето се поливат с приготвения сос, поръсват се с останалото разтопено масло, гарнират се с клонче от магданоз или с дребно нарязан магданоз и веднага се поднасят.

Каша от гъби

500 г пресни (или 250 г стерилизирани) гъби
125 г краве масло
2 кафени чашки брашно
черен пипер
сол на вкус
Гъбите се почистват и измиват, нарязват се на дребни парченца и се сваряват в подсолена вода. Брашното се запържва до светлозлатисто оцветяване в разтопеното масло и се разрежда на каша с отварата от гъбите при непрекъснато разбъркване. След кипването на кашата се прибавят сварените гъби и сол на вкус. Кашата се доварява, като от време на време се разбърква, поръсва се със смлян черен пипер и се поднася. Ако кашата се приготвя със стерилизирани гьби, запърженото брашно се разрежда с течността от консервата и гореща вода. По желание кашата може да се подправи с лимонов сок или със счукан чесън. Освен това 1/5 от маслото може да се отдели за поливане на кашата при поднасянето й.

Яйца:

Забулени яйца върху задушени гъби

10 яйца
300 г гъби
125 г (1 пакетче) масло
2 чаени чаши вода
1 чаена лъжичка червен пипер
1 супена лъжица оцет
черен пипер
сол на вкус
Почистените и измити гъби се нарязват на филийки и се задушават до омекване в 2/3 от мазнината и 1 кафена чашка гореща вода (която постепенно се прибавя), подправят се със сол и черен пипер на вкус и се разпределят в 5 чинии за поднасяне. В съд с вряща подсолена и подкиселена с оцета вода се пускат от ниско яйцата, похлупват се с капак и се варят на слаб огън, докато жълтъкът се забули от белтъка. Изваждат се с решетеста лъжица, поставят се (по 2 бр.) върху гъбите и се заливат с останалата 1/3 от маслото, предварително разтопено, посолено и оцветено с червения пипер. Ястието се поднася веднага след приготвянето му.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #201 сряда, 13 декември 2006, 00:28 »

--------------------------------------------------------------------------------

Сирене:

Сирене запечено в тиган

500 г сирене (кашкавал)
50 г краве масло
1 чаена лъжичка червен пипер
Сиренето се нарязва на филии и се подрежда в тиган с предварително разтопеното масло, запича се до омекване и се поръсва с червения пипер. Поднася се веднага със салата според сезона. При приготвяне на ястието с кашкавал след нарязването му на филийки той се потапя първо във вода, а след това в брашно и тогава се подлага на топлинна обработка. Не се поръсва с червен пипер.

Сирене с пресен кромид лук на фурна

300 г сирене
30 г краве масло
4 супени лъжици растително масло
2 връзки пресен кромид лук
1/2 връзка магданоз
червен пипер
сол
Почистеният и дребно нарязан лук се поставя в тавичка с растителното масло и 1 супена лъжица вода и се задушава във фурна до омекване, разбърква се с почистения и дребно нарязан магданоз и се покрива с натрошеното сирене. Ястието се запича и веднага се поднася поръсено с червен пипер.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #202 сряда, 13 декември 2006, 00:30 »

--------------------------------------------------------------------------------

Постни:

Пълнени сухи червени чушки със стар фасул

2 1 /2 чаени чаши фасул
1 /2 ч. чаша олио
10-12 сухи червени пиперки
2 глави лук
1 чаена лъжичка червен пипер
джоджен и сол на вкус
Фасулът се залива с кипяща подсолена вода, захлупва се добре и се оставя 10-15 минути да набъбне. След това се прецежда и се счуква. Пиперките, предварително почистени от дръжките и семето, се накисват в топла вода да омекнат. Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно лук, червения пипер. Изсипва се върху фасула. Избърква се с джоджена и солта и се пълнят пиперките. Нареждат се в тенджера, заливат се със зелев сок или вода и се варят, затиснати с чиния. Поднасят се студени.

Пълнени чушки

6-8 печени червени чушки почистени от семето
1 глава лук
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
1 тиквичка
олио за пържене
щипка майорана, копър, магданоз, универсална подправка, черен пипер, сол
В нагорещена мазнина се запържва лук, добавят се подправките, оризът и се долива вода. Оставя се да поври на слаб огън. Когато оризът е полуготов се добавят нарязаните на малки парчета тиквички.
Когато всичко е готово се поръсва с пресен магданоз и се оставя да поизстине.
С тази плънка се пълнят чушките, нареждат се в намазана тавичка и се запичат.

Пълнени чушки II вид

10-12 сухи или консервирани червени чушки
1 чаена чаша ориз
2-3 моркова
3-4 глави лук
1 /2 ч. чаша олио
1 /2 шише доматен сок, ако има домашно приготвен, или 1 суп. лъжица доматено пюре
чубрица, черен пипер, сол
Ако чушките са сухи, изчистват се и се попарват да омекнат. В олиото се запържват нарязаният на ситно лук и настърганите моркови. Прибавя се оризът и се долива чаша гореща вода. Когато изври водата, се отстранява от огъня. В сместа се прибавя сол, черен пипер, чубрица. Разбърква се и се пълнят пиперките. Варят се в тенджера, залети с гореща вода. Отделно се приготвя доматен сос с малко олио, 2 лъжици брашно, доматите или доматеното пюре, разбито с вода. Заливат се пиперките с доматения сос и врят още 5-10 минути.

Сарми и пълнени чушки

1 кисела зелка
10-12 сухи червени чушки
2 чаени чаши ориз
500 г лук
1 ч. чаша олио
сол, червен и чер пипер, чубрица
Чушките се почистват от семето и дръжките и се попарват в гореща вода да омекнат. Ситно нарязаният лук се запържва в 3/4 от олиото. Прц бавя се оризът, разбърква се. Слагат се подправките - сол, чер и червен пипер, чубрица и 1 чаша вода, за да поври и омекне оризът. След като изври водата, сместа се сваля от огъня и с нея се пълнят чушките и се увиват сармите. На дъното на тенджерата се нарязва и останалото зеле. Нареждат се ред чушки, всяка потопена в брашно, ред сарми. Отгоре се заливат с остатъка от олиото и водата се покрият добре. Затискат се е чиния и се варят на бавен огън.

Сарми с ориз и праз

2 малки кисели зелки
2 чаени чаши ориз
1/2 кг лук
2 стръка праз
1 ч. чаша олио
сол
черен и червен пипер
чеснов лук
оцет
Листата на зелките се нарязват и почистват от дебелата им част. Лукът се запържва в половината от олиото, прибавя се нарязаният на ситно праз, задушава се, а след това и оризът. Долива се малко вода и се вари, за да понабъбне оризът. Прибавят се 1 лъжичка червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Сармите се увиват и нареждат плътно в тенджера, дъното на която е покрито със ситно нарязано зеле. Отгоре се залива останалото олио, сармите се покриват с вода и се затискате чиния. Варят се на тих огън. При поднасяне могат да се подлучат с чеснов лук и оцет.






ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #203 сряда, 13 декември 2006, 00:31 »

--------------------------------------------------------------------------------

Постни:

Яхния от стар фасул

2 чаени чаши фасул
1/2 ч. чаша олио
1-2 броя моркови
парче целина
1 суха червена чушка
2 домата или 1 супена лъжица доматено пюре
1-2 глави лук
джоджен, сол, червен пипер
3-4 малки люти чушки (по желание)
Измитият фасул се залива със студена вода (може и предварително да е накиснат) и се вари заедно с нарязаните на ситно моркови, целината, чушката и част от лука. Водата не бива да е много. Ако трябва, се долива. Прибавя се и малка част от олиото, за да се свари по-бързо фасулът. Посолява се, когато зърната са омекнали и водата е "размътена". Продължава да увира, като през това време се прави Запръжката. В сгорещената мазнина се пържи останалият лук, прибавят се червеният пипер и доматите (дом. пюре), нарязани на ситно. Сместа се излива върху сварения фасул, разбърква се и ври още 5 минути на тих огън. Отстранява се и се поръсва с джоджен.

Стар фасул със зехтин в тава

1 кг фасул
1-1/2 ч. чаша зехтин
10 глави лук
2 лъжици доматено пюре
сол, сух магданоз и джоджен
няколко малки червени чушлета
1 лъжичка червен пипер
Фасулът се накисва в студена вода и на другия ден се сварява. Към края се посолява. Прецежда се. 6 глави лук се нарязват на филийки. В тавичка се редят пласт лук, пласт фасул. Залива се със запръжка, приготвена от зехтина, нарязания на ситно останал лук, размитото пюре, червен пипер, магданоз и джоджен. Отгоре се нареждат малките чушлета и се пече на фурна.




« Последна редакция: сряда, 13 декември 2006, 10:11 от ками »



ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #204 сряда, 13 декември 2006, 00:33 »

--------------------------------------------------------------------------------

Постни:

Плакия от тиквички

4-5 тиквички
2 моркова
2 глави лук
1/2 глава целина
1/2 глава чесън
3-4 домата
по 1 връзка магданоз и копър
1 лимон
1/2 ч. ч. олио
1 дафинов лист
черен пипер
сол
1. Нарязваме ситно морковите, лука и целината и ги задушаваме в мазнината и малко вода.
2. Прибавяме нарязаните на кубчета тиквички.
3. Продължаваме задушаването.
4. След омекване на зеленчука добавяме и скилидките чесън.
5. Пускаме дафиновия лист.
6. Посоляваме и изсипваме сместа в тава.
7. Покриваме с нарязани домати.
8. Слагаме и 4-5 тънки резенчета лимон.
9. Поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър и печем в умерена фурна до зачервяване.

Ястие от целина

3 глави целина
1 с. л. брашно
4 с. л. черен пипер
лимонена киселина на вкус
сол
Нарязваме целината на парчета и я Сваряваме в посолена вода. Сварените парчета изваждаме с решетеста лъжица. Към отварата прибавяме размитото с малко студена вода брашно и мазнината.
Варим соса до сгъстяване и го подправяме с лимоновата киселина. Готовия сос изсипваме върху целината. Ястието поръсваме обилно със смлян черен пипер.

Яхния от патладжани

3-4 патладжана
2 глави кромид лук
7-8 средно големи домата
3/4 ч. ч. олио
1 китка магданоз
10 скилидки чесън
1 чаена лъжичка червен пипер
7-8 зърна черен пипер
1 дафинов лист
1 супена лъжица оцет
сол на вкус
Обелваме, нарязваме на кубчета, Посоляваме и оставяме патладжаните да се отцедят. След като пуснат водата си, ги задушаваме в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Прибавяме червения пипер, нарязаните домати, скилидките чесън, дафиновия лист, оцета, черния пипер и скълцания магданоз. Посоляваме, разбъркваме сместа, пресипваме в тава и запичаме.

Карфиол с масло

Продукти за 4 порции: 1 кг карфиол, 1/2 пакетче краве масло, 1-2 супени лъжици растително масло, 1 лимон, 4 супени лъжици галета, магданоз, сол.
Начин на приготвяне: Почистеният от зелените листа и кочана карфиол се накъсва на цветчета, измива се, залива се с 1 чаена чаша топла подсолена вода, към която е прибавено растителното масло, и се сварява на тих огън (около 20 мин). Карфиолът се отцежда в сито (отварата се употребява за супа или за сос), разпределя се на порции в затоплени чинии, залива се със запържената в маслото галета и се наръсва със скълцан и посолен магданоз. Към всяка порция се поднася по 1/4 лимон


Супа от тиквички

Продукти: 400 г тиквички, 3 стръка зелен лук, 2 домата, 3-4 супени лъжици зехтин, 1 л прясно мляко, щипка червен пипер, 1 кафена чашка ориз, 1 връзка копър, 1 жълтък, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Тиквичките се измиват и нарязват на ситно. Варят се в тенджера с един литър подсолена вода до омекване. Лукът се запържва в зехтина и към него се прибавят обелените и нарязани на ситно домати и червеният пипер. Разбърква се, добавя се ориза, вари се до сваряване на ориза. Добавя се прясното мляко. Жълтъка се разбива с малко прясно мляко и се изсипва в супата.

Гъбена супа

Начин на приготвяне: Измиваме гъбите, нарязваме ги, пускаме ги да се варят в продължение на 30 минути в кипяща подсолена вода Разбъркваме супена лъжица брашно в чаша с малко количество вода, добавяме в супата и варим още 10 минути. Пускаме 40 г краве масло и сваляме от огъня Посипваме със ситно нарязан магданоз, разливаме по чиниите и във всяка от тях добавяме по шепа запържени в масло хапки хляб.






amei
Редовен потребител


Публикации: 3 017

Местожителство:
в шоки-land


Re: Разделно хранене-рецепти
« #207 сряда, 13 декември 2006, 09:32 »

--------------------------------------------------------------------------------

Скумрия кебап с гъби

Начин на приготвяне: Един кг скумрия се почиства и се нарязва на големи парчета. Те се посоляват на вкус, овалват се в брашно и се изпържват в сгорещена мазнина. Отделно в нова мазнина се задушават до омекване 3 наситнени глави лук и 1 нарязан морков. Прибавят се 2 супени лъжици размито във вода доматено пюре. Заливат се с 1 чаена чаша зеленчуков бульон от кубче, след това се добавят 200 г нарязани на ивички гъби, 1 кафейна чашка бяло вино, няколко скилидки чесън, зърна черен пипер и девесил на вкус. Слага се рибата да поври 10 минути. Всяка порция се поднася с резен лимон.


Предястие с калмари

Продукти: 1/2 кг замразени калмари, 1 чаена лъжичка оцет, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици майонеза, сол, черен и червен пипер на вкус, няколко стръкчета магданоз.
Начин на приготвяне: Размразяваме калмарите, почистваме ги, нарязваме ги на колелца и сваряваме в кипяща подсолена вода. Приготвяме сос, като смесваме майонезата с оцета, счукания чесън и останалите подправки и заливаме калмарите с него. Поднасяме предястието охладено и украсено с листенца магданоз.

Скумрия с гъби

Продукти: 3 моркова, 1/2 глава целина, 2 глави лук, 1/2 чаша олио, червен пипер, 250 г гъби, 5 домата, 1/2 чаша маслини, черен пипер, магданоз, 1/2 кг риба.
Начин на приготвяне: Нарежете на кубчета морковите, целината и лука. Задушете ги в олио и 1/2 чаша вода. Когато водата се изпари, прибавете сол, пипер и гъбите, нарязани на филийки. Прибавете и настърганите домати и маслините. Продължете да задушавате, след известно време прибавете черен пипер и нарязан магданоз. Изсипете в тавичка, отгоре поставете изчистената и измита риба. Печете ястието 1/2 час.


Риба по воденичарски

Продукти за една порция: 200 г филе от риба, 1-2 чушки, 1 глава лук, 1 салата, 1/2 лимон, магданоз, сол, черен пипер. Марината: 1-2 скилидки чесън, 40 г сухо бяло вино, 50 г олио.
Начин на приготвяне: В навечерието приготвяме марината от счукан чесън, бяло вино и олио. Заливаме с нея нарязаното на парчета филе и оставяме за през нощта в хладилник. На следващия ден нарязваме на кубчета чушките и лука и ги запържваме леко в мазнина. Прибавяме рибата заедно с марината, подправяме със сол, черен пипер и задушаваме. Ястието поднасяме с писта салата, половинка лимон и ситно нарязан магданоз.










amei
Редовен потребител


Публикации: 3 017

Местожителство:
в шоки-land


Re: Разделно хранене-рецепти
« #208 сряда, 13 декември 2006, 09:34 »

--------------------------------------------------------------------------------

Спаначена супа с кускус

Продукти: 1 кг спанак, 1/2 връзка зелен лук, 1 кафена чашка кускус, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 яйце, 50 г кашкавал, олио, бучка краве масло, сол и черен пипер на вкус, магданоз.

Начин на приготвяне: Лукът и спанакът се измиват добре. Наситненият лук се задушава в олиото до омекване. След това се залива с 2 л подсолена гореща вода, добавя се нарязаният на ситно спанак и ястието се оставя да заври. Прибавя се кускусът и варенето продължава до сваряването му. След това се слагат прясното мляко и маслото. Супата се отстранява от огъня и се застройва с разбитото яйце, като непрекъснато се бърка. При сервиране се поръсва с настъргания кашкавал, смления черен пипер и накълцания магданоз.






amei
Редовен потребител


Публикации: 3 017

Местожителство:
в шоки-land


Re: Разделно хранене-рецепти
« #209 сряда, 13 декември 2006, 09:36 »

--------------------------------------------------------------------------------

Кайма със зеленчуци

Продукти: 600 г кайма (свинско месо от плешката), 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 3-4 лъжици мазнина, 1 яйце, 1/2 кафена чашка ориз, 1/2 лъжичка кимион, черен пипер и сол на вкус, около 500 г различни зеленчуци, бучка краве масло, 1/2 връзка магданоз, 1/2 чаша бульон, 1 кофичка сметана.
Начин на приготвяне: Нарязаните зеленчуци се задушават в кравето масло, докато омекнат. Ако е необходимо, се долива по малко топла вода. Прибавя се ситно нарязаният магданоз.
Нарязаният лук се задушава в мазнината с 2 лъжици вода и се посолява. Сваля се от огъня, прибавя се оризът, сварен с 1 кафена чаша вода, месото, яйцето, счуканите подправки и чесъна. Каймата се омесва добре. Половината се разстила в намазана тавичка, слагат се зеленчуците и се покрива с останалата кайма. Залива се с топъл бульон (вода) и се пече в умерена фурна. Десетина минути преди да се извади от фурната се залива.


Гювече със свинско филе

Продукти за 5 порции: 800 г филе, 200 г лук, 50 г растително масло, 50 г масло, 50 г стерилизирани гъби, 200 г печени червени пиперки, 250 а домати, 1 лимон, черен пипер, сол, магданоз.
Начин на приготвяне: Филето се измива, почиства се от ципите, нарязва се надлъжно или диагонално на мускулните влакна и леко се начуква, посолява се и се наръсва с черния пипер. Изпича се на скара, след което се нарязва на ивички. В друг съд се задушават поотделно лукът, доматите (на кубчета) и се смесват с нарязаното филе. Така приготвените продукти се поставят в пръстени гювечета, прибавя се маслото, а най-отгоре - кръгчета домати, след което се пече.
Сервира се топло, поръсено с нарязания магданоз и лимонови резени.






amei
Редовен потребител


Публикации: 3 017

Местожителство:
в шоки-land


Re: Разделно хранене-рецепти
« #210 сряда, 13 декември 2006, 09:38 »

--------------------------------------------------------------------------------

Салата с гъби и макарони

Продукти: 250 г макарони, 3 супени лъжици олио, 400 г печурки, 3 скилидки чесън, 1 супена лъжица краве масло, 3 твърдо сварени яйца, 1 глава лук, лимонов сок, черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода. Изцедете ги и разбъркайте с 1 супена лъжица олио. Почистете гъбите и ги нарежете на парченца. Смачкайте чесъна и го сложете в тигана на котлона заедно с 2 супени лъжици олио и маслото. Прибавете гъбите и ги пържете до зачервяване. Извадете ги и поръсете със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус. Прибавете към тях макароните и нарязаните на ситно сварени яйца. Поднесете салатата, украсена с колелца от лук.


Мусака с коприва

Начин на приготвяне: Около 1 кг коприва се почиства, измива и задушава в подсолена вода, докато омекне. Отцежда се и се нарязва. В олио се запържват 2 глави ситно нарязан лук и 1 чаена чаша ориз. Залива се с 3 чаени чаши вода и се вари до омекване на ориза. Когато е готов, се смесва с копривата. В намаслена тава се редят пласт домати, нарязани на колелца, пласт ориз и коприва и пак по същия начин, като се завършва с домати. Отгоре ястието се поръсва с настъргани сирене и кашкавал. Поръсва се с къри и се запича във фурната до омекване на доматите и зачервяване на кашкавала. Залива се с 3 яйца, разбити с 2 супени лъжици брашно и 1 кофичка кисело мляко. Мусаката се пече отново до зачервяване и се поръсва със скълцан магданоз.

Зеленчуков разкош

1 пакет замразени зеленчуци/грах,моркови,царевица,карфиол/
2-3 картофа
1 пакет гъби
1/2 кутийка заквасена сметана
сол,олио,риган,чесън на прах,пикантина

Зеленчуците и картофите, нарязани на ситно като за мусака се слагат в йенска тавичка. Гъбите се задушават в олиото и се прибавят. Слагат се подправките и сол на вкус и се залива със заквасена сметана. Количествата са примерни и се слагат според личните предпочитания. Пече се в умерена фурна до пълната готовност на картофите. Трябва да придобие апетитен вид.

Паниран карфиол

карфиол
брашно
1-2 жълтъка
сол,олио,риган,чесън на прах,пикантина

Карфиола се вари на пара докато леко омекне. Не трябва да се разварява. накъсва се на розички. От брашното, жълтъците, вода и подправките се прави гъста кашичка, в която се потапят розичките карфиол и се пържат в нагорещено олио. Чудесно ястие е с богата салата и препечени филийки.

Е това е за сега от мен. Бон Апети и лека вечер.






sneji_suni
Ентусиаст


Публикации: 399

Местожителство:
Варна


Re: Разделно хранене-рецепти
« #221 неделя, 17 декември 2006, 21:46 »

--------------------------------------------------------------------------------

Много се радвам че ми харесвате рецептите.Ето още една. ОВЕСЕНИ КЮФТЕТА СЪС ПЛЪНКА 80гр. овесени ядки,1гл. лук,150гр зеленчуков булъон-от кубче,2с.л. нарязан магданоз,1ч.л. олио,сол със стрита сушена целина,1ч.л. червен пипер,1с.л. масло или зехтин,30гр. твърд кашкавал,галета. За соса-1,2ч. кисело мляко,1скилидка чесън,чубрица. Приготвяне-лукът се запържва до златисто.Овесените ядки се смачкват и се прибавят към лука и се заливат със бульона и се варят,като се бъркат постоянно докато станат на пюре.Пюрето се подправясъс червен пипер,солта целината и магданоза и се разбърква.Оставя се за няколко минути да олегне.Със влажни ръце се правят 2 кюфтета като във всяко се слага парче кашкавал.Овалва се във галета и се пърже до златисто.След това се заливат със соса от кисело мляко и стритият чесън дано да ви хареса





sneji_suni
Ентусиаст


Публикации: 399

Местожителство:
Варна


Re: Разделно хранене-рецепти
« #222 понеделник, 18 декември 2006, 20:01 »

--------------------------------------------------------------------------------

ето още една рецептичка Палачинки със извара 50гр пълнозърнесто брашно,1ч.л. бакпулвер,3с.л. сметана,щипка сол,50гр смлени бадемови ядки,2сл олио.За плънката-100гр извара,1с.л. мед,1с.л. голи слънчогледови семки. брашното се разбърква със бакпулвера,солта 60мл. вода,сметана и 1 жълтък и се забърква тесто за палачинки.Отделно изваратна се смесва със меда и семките.Слагат се бадемовите ядки и се запържват.Върху тях се иссипва палачинковото тесто и се пържи за 1-2 минутиГотовата палачинка се намазва със изварата и меда и се навива на руло.Това е за една порция може да се хапне като основно и със малко салатка





DidiP
Потребител


Публикации: 639

Местожителство:
Шумен


Re: Разделно хранене-рецепти
« #223 вторник, 19 декември 2006, 09:53 »

--------------------------------------------------------------------------------

Картофена крем супа с крутони

1-2 големи картофа
1с.л брашно
1/2ч.ч сметана
1 филия хляб
масло
олио,сол,чубрица,риган,червен пипер

Картофите се обелват и се нарязват на дребно/малко по-едро от мусака/.Слагат се в тенджера с олио и вода да ги покрие и се варят на бавен огън. Когато са готови се долива повече вода. Объркват се брашното,сметаната,ригана,солта и чубрицата в една купа. Когато супата заври тази смес се изсипва при непрекъснато бъркане и се чака пак да заври.
Филията хляб се намазва с масло и се поръсва с червения пипер и чубрица. Нарязва се на малки хапчици, които се препичат на сух тефлонов тиган. Супата се сервира с поръсените крутончета.





DidiP
Потребител


Публикации: 639

Местожителство:
Шумен


Re: Разделно хранене-рецепти
« #224 сряда, 20 декември 2006, 00:15 »

--------------------------------------------------------------------------------

Картофки със сметанов сос

за картофките:
картофи
олио
пикантина

за соса:
1 малка кофичка заквасена сметана
1-2 скилидки чесън или на прах
копър
лимонов сок

Обелените картофи се режат на по едри продълговати парчета. Объркват се с пикантината и олиото и в тефлонова тава се пекат докато станат хрупкави и получат приятен загар. Разбъркват се , но само в началото. Като вземат да омекват не се бъркат, за да не се разкашат.
Соса се приготвя от сметаната, копъра, счукания чесън и лимоновия сок. Може да се капне и малко вода, да придобие гладка консистенция.
Картофките се поднасят поляти със соса или отделно в сосиерка.

Кюфтенца от зелен боб

1 буркан зелен боб
3 жълтъка
6 с.л брашно
чубрица,риган,копър,чесън на прах,червен пипер, черен пипер
малко от водичката от зеления боб

Бобът се нарязва на дребно и се обърква с всички съставки. Трябва да стане гъста кашеста консистенция, така че да се гребне със лъжица и да се изпържи.
Бон Апети


Мързелива супа "топчета"

250гр. кайма
1/3 стрък праз
1-2 скилидки чесън
1 печена пиперка
2-3 розички броколи
2-3 розички карфиол
100гр. гъби
1/2 буркан стерилизирано домати
риган,чубрица

Каймата се задушава с малко водичка, праза и чесъна, като се мачка да стане на гранулки. Когато е готова се долива вода, прибавят се останалите зеленчуци, нарязани на ситно и пасираните домати. Супата ври до сваряването на зеленчуците. Накрая се слагат подправките. Олиото и солта са по ваша преценка, според мен не са необходими.

Китайска супа със свински ребърца

200 г свински ребра
100-150 г прясно зеле
1 глава лук
1 морков
1/4 стрък праз
1 кубче пилешки бульон
2 резена джинджифил
2-3 с. л. червено вино
1 с. л. соев сос
черен пипер и сол на вкус


1. Ребрата се накълцват на малки парчета. Поставят се в йенска тенджера (2 литра), добавят се наситненият лук, виното, солта, черният пипер и соевият сос. Задушава се под капак 15 минути в микровълнова фурна.
2. Морковът се нарязва на тънки колелца, зелето – на тънки ивици.
3. В задушеното месо се слагат морковите и зелето. Налива се 1 л топла вода, ароматизира се с почистения и наситнен джинджифил, стрива се бульонът. Разбърква се, налива се още 1/2 л топла вода, ври още 10 минути под капак в микровълнова фурна.
4. Готовата супа се поръсва с наситнен праз.


« Последна редакция: сряда, 17 януари 2007, 18:33 от ками »



ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #238 сряда, 17 януари 2007, 18:22 »

--------------------------------------------------------------------------------

Салати:

Соева салата с праз

2 стръка праз
2 моркова
100 г стерилизирани соеви кълнове

за дресинга:
6 с. л. олио
3 с. л. оцет
1 с. л. соев сос
1 ч. л. кетчуп
1-2 ч. л. соево олио
сол на вкус


1. Празът се нарязва диагонално на резени с дебелина около 1 см, които се потопяват за около минута в кипнала вода. Изваждат се и се охлаждат.
2. Дресингът се приготвя, като всички съставки, посочени в рецептата, се смесват и се разбиват до пълно хомогенизиране.
3. Морковът се реже на много фини ленти, които се нарязват надлъжно, така че да се получат съвсем тънки ивички. Соевите кълнове се изцеждат от маринатата, всичко се смесва и се залива с приготвения дресинг. Разбърква се и се сервира.

Салата от скариди и соеви кълнове

400 г соеви кълнове
200 г замразени коктейлни скариди
зелената част на 1 стрък праз
1 морков
2 с. л. соево олио
1-2 с. л. соев сос

за дресинга:
2 с. л. лимонов сок
2 клонки копър
1 ч. л. смлян кориандър
2 щипки сол
черен пипер на вкус


1. Соевите кълнове се накисват във вода за 1-2 минути. Морковът и празът се нарязват на много тънки ивици. (Най-външните листа на праза предварително се отстраняват.)
2. Скаридите се запържват за 30 секунди в загрято олио. Налива се соевият сос, пържи се, докато сосът се изпари.
3. Дресингът се приготвя, като кориандърът, лимоновият сок, солта, наситненият копър и черният пипер се смесват в купа.
4. Сервира се, като в голяма купа се слагат соевите кълнове, морковите и празът, полива се с дресинга и се разбърква с горещите скариди.


« Последна редакция: сряда, 17 януари 2007, 18:33 от ками »



ками
Редовен потребител


Публикации: 2 075

Местожителство:
София,Младост 1


Re: Разделно хранене-рецепти
« #239 сряда, 17 януари 2007, 18:24 »

--------------------------------------------------------------------------------

Постни:

Пържен ориз

за 4 порции:
200 г ориз
100 г гъби
2 моркова
2 стръка пресен лук
1 стрък чесън
5 с. л. олио
1/2 ч. л. натриев глутаминат
сол на вкус


1. Оризът се измива добре със студена вода. Поставя се в тенджера с 2 л кипяща подсолена вода и се сварява. Изплаква се със студена вода, отцежда се. Гъбите се нарязват на филийки, морковите - на тънки пръчици, лукът и чесънът - на колелца.
2. В дълбок емайлиран или тефлонов тиган се сипва олиото и щом се сгорещи, се поставят лукът и чесънът. Пържат се 30 секунди, слагат се морковите.
3. Пържи се 3 минути при непрекъснато бъркане. Добавят се гъбите и се пържи още 5 минути. Поръсва се с натриев глутаминат, посолява се и се поставя оризът. Бърка се минута-две, докато се смеси добре с продуктите в тигана.

No comments: