ЗАЩО НЕ СА РЕЖИМНИ ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ, и НЕ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ДА КОНСУМИРАМЕ дори и естествените като СТЕВИЯ и КСИЛИТОЛ ПРИ КОМБИНИРАН ПАЛЕО / КЕТО / НВ-ВМ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ!
Един от най-често задаваните въпроси в групата е:
„Мога ли да използвам подсладител и какъв”
„ Защо не Стевия или друг натурален подсладител”
Отговорът е: НЕ!
Причината: Тя е в ИНСУЛИНОВИЯТ ИНДЕКС на храните !
Инсулиновият индекс (II) е стойност, използвана за да се определи количествено инсулиновия отговор (секреция) към различните храни.
Инсулиновият индекс е подобен на Гликемичния индекс (той показва колко бързо въглехидратите се храносмилат и след това освобождават под формата на глюкоза в кръвта) и Гликемичния товар (той измерва количеството въглехидрати, съдържащи се в храните),
но Инсулиновият индекс е базиран не на нивата на кръвната глюкоза, а на нивата на инсулина в кръвта.
Инсулиновият индекс в някои случаи е също толкова важен за използване при Режимно хранене, колкото Гликемичния индекс и Гликемичния товар, тъй като някои храни (като чистото месо, белтъците, изварата и подсладителите) предизвикват инсулинов отговор, въпреки че не съдържат въглехидрати!
Обяснението: Една от основните цели на КОМБИНИРАН ПАЛЕО / КЕТО / НВ-ВМ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ е да намали възможно най-много секрецията инсулин от организма.
Това е причината да се препоръчва хранене само два пъти дневно без междинни хранения и хапвания. (При всяко хранене и дори хапване се отделя инсулин).
Това е причината да се препоръчва и консумирането на храни с минимално съдържание на въглехидрати, които са провокаторите на секрецията на инсулин.
Инсулинът е основната причина за напълняването на тялото. Освен това го замърсява и вреди на нашите органи.
Какво става, КОГАТО УПОТРЕБИМ ПОДСЛАДИТЕЛ, дори и натурален, дори и с 0 калории, 0 гликемичен индекс и 0 гликемичен товар?
Вкусовите рецептори подават сигнали към мозъка за това, че сте консумирали нещо сладко (въглехидрат), който съответно веднага задейства отделянето на инсулин, чиято основна функция е да се справя поетите въглехидрати или захарта в кръвта ни.
Но, понеже реално захар в организма няма консумирана, съответно няма какво да неутрализира инсулинът и той се отлага в нашето тяло под формата най-често на мазнини и шлаки.
Тоест ние, приемайки подсладители „лъжем” своя организъм и така го караме да произвежда излишно количество инсулин, което води до всички вредни последствия свързани с неговия излишък, както и до напълняване.
Това е обяснението ЗАЩО не трябва да консумираме подсладители, ако се храним по НВ-ВМ Хранителен режим.
Изборът все пак, дали да ги използвате си остава ВАШ!
Желая здраве и успех на всички!
Ако все пак решите да използвате подсладители, нека поне да бъдат само 100% натурални и то не всеки ден.
No comments:
Post a Comment