Saturday, March 27, 2021

 

ЗАЩО НЕ Е РЕЖИМНО И НЕ ТРЯБВА ДА ПИЕМ АЛКОХОЛ ДОКАТО СВАЛЯМЕ КИЛОГРАМИ?

Защо не отслабваме, ако пием дори и малко алкохол (даже и да е с 0 въглехидрати и 0 калории)?
Както знаем, голяма част от Режимът на Атанас Узунов е основан на свеждането до минимум на секрецията на инсулин в нашето тяло, излишъкът от който се отлага в организма като мазнини и шлака.
Какъв „отговор” свързан с нивото на кръвната захар и секрецията на инсулин, ще даде тялото ни след като консумираме определен хранителен продукт, се определя от неговия ГИ (Гликемичен индекс), ГТ (Гликемичен товар) и ИИ (Инсулинов индекс), но това е друга тема, в която ще обясня подборно какво точно представляват тези термини и каква е връзката им с храненето, нашето тяло и свалянето на килограми.
В случая важно е да знаем, че има много храни, които дори да не съдържат нито една калория или въглехидрат предизвикват секреция на инсулин.
Алкохолът е една от тях.

Ето какво става в тялото ни, когато консумираме алкохол:

• Консумирането на алкохол кара тялото да секретира инсулин дори и алкохолът да не съдържа никакви калории и въглехидрати.
• Вашето тяло метаболизира алкохола с приоритет.
• Ако сте консумирали някаква храна и ако алкохолът, който сте изпили дори и в малко количество също съдържа въглехидрати, ще повиши нивата на кръвната захар и те ще си остават завишени, защото алкохолът се обработва с приоритет.
• За всеки 30 грама алкохол тялото ви отделя около 2 часа за да го обработи.
Тоест Всяка храна приета заедно с алкохол се задържа в тялото без да се обработва докато не бъде обработен алкохолът.
• Ако консумирате алкохол на гладно, тогава секретиралият инсулин ще се отложи директно под формата на мазнини и шлака.
И така какво става в тялото ни, щом изпием някакво количество алкохол (дори и с 0 въглехидрати и с 0 калории):
Предполага се, че сме консумирали някакво количество храна скоро преди или по време на пиенето на алкохол.
Калориите от храната се втурват в кръвния поток и създават хаос, защото вдигат нивата на кръвната захар, мозъкът е зает да обработва алкохола и не може да прецени правилно какво е нивото на кръвната захар, от друга рецепторите провокират секретирането на инсулин, но хаотично, защото мозъкът не може да прецени какво количество трябва да отдели панкреасът.
Но този инсулин няма да действа докато организмът ви обработва алкохолът, защото той пречи на чувствителността на тялото към инсулинът и то губи възможността си за използване на циркулиращата в него глюкоза.
Така се затормозява и работата на черния дроб, който започва да трупа триглицериди, а голяма част от инсулинът се отлага в тялото под формата на мазнини.
Ето защо консумирането на алкохол (дори и такъв с 0 калории и 0 въглехидрати) НЕ Е РЕЖИМНО и не се препоръчва, особено при тези от нас, които свалят килограми.

No comments: