ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ при ХАШИМОТО и
БОЛЕСТИТЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА
Най-често срещаните заболявания на щитовидната жлеза са: Хипо функция и Хипер функция на щитовидната жлеза, както и Автоимунен тиреоидит – Хашимото.
Причините за отключването на този вид заболявания са комплексни: генетични(наследствени), замърсяване с токсини, дисбиоза и нарушена чревна микрофлора, стрес, хранителна непоносимост, нарушена пропускливост на червата и т.н.
Когато е под влияние на стрес, за да може тялото да оцелее, щитовидната жлеза забавя своята функция, което от своя страна забавя метаболизма. Това пък води до сънливост, липса на тонус и енергия, лесна уморяемост и покачване на килограми.
Жените се разболяват 7 пъти по-често от болестите на щитовидната жлеза в сравнение с мъжете, защото са по-емоционални и по-чувствителни. По този начин стават по-податливи на негативните емоции и стрес, които вредят на щитовидната жлеза.
ПОВЛИЯВАТ ЛИ СЕ БОЛЕСТИТЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА ОТ ХРАНИТЕЛНИ РЕЖИМИ:
Да!
Извършени в Италия медицински изследвания върху хора, страдащи от Хашимото, доказва, че промяната в хранителния режим повлиява доста успешно това заболяване.
В изследването са участвали 180 души.
Резултатите показват, че има подобряване стойностите на щитовидните антитела между 40 и 57% само за три седмици!
КОЙ Е ПРАВИЛНИЯТ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ ПРИ ХОРА СТРАДАЩИ ОТ БОЛЕСТИ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА:
Хранителният режим, на който са били подложени болните от Хашимото е бил Нисковъглехидратен – Високомазнинен във вариант: 15% въглехидрати, 50-60% протеини и 30% мазнини.
Менюто е ВКЛЮЧВАЛО: много зеленчуци в това число и зеленолистни, както и протеинова храна: месо, риба, храни богати на Омега3 мастни киселини като зехтин, авокадо, кокосово масло.
От менюто са били ИЗКЛЮЧЕНИ:
захар, подсладители, кофеин, пшеничени продукти, глутенови продукти, яйца, бобови, соя и всички соеви продукти, рапица, рапично олио, плодове и гоитрогенни храни (тези които влияят на щитовидната жлеза (вещеcтвo, блокиращи усвояването на йода, който е в състава на щитовидните хормони): това са всички от семейство кръстоцветни – броколи, карфиол, бяло зеле, брюкселско зеле, къдраво зеле .
Също така спанак, маруля,фъстъци, сладки картофи, алабаш, ряпа, кедрови ядки, бадеми, ягоди, шоколади, бонбони, сладкиши, глазура, безалкохолни питиета
КОИ ХРАНИ ДА КОНСУМИРАМЕ И КОИ ДА ИЗБЯГВАМЕ, АКО СТРАДАМЕ ОТ БОЛЕСТИ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА:
– Протеиновата храна е особено полезна за страдащите от болести на щитовидната жлеза, защото чрез протеините се пренасят нейните хормони.
– Трябва да се избягват глутеносъдържащите храни (особено от болните от Хашимото), защото по този начин се ограничават възпалителните процеси: Изследвания показват, че 88% от болните от Хашимото имат глутенова непоносимост и затова на тях много често се препоръчва безглутенова диета.
– Ограничено консумиране на млечни продукти. Поради автоимунния тип на щитовидните заболявания, не се препоръчва консумирането на млечни продукти (допустимото дневно количество е с размер на една кибритена кутия). Млечните продукти провокират още повече алергените и възпалителните процеси в организма.
– Препоръчва се да се ограничат преработените продукти – меса, масла и т.н.
– Хранителни продукти от семейство Кръстоцветни: те могат да се консумират, но сготвени или ферментирали. Тогава от тях се премахват „гушообразуващите” вещества, които влияят зле на функцията на щитовидната жлеза.
– Избягвайте алергенни храни: За намаляването на антителата, се препоръчва да се избягват алергенни храни. Такива са глутеносъдържащите храни, млечните продукти, соя и соеви храни, зърнени, бобови, яйца и др.
– Избягвайте глутеносъдържащи храни: Медицински изселвания доказват, че безглутеновата диета подобрява показателите на хора с болна щитовидна жлеза, особено тези с Хашимото. При 71% от хората, които са се хранили безглутеново и са били с предклиничен хипотиреоидизъм, показателите са се нормализирали.
ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ХОРАТА С БОЛНА ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА:
– Най-често страдащите от болести на щитовидната жлеза имат хранителна чувствителност към: соя, глутен, млечни продукти, зърнени храни (най-вече царевица), домати, чушки, ядки и семена.
– Най-честият фактор, който отключва Хашимото е: хранителен дефицит, хранителна непоносимост, чревна пропускливост, стрес, невъзможност да се изхвърлят токсините и в някои случаи инфекции.
– Много е важно при страдащите от болест на щитовидната жлеза да открият и избягват дразнещите храни!Те водят до възпаление на стомашно-чревния тракт, което предизвиква недостатъчно асимилиране на хранителните вещества.
– При много хора, когато се спрат дразнещите храни, се наблюдава подобрение на чревните симптоми, подобряване на емоционалното състояние и дори намаляване на щитовидните антитела.
– Включването на естествените Пробиотици в менюто на хора, страдащи от болести на щитовидната жлеза може да повлияе добре, защото подобрява състоянието и работата на стомашно-чревния тракт.
Естествени пробиотици са киселото мляко и ферментиралите зеленчуци и храни.
– При страдащите от болести на щитовидната жлеза се забраняват всички форми на лечебно гладуване! Допустимо е само по един разтоварващ ден седмично.
ПРИЗНАЦИ ЗА ЗАБОЛЯВАНЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА:
– уголемяване на щитовидната жлеза,
– лесно настъпваща умора,
– ставни и мускулни болки,
– загуба на енергия,
– повишаване на теглото,
– повишена сънливост,
– нередовна менструация,
– тежко протичащ предменструален синдром,
– затруднено сваляне на тегло,
– запек,
– депресия и потиснато настроение,
– суха кожа,
– чупливи нокти,
– суха и чуплива коса,
– косопад,
– понижено либидо,
– подпухналост в областта на лицето и крайниците,
– затруднено усвояване и метаболизъм на калция,
– синини и проблеми с кръвосъсирването,
– затруднено образуване на кърма,
– повишени нива на LDL („лош“ холестерол) и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания,
– алергии,
– трудно заздравяване на рани и циреи,
– изтръпване на китките и ръцете,
– нарушение на паметта,
– намалени когнитивни (познавателни, мисловни) способности,
– по-бавен говор,
– хиперглосия (много голям език),
– мускулни крампи.
No comments:
Post a Comment