Разяснение: КАКВО Е „ЗРЯЛО СИРЕНЕ” : Как да го разпознаем и как да разберем дали има палмово масло в него?
Първо нека си отговорим на въпроса:
„Защо точно зрелите сирена са режимни “
Процесът на зреене на традиционното българско саламурено сирене е 45 дни.
През този период на зреене се извършват най-сложните промени в химичния състав на сирената, един от които е преобразуването на лактозата (която не е режимна, защото съдържа много млечни захари) в млечна киселина. Това е причината да бъдат режимни само узрелите сирена.
(Изключение правят само Изварата и Моцалелла. При тях процесът на приготвяне е различен и има сравнително малко лактоза. Режимни са, но е препоръчително все пак да не прекаляваме с тяхната консумация. По малко и не всеки ден)
Всички саламурени сирена, които се продават
В магазините би трябвало да са узрели, но не са!
Съкращават им срока на зреене, като им добавят химикали, нишесте, сухо мляко, палмово масло и Бог знае още какви боклуци.
КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ, ЧЕ ЕДНО СИРЕНЕ Е УЗРЯЛО?
Аз лично го разпознавам по това, че е доста ТВЪРДО и има доста силна миризма на саламурено сирене!
Също така наистина зрелите сирена са по-скъпи.
АКО СИРЕНЕТО НЕ Е ДОСТАТЪЧНО УЗРЯЛО, то обикновено е меко.
КАК ДА ПОЗНАЕТЕ ДАЛИ В СИРЕНЕТО ИМА ПАЛМОВО МАСЛО?
Когато оставите сиренето на стайна температура, от по-твърдо то става меко.
КАК ДА ПРОВЕРИМ СИРЕНЕТО ЗА НИШЕСТЕ?
Пробата представлява Йонообменна реакция за откриване на нишесте при която ако има такова започва обмяна на йони между йода и нишестето при което се получава „Лилава утайка” , която е качествена реакция за откриване на нишесте в млечни продукти.
ЗА ЦЕЛТА:
1. Необходим ви е ЧИСТ ЙОД от аптеката. Не йодова тинктура а, повтарям – чист йод!
2. Вземате едно парченце сирене или кисело мляко и го отделяте от другото. Върху него ще извършите пробата.
3. Капвате отгоре няколко капки от чистия йод
4. Ако промени цвета си в лилави нюанси, значи в продукта има нишесте.
5. Ако накапаният йод не промени цвета и си, значи в продукта няма нишесте.
ВНИМАНИЕ!!! Участъкът върху който сте направили пробата трябва да се изхвърли! Не се консумира! Им опасност от изгаряне или натравяне!
! ! Тази проба за наличие на нишесте можете да правите със всеки млечен продукт.
Възможно е и при други хранителни продукти да даде резултат, но понеже повечето са оцветени, вероятно цветът няма да бъде точно лилав. По-скоро би трябвало да ви ориентира дали има промяна в цвета на накапаното място или си остава с цвета на йода.
No comments:
Post a Comment