Приготвяли ли сте си някога супа от гъби шийтаке? Макар и да звучат екзотично, тези ценни гъби са лесни за намиране на пазара, а полезните им качества за организма са безброй. Шийтаке, всъщност, са най-популярните гъби в световен мащаб. Съставките им могат да помогнат в борбата срещу рака, да повишат имунитета и да поддържат сърдечното здраве. Подробно за тях и полезните им качества можете да прочетете в страницата ни, посветена на темата – всичко за гъби шийтаке. По тази причина днес избрахме именно тях, за да ви предложим няколко варианта на супа с гъби шийтаке.

 

1. Крем супа от гъби шийтаке

 

Необходими продукти:

  • 15 г изсушени гъби шийтаке
  • 115 г краве масло Гхи
  • 2 шалота, нарязани на ситно
  • 600 г гъби печурки, нарязани на дребно
  • 2 с. л. пресни листа от мащерка
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч. ч. пилешки бульон
  • 900 г заквасена сметана, нискомаслена
  • 4 ½ с. л. винен оцет
  • Сол и черен пипер на вкус

Изпълнение на рецептата:

  1. Поставете гъбите шийтаке в купа и ги покрийте с около 8 см топла вода. Поставете малка чиния върху гъбите, за да стоят потопени, след което ги оставете да киснат, докато омекнат, за около 30 минути.
  2. Извадете ги, изцедете ги хубаво и ги изплакнете с хладка вода, за да отстраните всички песъчинки. Оставете ги настрани.
  3. Загрейте тенджера на котлона и поставете маслото и шалота в нея. Намалете котлона и разбърквайте около 10 минути, докато шалотът стане полупрозрачен.
  4. Добавете пресните гъби и сушените гъби шийтаке, 1 с. л. мащерка и чесън на прах и гответе, докато гъбите пуснат соковете си и течността се изпари.
  5. Добавете ¼ ч. ч. от пилешкия бульон и разбъркайте, обирайки парченцата гъби от стените на тенджерата. Гответе, докато бульонът се изпари, около 1-2 минути. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете сметаната и разбърквайте от време на време, докато по ръбовете на съда се образуват малки мехурчета, около 5 минути. В блендер пюрирайте супата до гладка консистенция. Изсипете в чист съд, добавете 1 ¼ от пилешкия бульон и ябълковия оцет и разбъркайте.
  6. Сервирайте в купички вашата супа от гъби шийтаке, като гарнирате със заквасена сметана и щипка прясна мащерка