Monday, September 8, 2008

Моркови по арабски /арабска кухня/

  • 800 г моркови
  • 6 скилидки чесън
  • 1 печена червена чушка
  • 2 лимона
  • 1 връзка кориандър
  • или 1/2 с л сух
  • 1 к л кимион
  • сол
  • зехтин
  • щипка захар
Приготвяне:

•Морковите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см.
•Поставят се в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие.
•Кипва се и се вари 10 минути.
•Внимава се да не се разварят. Морковите трябва да останат хрупкави.
•Морковите се изцеждат с помощта на гевгир и се охлаждат.
•Печената чушка се размачква на пюре с вилица и се смесва с пресования чесън.
•Отделно се смесва сокът от двата лимона, солта, зехтин (2 сл), кимион, ситно нарязан кориандър (или сух), лютата паста и щипката захар до еднородна смес. Посолява се на вкус.
•Чушката се смесва със заливката.
•Морковите се заливат с приготвената смес и много внимателно се объркват.
•Купата се поставя с хладилника най-добре за една нощ.

No comments:

Post a Comment