Wednesday, September 10, 2008

Гаспачо /испанска кухня/

Продукти:

  • 1 краставица
  • 1 червена чушка
  • 3 големи домата
  • 1 малка глава кромид лук
  • 1/2 с л зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • магданоз

Приготвяне:

• Краставицата се обелва.
• Червената чушка се измива и се отстранява семето.
• Лукът се обелва.
• Всички зеленчуци се нарязват на парчета и се пасират със зехтина и чесъна.
• Поднася се студено, като по желание се украсява със ситно нарязани чушки, краставици и магданоз.

Гаспачо-2 вид/испанска кухня/

Продукти:

  • 750 г домати, обелени и почистени от сърцевината
  • 2 червени чушки
  • 2 краставици
  • 1 глава червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 ч л сол
  • 40 мл ябълков оцет
  • 1 л доматен сок
  • смлян черен пипер
  • 1 ч л лют чили или Табаско(по желание)
  • 8 кубчета лед
  • зехтин (extra virgin)

Приготвяне:

• Доматите се нарязват на кубчета с размер 1 см.
• Чушките се изчистват от семето и се нарязват като доматите 1 см.
• Едната краставица се обелва и се нарязва на кубчета 1х1 см.
• Втората краставица също се нарязва на кубчета, но не се обелва.
• Лукът се нарязва на ситно.
• Чесънът се пресова.
• В купа се поставят нарязаните домати, чушки, краставици, лук, чесън, оцет и се оставя за 10 минути, за да могат зеленчуците да пуснат сок.
• Залива се с доматения сок, Табаско и леда.
• Посолява се и се подправя на вкус.
• Поставя се в хладилник за една нощ.
• Супата трябва да постои минимум 4 часа и максимум 2 дена.
• В момента на сервирането се полива със зехтин.

No comments: