Saturday, September 13, 2008

Пъстърва на фурна

  • 4 пъстърви
  • сол
  • лимон
  • мащерка
  • масло
  • бяло вино
  • задушени картофи с масло,
  • печурки
  • сметанка

Всяка риба осолих много добре, по кожата и в коремната кухина. След това наръсих всичките със сока от половин лимон. После стрих по една щипка мащерка за всяка риба и подправих обилно, Пак в корема поместих 3-4 парченца масло с размера на монета от 1 лев. Другата половина от лимона беше нарязана на тънки полумесци, които също втъкнах в корема на всяка риба.

Използвах 2 големи глинени и гледжосани “керемиди” вместо тавичка. Намазних ги с олио. Във всяка сложих по две пъстърви. По кожата на рибата сложих още 2-3 парченца масло. Ливнах 2 непълни супени лъжици бяло вино във всяка керемида. Сложих в Раховеца, предварително загрян на фулмакс. След 20 минути извадих.

Гарнитурата беше задушени картофи с масло, а украсата на всяка порция – задушени мини печурки с бял пипер и мааалко сметанка.

No comments: