ЗЕЛЕН СПИСЪК С РАЗРЕШЕНИТЕ и РЕЖИМНИ ХРАНИ:
––––––––––––––––––––––––––––МЕСО:
! ВСЯКАКЪВ ВИД МЕСО, което НЕ Е СУХО!
! Месото в чинията ви трябва да съдържа 30% мазнини.
! Мазнините в месото трябва да бъдат естествени: тоест свинското със сланината, пилешки бутчета с кожата, патешко с лойта, агнешко с лойта.
!!!
! Сухите меса не са режимни! Това е сух протеин, който консумиран, в тялото се превръща в захар!
Тоест, пилешките гърди (бялото пилешко месо) и всякакви други сухи меса не са напълно режимни. Можете да ги приготвяте с масло, зехтин или друга мазнина, но не е препоръчително да ги консумирате всеки ден. .
! При някои хора консумирането на млечни продукти води до задържане на килограми, затова наблюдавайте тялото си как реагира и ако е необходимо ограничете или спрете за известно време млечните продукти.
Прясното мляко липсва, защото е в забранените и нережимни продукти.
Киселото мляко се препоръчва да бъде до 2 кофички за седмицата.
! Избягвайте купешките колбаси и кайми – съдържат захари, декстроза, нишесте и много сол и/или натриев глутамат.
РАЗРЕШЕНИ РЕЖИМНИ ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ:
– Месо – Препоръчително е да се консумира „чисто месо” (на мръвка): агнешко, свинско, патешко, пилешко, пуешко, заешко и т.н.
– Карантия (субпродукти на месото) – шкембе, език, уши, крака, бъбреци, дроб, чревца и т.н.
– Риба и Морски дарове
– Бекон: домашен
– Шунка, Колбаси, Пастет, Саздърма – препоръчително домашни. В купешките се съдържа най-често декстроза ( Това е захар, на окято е остранен сладкия вкус. Използва се като консервант). Аз си приготвям шунки и най-различни салами (с маслини, гъби, чушки подправки) в домашен щунковар. Стават страхотни и поне знаеш какво си сложил в тях)!
– Масло: краве, козе, биволско, кокосово, какаово, маслиново, от гроздови семки
– Мазнина: свинска мас, патешка лой, говежда мазнина
– Сирене: само добре узряло овче или козе, синьо сирене, кашкавал (козе, овче, краве)
– Млечни: пълномаслено кисело мляко(за предпочитане домашно), цедено кисело мляко (не трябва да се прекалява с него), извара (пълномаслена), заквасена сметана (животинска и пълномаслена), топено сирене, маскарпоне, моцарелла, пармеджано, Бри
– Яйца приготвени под всякаква форма
РАЗРЕШЕНИ РЕЖИМНИ РАСТИТЕЛНИ ПРОДУКТИ:
– Маслини, Авокадо
– Зеленчуци: (ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САМО ТЕЗИ, РАСТЯЩИ НАД ЗЕМЯТА): зеле, краставици, марули, броколи, домати, тиквички, пипер, патладжан, зелен боб, карфиол, лапад, гъби, спанак, зелен лук, алабаш, грах – нережимен само при диабетици!
– Семена: ленено семе (не се препоръчва при Хашимото!!), маково и сусамово семе
ТУРШИИ: За предпочитане е туршиите да бъдат домашни и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЕЗ ЗАХАР! А, най-добре е приготвени чрез дива ферментация на зеленчуците. Туршиите са много полезнен естествен пробиотик! Внимавайте със солта.
МАЙОНЕЗА: домашна със зехтин. (На едно яйце, щипка сол, 2 пръста зехтин отгоре. Ако не се сгъсти достатъчно. Оставете за няколко минату да отлежи, добавете още малко зехтин и пасирайте отново. Не се върти пасатора. Само се включва. Изчаква се докато започне да побелява отдолу и се вдига бавно нагоре)
ОЛИА: Зехтин (студенопресован), ленено, кокосово, сусамено, тиквено олио, масло от авокадо, какаово масло
За олиото ще се ориентирате дали е режимно по следият начин:
– Ако е от семка и разбира се студено пресовано – режимно е.
– Ако е от зърно, дори и студено пресовано – не е режимно
НАПИТКИ: чай, кафе, бронирано кафе, вода, айрян ( айрянът се пие само по време на храненията, защото се приготвя от кисело мляко, коеот се консумира само по време на храненията), смути пот зеленчуци също може, но не всеки ден.
No comments:
Post a Comment