Monday, September 8, 2008

Чабатта /италианска кухня/

  • 250 г брашно
  • 225 мл топла вода
  • 3,5 г суха мая (половин пакет)
  • 7,5 г сол

. За приготвянето на тестото ще трябва обезателно мискер или кухненски робот, обикновената машина за хляб не върши работата (проверено е).
. Всички продуките се поставят в чашата за мисксер. Започнете да бъркате на най висока скорост.
. Първо което ще видите е течна смес, неразбираема, но трябва да се продължи да се меси около 10-15 минути на висока скорост, докато тестото не стане еднородно и не започне да сеотлепва от стените и да се увива плътно около накрайниците.
. Купата се покрива с кърпа или "свежо" фолио и се оставя за 2-3 часа на топло място.
. Тестото се "бълбука" силно.
. Поставя се върху набрашнена повърхност (тестото лепне за всичко!!!), разделя се на две части и се поръсва с брашно.
. Покрива се с фолио или кърпа и се оставя за 45 минути.
. В това време се нагрява фурната на макс заедно с тавата.
. Втасалите чабатти внимателно се пренасят върху хартия за печене и се поставят върху нагорещената тава.
. Пече се на максимална температура 10-12 минути, а след това фурната се намалява до 220 С и хлябът се пече около 12-15 минути.
. Готовата чабатта трябва да бъде златисто кафява, пухкава и да кънти на кухо...
. Изчакват се поне 10 минути преди да бъде нарязана.

No comments:

Post a Comment