Продукти:
1 ч.ч. ориз (за предпочитане дългозърнест)
1/2 средноголяма зелка
1 глава патладжан или алабаш
1 малка глава лук (може да се пропусне)
2-3 моркова
куркума, джинджифил, черен пипер, чесън, сол, соев сос, оцет,
олио или зехтин
Приготвяне:
В загрято олио се запържват две счукани скилидки чесън (много бързо загарят, затова аз слагам чесъна след ориза). Прибавя се измития ориз с 1/3 ч.л (на върха) куркума и 1/2 ч.л джинджифил. Оризът се запържва докато стане стъклен. Наръсва се с черен пипер (умерено), посолява се на вкус, залива се с 3-4 ч.ч. хладка вода и се оставя да се свари. Свареният ориз се захлюпва за 10-15 мин - да поеме останалата вода и да стане пръхкав.
В отделен съд по същия начин се запържват няколко скилидки чесън с много малко куркума и джинджифил. Прибавят се нарязаните зеленчуци: зелето на лентички; морковите на тънки пръчици; патладжанът на ивички; лукът на дребно. Запържват се за около минута при непрекъснато бъркане, добавя се 1 кафена ч. хладка вода и задушаваме на силен огън. Когато зеленчуците омекнат, се прибавя 1 ч.л оцет, сол, соев сос на вкус (2 с.л). Разбърква се и се оставя още около 5 мин на огъня. Зеленчуците трябва да остант свежи и хрупкави, без да са сурови. Сервира се като в половината чиния се слага ориз, а в другата половина зеленчуци.
No comments:
Post a Comment