МАЙОНЕЗА
Често питате как да си направите домашна майонеза !
Пъдпъдъчите яйца са един чудесен избор за направата на домашна майонеза. Може да направите такава и с вякакви други яйца !
Кокоши,Патешки,Пуешки,Гъши,Яйца от фазан,Щраусови яйца.
Рецепта :
Яйца на стайна температура:
5-6 пъдпъдъчи яйца,зависи от количеството майонеза която искате да направите ,може и с повече.
Пет такива яйца по обем се равняват на голямо едно кокоше.
Щипка сол (морска или хималайска)
Щипка лумонтузу
Щипка черен или бял пипер
2-3 капки ябълков оцет
Тези от вас,които са в режим задържане може да добавят лимон ,като изключат оцета и лумонтузуто !
Студено пресована растителна мазнина,тук избора е голям - зехтин,шарлан,олио от авокадо и др.За тези продукти около 120-до-180,дори- 200 мл.
В купата на пасатора или в буркан чукнете яйцата, добавете солта,лумонтузу,черен или бял пипер,2-3 капки ябълков оцет.Пасирайте с изтегливи движения като добавяте мазнината на струя по малко.
По желание :
Можете да обогатите с добавки като листа босилек,мента, щипка куркума,къри,лют пипер,в рецептата може да присъства и малка част от скилидка чесън за аромат или съвсем малко дижонска горчица.
Успех !
No comments:
Post a Comment