Продукти:
- 500 гр праз лук
- 1 глава целина с листата
- 60 гр масло
- 1 франзела
- 100 мл готварска сметана
- 1 ч. л. сол
- 500 мл вода
Приготвяне: Сложете тенджера на котлона да загрява. Нарежете само бялата част на праза на едри парчета. Нарежете на едри кубчета главата и 3 – 4 стебла от целината. Сложете всички зеленчуци в тенджерата да се запекат за кратко. Добавете 50 гр масло. Когато маслото се разтопи, налейте 500 мл вода, добавете натрошеното бульонче и разбъркайте. Варете с капак. Нарежете франзелата по диагонал на филийки. Намажете ги с малко масло. Подредете филийките в тавичка и ги запечете в предварително загрята фурна за около 5 минути. Пасирайте сварените зеленчуци в тенджерата заедно със сметаната до еднородна смес. Сервирайте крем супата с малко сметана и препечено хлебче. Украсете с по-крехката зелена част на целината.
Продукти:
- 1 морков
- 40 мл олио
- 50 гр масло
- 1/2 глава целина
- 2 стръка праз лук
- 1 скилидка чесън
- 1 зеленчуков бульон
- 1 връзка магданоз
- 1 картоф
- листа целина
- 2 стръка копър
Приготвяне: Сложете в тенжера маслото и олиото. Запържете леко настърганите моркови. Целината нарежете на ситни кубчета, праза по диагонал на едри елипси, а скилидката чесън – на тънки филийки. Изсипете ги в тенджерата. Налейте малко вода за задушаване на зеленчуците. Прибавете и стрито на прах бульонче. Нарежете стеблата на 7-8 стръка магданоз и ги изсипете в тенджерата. Разбъркайте и сложете капака да се задушат зеленчуците до омекване. Налейте още вода - за супа, разбъркайте, сложете капака и оставете да къкри. Обелете и нарежете картофа на тънки пръчици. Изсипете ги в тенджерата. След около 5 минути супата е готова. Нарежете на много тънко 2 зелени пера праз, 2-3 стръка магданоз на ситно, листа целина на ситно, 2 стръка копър на едро. Изсипете всичко в супата. Разбъркайте. След 1-2 минути преместете съда от котлона. Сервирайте супата, като първо сложите от гъстото на купчинка в средата. Сипете бульон. Поръсете с червен пипер
No comments:
Post a Comment