Monday, September 1, 2008

Разделното хранене

Разделното хранене е система за хранене, разглеждаща храната като сбор от хранителни вещества, разделени в няколко ясно дефинирани групи, като дефинира методика за тяхното ефективно съчетаване с цел подобряване на храносмилането, намаляване на времето за смилане и усвояване на храната и намаляване на отпадните храносмилателни продукти.

На какво се основа постулата за “не смесване” и смесване на храните от определените групи?

Теорията е изградена на ниво биология и биохимия. Тя дефинира химичния характер на храната и процесите на храносмилане - попадане на храна в дадено звено на храносмилателната система, ответна организмова реакция на адаптация, обработка на храната и довеждането и до следващо такова звено. Основния коз на учените защитаващи постулатите на разделното хранене е способността на организма да “различава” храната, която попада в храносмилателната му система според химичните и параметри. Друг важен аспект на храносмилането според същите учени е активността на храносмилателните ензими в зависимост от киселинността на различните храносмилателни звена на организма.

Кои са тези дефинирани хранителни групи със собствени особености на храносмилане и какво ги обединява?
Според състава си съществуват няколко основни групи храни, съответно разпределени и класифицирани спрямо количественото съдържанието на определени изграждащи ги и участващи в структурата им вещества.
Ето и най-общата им класификация - според преобладаващата в тях хранителна съставка:

Въглехидратно преобладаващи - (с въглехидратно съдържание над 15%, или с преобладаващо такова): хляб и хлебни изделия, ориз и оризови изделия, зърнени храни (пшеница, ръж, просо, елда и т.н.), царевица, картофи, грах (грахът и картофите са високо скорбялни зеленчуци), овесени ядки, кестени и др.

Белтъчно преобладаващи - (с предимно белтъчно съдържание, или с общо присъствие, над 10%): мляко и млечни изделия, яйца, соя и соеви заместители на месото (най-добре е да се ядат отделно от други белтъци и въглехидрати), месо, риба, повечето морски храни (миди, стриди, омари, скариди), ядки и др.

Бобови храни - (комбиниран тип храни с приблизително равностоен състав на вещества): зрял фасул, леща, нахут, фъстъци и др.) Мастно преобладаващи - (със съдържание на мазнини над 55%, изцяло такива, или с преобладаващ много над другите основни вещества % в състава на храната): Растителни масла от семена и ядки, зехтин, мас, масло, сметана, топени сирена с масленост над 60%, семена, палмово масло, кокосово масло и др.

Захарно преобладаващи - (това са сладки храни, съдържащи моно и дизахариди): мед, бяла захар (захароза), фруктоза, малтоза, лактоза, гликоза, шоколадови изделия, сладка, конфитюри и др. Плодове: Ябълки, круши, череши, дюли, черници, вишни, банани, фурми, портокали, мандарини, тенджерини, грейпфрути, грозде, кайсии, праскови, смокини, мушмули, киви, ананас, нар, райска ябълка, ягоди, малини, боровинки, къпини, пъпеши, дини (последните два плода се консумират отделно дори и от плодовете) и др.

Зелечуци - краставици, домати, марули, салати, чушки, спанак, зеле, карфиол, броколи, тиквички, тиква, моркови, зелен фасул, зелен грах, магданоз, копър, целина, патладжани, бамя, ряпа, суров картоф, репички и др.

Киселинни храни (тук са включени някои храни с особен характер, отличаващи се с ниско pH): лимони, шипки, касис, кисели краставички, кисело зеле, кисел чесън, туршйи и др. продукти подложени на млечно-кисела ферментация. И някои напитки: Черен чай, кафе, газирана вода, бира, вино, гроздов сок и др.

Сполучливи комбинации в разделното хранене:

белтъци с мазнини
белтъци със зеленчуци
белтъци с белтъци с различен произход (пример: яйца с мляко и др. подобни)
въглехидрати с мазнини
въглехидрати със зеленчуци
въглехидрати със захари (за хора със здрава храносмилателана система)
мазнини със зеленчуци
мазнини с кисели храни
захарни с кисели храни
плодове най-добре отделно
обови със зеленчуци
бобови с мазнини

Отслабва ли се от разделното хранене?

Не! Причината за понижаването на процента подкожни мазнини е основан на разлика между изразходваните в ежедневието калории и приетите с храната калории. След като не се отслабва, защо постоянно се препоръчва за това? Причината е чисто психологическа. Обикновено при разделното хранене, ястията имат обща намалена калоричност, както и голям процент вода. Автори на книги с рецепти за разделен тип хранене, се насочват основно към ястия богати на зеленчуци, т.е. ястия със засищащ ефект и ниска калоричност. Това е причината хората да мислят, че от разделно хранене се отслабва. Отслабването в този случай е заради калориен дефицит, а не заради разделния прием на храните.

Има ли полза да се храним разделно, каква е тя и кой има най-голяма нужда от нея?

Ползата от разделния принцип на комбиниране на храни в менюто се изразява основно в две неща - по-бързото храносмилане (говорим за минути) и по-пълното усвояване на храната (говорим за няколко процента). Разделното хранене лесно се вписва в повечето съвременни хранителни режими за понижаване на тегло. Кетонната диета и Ниско въглехидратната диета са добър пример за практическото приложение на разделния принцип на хранене.

В първия хранителен режим, въглехидратите на практика отсъстват в по голямата част от менюто, а във втория са в твърде ниски количества за деня, за да окажат съществено влияние върху времето на храносмилане и процента на усвоената храна. Оказва се, че най-голяма полза от разделното хранене имат не, толкова хора понижаващи телесно тегло, колкото онези стремящи се да задържат едно тегло постоянно или да покачат процента на мускулната си маса, намалявайки или задържайки подкожните мазнини в даден процент. Това е така, понеже при тази група хора постоянното снабдяване на тялото с енергия и качествена бързо смилаема и лесно усвоима храна е от съществено значение. Ето защо все повече атлети трениращи фитнес културизъм се насочват към Високо мазнинна ниско въглехидратна диета или към Равномерно балансирана диета, с разпределение на веществата по метода на разделния прием на храни.

Научно обосновано ли е разделното хранене?

И да, и не. Науката се раздвоява по отношение на това дали организма “различава” онова което е в храносмилателната му система, т.е. спори се за т.нар. въпрос за наличие на “храносмилателен интелект”. Част от учените разискващи въпроса излагат теории в доказателство на такъв, а други в полза на липса на такъв. Отново ще Ви се наложи да направите собствен избор.

Разделянето на храните на такива, които съдържат протеини и такива, които съдържат въглехидрати, всъщност не е диета в буквалния смисъл на думата, но със сигурност има положително действие върху организма.
Тук е събрана основната информация за съвместимите храни: Разделно хранене - съвместими храни
Разделното хранене по принцип ни помага да се храним добре и пълноценно и в същото време да отслабнем, докато достигнем идеалното си тегло, в което се чувстваме най-добре.
Разделното хранене обаче не е начин да свалим 5 килограма, които да си върнем пак следващата седмица. То е начин на хранене, на живот, който изисква търпение. То е философия, разбиране, път по който тръгваш и спазваш стъпка по стъпка.

Основното правило гласи:
• Човек трябва да яде, каквото желае.
• Човек трябва да яде, колкото желае.
• Когато яде, човек не трябва да комбинира протеини и въглехидрати.
При разделното хранене храната е разделена в три групи: протеини, неутрални храни и въглехидрати.

Протеини съдържат: яйчният жълтък, млякото, сиренето с масленост под 60%, обработеното месо и риба, плодовете, виното.

Неутрални храни са ядките, без фъстъците, суровата риба, зелените зеленчуци и кореновите, без картофите, яйчният белтък, кафето, чаят.

Богати на въглехидрати са картофите, житните продукти, захарта, бананите, фурмите, смокините, сладките сиропи.

Задължително се комбинират продукти само от две групи – протеини и неутрални, или неутрални и въглехидрати. Никога не яжте едновременно протеини и въглехидрати.
Организмът естествено има нужда от всякаква храна, но за всяка храна си има време. Важното е между приема на храни, богати на протеини и такива, които са въглехидратни, да има пауза, поне 3 часа. Разделното хранене е в унисон с биохимията на човешкото тяло, което само разделя протеините и въглехидратите, по различно време и по различен начин. Въглехидратите се преработват още в устата с помощта на слюнката. Протеините се преработват в стомаха, чрез стомашните киселини.
Когато тялото приема по едно и също време протеини и въглехидрати, процесът на смилане е по –сложен и дълъг, при което храната не се смила докрай. При разделното хранене храната се сдъвква по – лесно, преработва се правилно и се задържа в стомаха максимум два часа. Така човек се чувства лек, свеж и здрав.
В подкрепа на естественият характер на този вид хранене са хранителните навици на малките деца, още от раждането. В самото начало те ядат само мляко. Постепенно в менюто им се включват плодове, после зеленчуци, а когато поотраснат – често сами разделят храната в чинията си. Хапват с наслада спагетите, без соса с месо, или пък изяждат цялата сочна пържола, без да са се докоснали до картофите.
Много хора смятат, че разделното хранене е трудно приложимо в ежедневието. Просто е: не трябва да смесваме месо с картофи, риба и ориз, паста и скара, наденички и хлебчета. Риба с гарнитура от зеленчуци, например, е една вкусна и засищаща комбинация.
Разделното хранене има своите поддръжници и противници, но в крайна сметка, имайки на разположение повече информация, човек сам избира начина, по който да се чувства физически и психически по – добре.

No comments: